Халил Летифов: ДПС се готви за участие в централната власт с идеята да предложи програма за ускорено развитие на България

ДПС се готви за участие в централната власт с идеята да предложи програма за ускорено развитие на България. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов. Той уточни, че партията има активно участие в местната власт, което я поставя на най-близка до българските граждани позиция. Халил Летифов подчерта, че амбицията на ДПС да участва в правителството има смисъл, само ако се изпълняват целите им за по-добро управление, за по-добра чуваемост и по-активно участие на гражданите в процеса на взимане на решение. „Скандалите и кризите, които се генерират, са благодарение на пропастта между управляващите и българските граждани. Късането на тази връзка е първото нещо, което поражда напрежение: първо – от неумението да се управляват кризи, второ – от всички сигнали, които са разнопосочни и разноречиви, трето – от липсата на ясен отговор как ще се разрешат скандалите, така че да се запази обществения интерес. Няма ги тези отговори и ситуацията изглежда сякаш в безизходица“, коментира Халил Летифов. Той каза още, че ДПС не приема заявката за пряко участие на държавата в управлението на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Зам.-председателят на ПГ на ДПС обясни, че според тях това е вид национализация и излъчва грешен сигнал към и без това намаляващия брой инвеститори. "Официалната позиция на партията е, че държавата има своите лостове и механизми, така че да изиграе регулативна и надзирателна роля в тази сделка", добави Летифов.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

(радио Фокус, 07.03.2018)

Хасан Адемов: Абсолютни глупости са твърденията, че от ревизирането на пенсиите за хората с увреждания ще се акумулират 600 млн. лв.

 Депутатът Хасан Адемов, който е и председател на Комисията по труда и социалната политика в парламента, припомни, че съгласно решение на народните представители министърът на труда и социалната политика до края на месец октомври 2017 година е представил в Народно събрание концепция за реформиране на системата на ТЕЛК. Той подчерта, че документът е отворен и подлежи на дискусия. Според него в концепцията не се предвижда т. нар. „орязване на инвалидните пенсии“, макар, по думите му, това да не е казано ясно. Той бе категоричен, че, да се говори за „втора комисия“ не е достатъчно добре аргументирано, докато не се решат проблемите, свързани с достъпа, адаптирането на работната среда и гъвкавото работно време за хората с увреждания. „Очевидно е, че става въпрос за дефиниране на остатъчна работоспособност. Но тя в никакъв случай не трябва да отнема права, тя трябва да дава реални възможности.“

В заключение Адемов определи като „абсолютни глупости“ твърденията, че от ревизиране на всички пенсии ще се акумулира остатъчен ресурс от 600 млн. лв., с който да се повишат останалите пенсии.

Запис на разговора на Снежана Иванова с Боряна Холевич и Хасан Адемов можете да чуете от звуковия файл ТУК

ДПС изпълни решението си да предизвика дебат за отвореното управление с първи от поредица семинари (ВИДЕО)

Движението за права и свободи проведе семинар на тема „Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения”. Участници в семинара бяха членове на ЦОБ на ДПС, народни представители от ДПС, евродепутати,  кметове и  представители на местната власт. Специален гост на форума бе сър Греъм Уотсън – дългогодишен председател на АЛДЕ.

В своята встъпителна реч председателят на ДПС  Мустафа Карадайъ разви тезата за кризата на либералната демокрация и политическите процеси, развиващи се в страната и  Европа.

„В световен план има криза на либералната демокрация и можем да говорим за една тенденция, при която политическата дейност губи основната си функция – да служи на обществения интерес и на гражданите. Демокрацията е в отстъпление пред популизма и национализмите. Популисти и националисти печелят избори, влизат в националните парламенти, дори в управлението на някои държави. България не прави изключение.

Популизмът е на мода, когато политиката и политиците се откъсват от хората и често от дневния ред на политиците липсват важните за гражданите теми.” заяви Карадайъ.  

Лидерът на ДПС постави фокуса и целта на семинара -„да мотивираме свободните и активни граждани да участват активно в управлението.”

 Искра Михайлова  приветства участниците в семинара и отбеляза основните теми за дискусия.   „Как и по какъв начин ние политиците отговаряме на очакванията на гражданите, които гласуваха за нас?”.

”Ние от ДПС решихме да обърнем нещата, как да чуем нашите избиратели как да направим, така че те да участват активно във вземането на решение и да сме в ролята на изпълняващи” заяви евродепутатът Искра Михайлова. Михайлова обърна внимание на формите за участие на гражданите в процеса на вземане на решение.  

Сър Греъм Уотсън определи ролята на ДПС като „стабилизиращ  фактор в политическа живот в България”.  И допълни  „Европейската народна партия не отговаря на очакванията на европейските избиратели.  Бих искал да видя, че членството на  България в ЕС я прави по-процъфтяваща и открита страна в ЕС. Вярвам, че посредством председателството, България може да допринесе за интегрирането на страните от Западни Балкани и за създаването на политическа стабилност в региона, нещо от което Европа отчаяно се нуждае.”  

 В знак на уважение, лидерът на ДПС поднесе статуетка на танцуващ дервиш, символизиращ любов и служение на останалите хора, израз на безпределната любов към човечеството и целия свят.

„Има начин да живеем по-добре и по-достойно, като на нас са ни нужни гласът на гражданите, техните идеи и предложения за решение, както  и непрекъснат активен контрол. Свободните и активни граждани с помощта на информационните и комуникационните технологии могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени. Ако отвореното управление е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за двигателя, а новите технологии са магистралите на това управление, това заяви Карадайъ по време на брифинг.  „Водачеството е в ръцете на активните граждани”. Той подчерта, че и медиите са тези, които могат да интерпретират отворените данни, като допълни че става въпрос за професионализъм и отговорност пред обществото. 

Карадайъ коментира и темата за продажбата на ЧЕЗ. По думите му става дума за сделка между два търговски субекта, които сключват договори. Той обаче подчерта, че е друго, ако се говори за отношения между граждани и власт. "Ако властта се опитва да обсебва процесите се превръща в диктатура. Тук трябва да се намеси гражданското общество, но не онова от НПО-та, а от свободните граждани, които носят своята отговорност и които реагират на подобни процеси", заяви лидерът на ДПС. 

Запитан какво смята за закупуването на акции от страна на държавата, Карадайъ заяви, че "Държавата да се меси в сделки мисля, че не е либералния подход".  Карадайъ заяви, че ДПС са готови за избори и вижда обединение в гражданите. "Който е бил подведен и излъган през 2017 година и не е гласувал за ДПС, в момента наблюдаваме обратния процес", заяви Карадайъ.

 Може да прочетете встъпителното слово на Мустафа Карадайъ ТУК

 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ присъства на церемонията по повод честването на 3-ти март

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ присъства на церемонията на издигането на националното знаме и полагане на венец пред паметника на Незнайния войн по повод честването на 3-ти март - Национален празник на Република България.
За да отдадат почит присъстваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, народните представители Танер Али и Ерол Мехмед и областният председател на ДПС София-град Нихат Кабил.

20180303 110340

 

 

Честит национален празник!

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

3 март е символ на Свободата и обединението, на героизма и саможертвата. Символ на една силна нация, която заема достойно място в европейската и световната политика.

3 март е символ на нашата вярност към държавността и демокрацията, европейските и общочовешки ценности.

Днес, повече от всякога, България има нужда всички заедно да укрепваме държавността, правата и свободите на всички български граждани. Достойнството на един народ се измерва с отношението му към историята и поуките от нея. Те ни задължават да бъдем заедно днес и да реализираме идеала на Левски за българската държава.

                                                                                                                                         Мустафа Карадайъ

                                                                                                                                        Председател на ДПС

Коментар на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ относно сделката с ЧЕЗ

"Нека да видим какви действия са си начертали, да видим какви са намеренията и тогава да се произнесем. За момента чухме едно изявление. Нека да се запознаем с фактите. Не очаквайте от нас да коментираме предположения." Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ за срещата между премиера Бойко Борисов и Гинка Върбакова, собственик на купувача на ЧЕЗ „Инерком България“.

 

ПОВЕЧЕ ОТ 100 МАРТЕНИЦИ ПРИСТИГНАХА ПРИ ЕВРОДЕПУТАТА ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ ДОБРИЧ

В продължение на месец женските дружества на ДПС от сeлата Орляк,  Божан, Зърнево, Фелдфебел Денково, Бенковски, Поп Груево, Безмер, от  градовете Тервел и Добрич, сръчно усукваха и плетоха бели и червени конци. Те измайсториха повече от 100 уникални модела на червено – белия символ на здравето и пролетта. Първата изработена мартеница беше специално предназначена да окичи кабинета на евродепутата Филиз Хюсменова в Брюксел. След направата им, всички мартенички бяха грижливо опаковани и изпратени до евродепутата и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова.

Заръката към Хюсменова и нейния екип беше да закичат с мартеници колегите й от Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент. Жените се надяват хора от други европейски държави да се запознаят със символиката на носенето на мартеници и така по време на Председателството на България на Съвета на ЕС да се популяризира уникалният народен обичай.

Участничките в изработването на мартеничките бяха развълнувани  и доволни, че на 1 март евродепутатите либерали получиха червено – белите символи заедно с обяснение за традицията, и заедно с пожелания за здравe, късмет и благополучие.

Image

Ханс Ван Баален - председател на Партия АЛДЕ

2018 03 01 PHOTO 00000154

Луи Мишел, бивш зам.-министър председател и министър на външните работи на Белгия и бивш еврокомисар по науката и развойната дейност, по развитието и хуманитарната помощ

 

Image 1

Софи Инт Велд, заместник-председател на групата на АЛДЕ в Европейския парламент

 

Image 4

Хавиер Нарт - заместник председател на групата на АЛДЕ в Европейския парламент 

 

Председателят Мустафа Карадайъ сезира Главния прокурор за насилието на националистите срещу избиратели на границата с Турция


Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ сезира Главния прокурор на Р България Сотир Цацаров във връзка с актовете на насилие от страна на представители на Националистическите формации за действията им на 24 март на пунктовете на границата ни с Турцияи настояване за извършване на проверка и образуване на досъдебно производство, при констатиране на факти и обстоятелства.

Председателят на ДПС напомня в сигнала, че никой няма право чрез насилие и заплаха или по друг незаконен начин да пречи на някого да осъществи избирателното си право, като нарушението на тази забрана е престъпление и трябва да се наказва с цялата тежест на закона.

Припомняме, че ръководството на ДПС излезе с призив за действия от страна на компетентните български органи и институции още същия ден и призова всички политически партии да се разграничат от действията на т.нар. патриотични формации и да ги осъдят като противоречащи на конституцията на Р България и българското законодателство.

Председателят на АЛДЕ Ханс Ван Бален поздрави почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за постигнатите изборни резултати

Казвам се Ханс Ван Бален и съм председател на АЛДЕ партия. Искам да поздравя почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и председателя Мустафа Карадайъ за постигнатият много добър резултат на парламентарните избори в България. За нас либералите това е важен знак, защото ДПС играе съществена роля в групата на АЛДЕ и националния парламент като проевропейска и прогресивна политическа сила. Надяваме се, че българското председателство, което започва през януари 2018г. ще бъде добро, но и партньорството с НАТО ще продължи да бъде добро. ДПС може да бъде гарант за това. Надявам се, също така, че ДПС ще бъде поканена да вземе участие в новото правителство на България, защото това ще направи страната по-стабилна и по-либерална. Благодаря.

Илхан Кючюк, вицепрезидент на АЛДЕ: Брекзит е една добра възможност за реформа на целия ЕС

Докато не се разберем по същинския въпрос - че демокрацията е ценност, ще се лутаме между лявото и дясното, категоричен е той

В момента нямаме единен ЕС, разделени сме по много въпроси и често говорим за европа на трите, шестте, деветте, 12-те, дори 27-те скорости. Брекзит е една добра възможност за реформа на целия ЕС.Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк – вицепрезидент на АЛДЕ. Той очаква същинските преговори да започнат след 3 - 4 седмици и е категоричен, че ЕС трябва да бъде много настоятелен четирите свободи да не бъдат дискутирани:

Това, което виждам от изказването на Тереза Мей, е, че Великобритания е склонна на едно прагматично партньорство. Тя казва: "да изградим дълбоко и специално партньорство между Великобритания и Европейския съюз". В този смисъл аз виждам едно отстъпление в позицията на Великобритания. Вариантът "твърд" Брекзит не е на дневен ред.

Държавите в ЕС трябва да имат общностен подход по въпроса за Брекзит, категоричен е той:

Европа трябва да бъде много твърда и вече се чуха ясни сигнали от Европейския парламент, че ще бъде наложено вето на всяко споразумение за "Брекзит", което пречи на гражданите на Европейския съюз, преместили се на Острова през следващите две години. Те трябва да получават същите права за живеене и работа в Обединеното кралство както тези, които са вече в страната.

Европа трябва да бъде голяма за големите неща и малка за малките, категоричен е Кючюк, според когото България трябва да използва умело времето си начело на Съюза, за да постави важните за региона въпроси на дневен ред. Без реформа Европа не е в състояние да отговори на тежките предизвикателства в рамките на своите граници и извън предела им, категоричен е политикът, според когото в политическо отношение България изостава от Европа:

Всички сядат на масата на базата на някакви ценности, а не на базата на пазарлъци и на разделение. Докато не се разберем по същинския въпрос - че демокрацията е ценност, човешките права и свободи са висша ценност на човечеството - и това да бъде основна база за правене на политика, коалиционни споразумения и всичко останало, което произхожда от това, ще бъдем някак си в едно лутане между лявото и дясното.

За звуковия файл ТУК

(БНР, 29.03.2017г.)

 

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност