20glasuvay

Народно събрание

Изказвания на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в дебата за вот на недоверие към МС

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ!

Този вот няма да успее, твърдят тези, за които това е само аритметика, пренебрегвайки комплексното действие и политическия ефект на този мощен демократичен инструмент. На тези отсега казвам: Не бързайте да се радвате...

Защо заявихме в аванс, че ДПС ще подкрепи този вот?

Защото не можем да стоим безучастни, когато държавното управление безпомощно разчита на хаоса, когато държавността ерозира, когато провокациите и общественото напрежение са на градус разстояние. Когато демокрацията е в опасност, когато става въпрос за националната сигурност и бъдещето на държавата, бъдещето на всички български граждани, тогава не можем да бъдем равнодушни. Трябва да реагираме. Не само. Трябва да действаме.  

Нашето изказване е апел към разума и политическата отговорност в името на националната кауза и евроатлантическите ценности.

Без позоваване на многобройните примери, всички сме наясно, че сме изправени пред  проблеми в отделните структури, аспекти и елементи на националната сигурност. Дълг на всички политици, на всички български граждани, на цялата демократична общност, загрижена за мира и бъдещето, е да се справим с тези проблеми своевременно.

В съвременните условия е жизнено важно националната сигурност да се разглежда като цялостен логически процес, който обединява създаването на стратегическата документална рамка, осъществяването със съответните политики и планове, възможности за оценка, преглед, анализ и актуализиране.

Създаването формално на стратегическа рамка с набелязване на цели, които не се реализират компетентно и отговорно, не могат да осигурят условия за сигурността на държавата и на нейните граждани. Нещо повече, тези обстоятелства сами по себе си са рискове за националната сигурност.

Предизвикателствата пред националната сигурност изискват адекватни реакции и действия.

Динамично променящата се международна обстановка, регионалните геополитически процеси и състоянието вътре в страната, налагат спешни мерки и действия.

Но като първо условие – изпълнение на Актуализираната стратегия за национална сигурност от 2018 г. Нашата Парламентарна група счита, че стратегията не се изпълнява и нарушаването на единния процес компрометира сигурността.

Какво имаме предвид?

Управленският модел генерира напрежение и е източник на несигурност и нестабилност. Липсата на управленска програма, на ясна визия и на реформи е източник на нестабилност и несигурност. Нарушаването на принципите на правовата държава, ерозирането на демокрацията, скандалите в кабинета и в управляващата коалиция, са източник на несигурност и нестабилност. Отстъплението на управляващите от евроатлантическата ориентация на страната е източник на несигурност и нестабилност. Трайното настаняване на ксенофобията, радикализмите и национализмите, противопоставянето и прокарването на разделителни линии в обществото, са изключително сериозен източник на несигурност и нестабилност.  

През последната година сме свидетели на създаването и мощното системно поддържане на хранителна среда за крайния национализъм и радикализъм. И опити проявите на ксенофобия и национализъм да бъдат оправдани, съответно легитимирани.

В подобни случаи обикновено чуваме, че тези критики и предупреждения се развяват от една опозиционна политическа сила за партийни цели, за да бъдат очернени „истинските патриоти и националисти“.

Но вече са прекалено много примерите, които можем лесно да свържем с признаците за наличие на опасности пред националната сигурност.

Показателите за измерване на толерантността в обществото и явното противопоставяне от страна на управляващите на идеята за единно българско гражданство очертават тревожна симптоматика.

Всички ние, които сме загрижени за демокрацията и за мира, за настоящето и бъдещето на страната, нямаме право да мълчим, а трябва да дадем мощен отпор на всяка проява на омраза, ксенофобия, радикализъм и национализъм.

Онова, което сме постигнали като мирен преход, моделът, който съхрани нацията и даде възможност да се установи демокрацията, трябва да се прояви и наложи като единствен модел за просперитет.

Нека не чуваме само зад граница да се представят идеите за помирение, за загърбване на омразата и разединението, за необходимостта да крепим мира, за да няма разрушения, които твърде бавно и трудно се възстановяват, а да ги чуваме вътре в страната, с нужната загриженост, воля и визия. Само така можем да изнасяме навън мир и визия за просперитет, за общо евроатлантическо развитие на региона.

За да се случи това, трябва да осмислим мисията си, да поемем отговорността си и решително да се борим за запазване на мира и демокрацията, за икономически растеж и просперитет.  

Ние от ДПС осъзнаваме и последователно провеждаме своята политика за запазване на мира и стабилността. Имаме това за наша кауза. Но и вие трябва да имате тази мисия. Вие също. Така ще имаме обща кауза. Национални цели и тяхното реализиране като обща национална кауза! За да я предадем и на децата ни.

Ако е вярно, че омразата наранява тези, срещу които е насочена, то е вярно и това, че омразата уврежда носителя си, отнема му радостта от живота, от общуването с хората и участие в градежа на утрешния ден, държи го окован в собствените му страхове и предразсъдъци.

През последните дни често се говори за наводнения, но ние говорим за ежедневието ни, „наводнено“ от омраза и агресия, противопоставяне и разделение. И вместо да е налице осъзнат и функциониращ цялостен процес на стратегия за националната сигурност, съответстващ на сложната среда на сигурност в съвременния свят, визия за националните цели и приоритети, обща кауза, ресурс изисква справянето с тези „наводнения“. Така оставаме далеч от фундаменталните ценности. Загърбили истината, че демокрацията не е даденост и тя трябва не само да се извоюва, а и да се отстоява и защитава.

Знаем: омраза и разрушителна енергия не могат да съграждат. В основата си Българският етнически модел, чийто идеолог и създател е д-р Ахмед Доган, с идеята за гражданската нация точно с това е уникален – в заедност да живеят всички граждани на държавата без разлика, по етнос, религия и език, както е записано в нашата Конституция. Както е завещал Васил Левски!

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ  ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ!

В името на мира, в името на общото ни бъдеще трябва първо да изведем всички от състояние на равнодушие. Всеки, на когото е скъп мирът и евроатлантическото ни бъдеще, трябва да направи своя избор и твърдо да се бори с ксенофобията, радикализмите и национализмите.

Час по-скоро трябва да спрем разделението и противопоставянето, да защитим демокрацията и държавността!

Правителство, което е източник на несигурност и нестабилност, на разделение и противопоставяне, е вредно за страната. Затова от ДПС ще гласуваме против това правителство.

Благодаря за вниманието.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност