Народно събрание

ДПС поиска от ОССЕ пълен мониторинг на предстоящите избори

Представители на ръководството на ДПС, начело с председателят Мустафа Карадайъ се срещнаха с Лусине Бадалян и Олексий Личковах от предварителната мисия на ОССЕ за предстоящите президентски избори и промените в Изборния кодекс.

Бяха обсъдени проблемните аспекти от действащото изборно законодателство и практики, както и промените в Изборния кодекс.

В експозето си председателят на ДПС посочи, че отнемането на конституционното право на  глас чрез изборното законодателство се осъществява един път чрез т.нар. уседналост, и от друга страна – чрез неразкриването на секции в страната и в чужбина.

Друг проблем е, че въпреки ратифицираните международни документи, ИК ограничава правото на информиран избор, т.е. използването на език, различен от официалния, въпреки че дава възможност и на небългарски граждани да избират и бъдат избирани на местни и европейски избори.

Наблюдателите от ОССЕ бяха информирани и, че въпреки заявената воля на законодателя и реализирана постоянна изборна администрация в предишните промени в Изборния кодекс, когато беше несправедливо отнета една бройка в ЦИК от квотата на ДПС, тази комисия непрекъснато се допълва от различни политически участници, което променя философията на Кодекса и формулата на ЦИК.

В края на дискусията ръководството на ДПС поиска от ОССЕ пълен мониторинг на изборите наесен.

occe

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност