20glasuvay

Народно събрание

Декларация на народния представител Ерол Мехмед от името на ПГ на ДПС относно Международния ден на майчиния език

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

За тези, които знаят какъв ден е днешният, няма да е изненада нашата декларация! През 1999 г. генералната конференция на ЮНЕСКО определя датата 21 февруари  за Международен ден на майчиния език! Днес ние ще го отбележим за 18-ти път, заедно с много държави по света и заедно с носителите на повече от 6-те хиляди езика на Земята, считайки че езиковото многообразие е духовно богатство и неизмеримо нематериално наследство на човечеството!

Езикът е преди всичко средство за общуване, но в същото време той е определящ за духовната ни същност, за етническата ни принадлежност и за нашата културна идентичност. Като държава ние вече сме част от 500 милионния Европейски съюз, който с ценностите на Новото време има амбицията да осигури съвместното съществуване на езиците на всички националности – по изчисление 175 към настоящия момент. При това положение сякаш е немислимо и абсурдно да се забрани употребата на език в рамките на обединена Европа, още повече, че от 1992 г. е в действие Европейската харта за регионалните или малцинствените езици, която всъщност представлява общ договор за тяхната защита и насърчаване!  Но уви, в България има парадокси! Ние си имаме Изборен кодекс, според който употребата на майчин език е забранена по време на предизборна кампания, дори и с превод! Препоръките на Венецианската комисия не се вземат под внимание и те увисват във времето, в противовес на европейската практика! Интересното е, че езикът - като дар Божи, е отнет със закон! Правото на език като основополагащ фактор за демокрацията е суспендирано и по този начин се дискредитира българската демокрация! Равните възможности на всички свободни граждани да чуят, разберат и осмислят политическите послания, са дълбоко компрометирани, защото възрастните хора - представители на малцинствените общности, не знаят и не разбират български! В този смисъл е странна тази демокрация, в която едно националистическо мнозинство налага своите правила на малцинството, в противоречие с общочовешките ценности; в противоречие с достигнатото ниво на цивилизация и изискване на модерното време!? Въобще възможно ли е да се ограничи езикът в дадена територия в днешния мобилен и глобален свят?! Демократично ли е употребата на език да се санкционира? Нормално ли е да глобиш човек, защото говори с друг човек и двамата се разбират?!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, езикът е средство за комуникация, а не инструмент за дискриминация! Езикът - „свещен на моите деди“, ни приобщава към общността, към хилядолетната ни история и култура! Няма начин турците, евреите, арменците и ромите да бъдат откъснати от корените им! В последните години ярко се очертава тенденцията в някои региони въобще да не се изучава майчин турски език, или драстично да се намаляват часовете в училищата. От 4 часа, те вече са само с по един час седмично, и се изучава факултативно, съгласно ЗПУО като свободно избираем предмет! Не е приемливо в училищата да има непрекъснати пречки и ограничения, вечни проблеми с финансите, с учителите и тяхната квалификация! Питаме: Нормално ли е от 25 години в България да не се издават учебници по майчин език? Нека да проверим дали е така в другите европейски държави! Какво е отношението към изучаването на майчиния български език в държави, в които има български малцинства – Сърбия, Молдова, Румъния, Украйна, Албания…. В същото време има над 200 български неделни училища по цял свят с осигурено финансиране от българската държава! Искам да подчертая изрично, че това е правилно и Движението за права и свободи подкрепя тази политика, но в същото време сме и смутени, че наяве излизат двойните стандарти и те са притеснителни за знаещите, разбиращите и мислещите хора!

Тези въпроси и това мнение е изразявано от Движението за права и свободи от много години! Оставаме глас в пустиня, но по този начин се наслагват съмненията за същността на българската демокрация! И преди пак ние да бъдем обвинени, нека кажем, че образованието е национален, държавен приоритет, а не вменена партийна политика! Въпреки това обаче като политическа сила ние сме правели необходимото и сме оказвали нужната подкрепа за изучаването на майчиния език!

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА

Ние чувстваме днешния международен ден на майчиния език като много смислен. Това е ден, в който можем „да си кажем правиците и кривиците, па да се поправим и заедно да вървим напред, ако ще бъдем хора“. Историческата съдба ни е отредила тази земя, която е общата ни родина, и това време, в което да живеем заедно в мир и хармония – всеки със своя език, своята вяра и своята култура! Нека да бъдем хора! Бъдете живи и здрави!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност