Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Убедени сме във вредата, която управляващото мнозинство нанася на демокрацията и живота и здравето на всички български граждани

Изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за вота на недоверие:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите и не само, а в цялостната политика, е факт. И това е закономерният резултат от 10-годишно некадърно управление.

Днес ГЕРБ яростно защитават тезата, че в областта на околната среда и водите са постигнати такива големи успехи и само опозицията не може да ги види и да ги оцени. И може би как отделни персони са взимали погрешни решения, но те веднага са реагирали. И колко всички трябва да са благодарни на ГЕРБ и т.н.

Верни на инстинкта си за самосъхранение, ГЕРБ набързо извършиха персонални промени, демонстрираха извънредна и публична работа за спешно решаване на проблема, за да се опитат да потушат напрежението и така смятат да продължат.

Не само няма да се решат проблемите (те са много и все тежки, във всички сектори), а напротив - проблемите ще се задълбочават. Както и да го погледнете, госпожи и господа от ГЕРБ, това е положението. Нещата се влошават, а не се подобряват.

Държавата е в колапс. Многократно сме го заявявали и сме посочвали причините. Налице са доказателства за тежка некомпетентност, за несистемно мислене и политическо късогледство. Неспособността на управляващите да се поучават от грешките си е свидетелство за невежество, при което колкото и пъти да се повтаря една грешка, тя не води до качествена промяна в управленския модел.

Ние от ДПС заявихме твърдата си подкрепа за внесения вот на недоверие. Не просто, защото сме опозиция, а защото сме убедени във вредата, която нанася днешното управляващо мнозинство на демокрацията и на държавността, вредата, която нанася на живота и здравето на всички български граждани и създава сериозни рискове за бъдещето. След днешните дебати не е важен аритметичният резултат от вота, а са важни политическите и управленски поуки. Важен е политическият ефект от комплексното действие на този демократичен инструмент. Аргументите, които ние имаме, са достатъчно сериозни на всички, за които интересите на държавата и на хората стоят над интересите на управляващите, за които властта е самоцел.

Няма нищо по-естествено от това да се подкрепи правото на живот на всеки човек, живот в една чиста, здравословна среда. Околната среда има тясна връзка с човешкото здраве и благосъстояние. Чиста среда с чиста вода и чист въздух осигуряват здравословни условия на живот и все повече се превръщат в условия, без които човешкият род не може да продължи съществуването си.

Като отчита неразривната връзка между състоянието на околната среда и качеството на живот, Европейският съюз работи за обединяването на секторите на околната среда и здравеопазването и по-специално на свързаните с околната среда здравни цели. В унисон с принципа, че човекът има фундаменталното право на свобода, равенство и адекватни условия за живот, в околна среда с качество, което позволява живот с чувство на достойнство и благополучие.

Зеленият пакт на Европейския е отговор на сериозните предизвикателства пред цялото човечество, свързани с климата и околната среда. Това е нова стратегия за растеж, която има за цел превръщането на ЕС в справедливо и благоденстващо общество.

Ние от ДПС сме адекватни на изискванията на времето и с нашата програма и приоритети, които от 2 години повтаряме, ще бъдем активни в привеждането в действие на Зеления пакт на ЕС. Заедно с всички отговорни политически партии, заедно със свободните и активни граждани.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Днешните дебати са за резултатите от 10-годишна управленска немощ. И предлаганите палиативни мерки от правителството и управляващото мнозинство не са решение. Нужно е да се формулират ясни приоритети на база на програмата на ДПС за ускорено догонващо икономическо развитие.

Зеленият пакт на ЕС е огромна възможност за хората, за бизнеса и за държавата. Да си пожелаем общо съгласие и общ успех в постигането на тази голяма цел. Няма време за губене!

Благодаря за вниманието.

 

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност