Народно събрание

Предложение за създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Р Турция във вътрешната политика на Р България внесоха в деловодството на НС 72 народни представители

Предложение за създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България внесоха в деловодството на НС 72 народни представители. При проведените по инициатива на ДПС консултации за необходимостта от създаването на такава комисия беше постигнато широко съгласие между представителите на системните партии в Парламента. Народните представители се обединиха около обстоятелството, че създаването на подобна комисия се налага, поради разгласените през последните седмици в публичното пространство, в т.ч. и в медиите, факти, обстоятелства и твърдения за намеса на определени официални представители (политици, дипломати и др.) на Република Турция във вътрешнополитическия живот на страната. В мотивите се казва, че беше публикувана информация за оказван натиск върху български политици, партийни активисти и представители на местните власти във връзка с дейността и решенията на български политически партии. От друга страна паралелно с това се появиха и упорито се разпространяват твърдения, че определени български политически партии системно прокарват в българския обществено-политически живот интересите на Руската Федерация и са се поставили в услуга на тази държава.Тези твърдения с основание будят тревога сред българското общество и поставят сериозни въпроси, свързани с националната сигурност, суверенитета и независимостта на вътрешната политика на Република България, се казва още в мотивите на вносителите.

„От висш държавен интерес е час по-скоро всички факти и обстоятелства, свързани с горепосочените твърдения да бъдат обстойно проучени и да бъде разкрита цялата истина относно тяхната достоверност. Това може да бъде постигнато чрез създаването на една временна парламентарна комисия, която да изиска и събере цялата налична информация и изслуша представители на всички компетентни органи (МВР, МВнР, службите за сигурност и др.).“, гласи предложението, внесено в НС.

Вносителите предлагат Временната комисия да се състои от 16 народни представители, по двама от всяка парламентарна група, избрани на паритетен принцип за срок от 2 месеца.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност