Народно събрание

Евродепутатът Илхан Кючюк: ЕС трябва да подкрепи равенството между половете на базата на географския баланс при избора на следващия генерален секретар на ООН

Уважаеми г-н Председател,

Г-жо Могерини,

Бих желал да поздравя г-н Ковачев за усилията, които положи по изготвянето на този доклад. Положителното гласуване на тази препоръка е от изключителна важност за Европейския съюз, защото тя посочва приоритетите на Съюза за предстоящото Общо събрание на ООН. И тъй като много държави членки са разделени по множество глобални въпроси, посочването на тези общи приоритети е перфектна възможност да покажем пред международната общност, че Европейския съюз може да говори с един глас.

Като докладчик в сянка от групата на АЛДЕ съм изключително доволен, че Европейският парламент успя да гласува в препоръката някои съществени предложения за нашите демократични ценности. Докладът ясно откроява ролята на ЕС взачитането на човешките права, изменението на климата, развитието и активното насърчаване на върховенството на закона и на международното хуманитарно право. Разбира се, недвусмисленото осъждане на тероризма и пълната подкрепа за действия, насочени към премахването и ликвидирането на терористичните организации, които представляват явна заплаха за регионалната и международната сигурност също трябва да са сред нашите приоритети.

Въпреки това, бих желал да насоча вниманието ви към процеса на подбор на най-добрия кандидат за поста на генерален секретар ООН и възможността на Европейския съюз да подкрепи равенството между половете на базата на географския баланс.

В заключение, препоръката ясно очертава нашата последователна подкрепа за установяване на ясни и основани на правата на човека критерии за членство в Съвета на ООН по правата на човека, както и цялостна реформа на Съвета за сигурност на ООН, така щото да удовлетворява по най-добрия начин новите глобални реалности и по-ефективно да отразява настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността.

 

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност