Народно събрание

Изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата за вота на недоверие

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Ние от ДПС подкрепяме вота на недоверие в контекста на основните параметри на корупцията: причини, катализатори и заобикаляща среда.

Каква е първопричината – очевидната неадекватност на управлението спрямо очакванията на избирателите. Така се стига до приципа – проба-грешка. И последицата – всяко недоволство води до отпускане на нови пари в нереформирани сектори, които не носят обществена полза, освен временно спокойствие за управляващите.

Основният проблем на днешното мнозинство е липсата на ясна визия за управление, липса на визия за реформи и за целта на реформите. Няма ясна представа какво да стане и на стратегия как да се достигне целта, с какви средства и инструментариум. Именно ясната визия с ясна стратегия трябва да определят и инструментариума. Този подход обаче цялостно отрича коалиция от типа на сегашната. Реалностите днес изискват нова формула, нов тип управление, нов тип коалиционност.

Сегашната формула на управление има и друг недостатък. Липсата на ясна управленска програма. Причината не е в партия ГЕРБ, дори не е и в националистите. Причината е в несъвместимостта на основните идейни принципи, върху които се гради мнозинството. ГЕРБ се стреми да бъде типична демократична партия, а националистите са сбор от стремящи се към властта популистки организации.

При тази ситуация ние не просто подкрепяме вота на недоверие за корупцията, а посочваме първопричината – средата, която генерира корупция и некомпетентността на управляващите да управляват в съвременните условия. Само аритметиката в политиката вече не е решение на проблема с управлението. С този вот това правителство е малко вероятно да падне. Но то е обречено да се провали и да падне заради генезиса му – погрешно зададен модус вивенди.

ДПС ще гласува за вот на недоверие поради причините, които пораждат крайно негативни последици, само една от които е корупцията.

Време е за диалог по визии и програми за управление по отделните секторни политики. Време е за решителни действия за премахване на хранителната среда на корупцията.

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Грешната формула предпоставя лош ред, ad hoc решения и лошите последици стават неизбежни. Въпросът е какво следва от това?!

Необходима е нова визия за развитие на страната, дълбоки реформи и институционални промени на база програма за ускорено развитие. Програмата за ускорено развитие изисква непопулярни мерки. Но такива мерки не могат да бъдат осъществени от популисти и националисти.

Борбата срещу корупцията е основен приоритет в рамките на европейската политика за свобода, сигурност и справедливост.

Призоваваме към отговорност, обективност и прагматизъм.

Благодаря за вниманието.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност