Народно събрание

В село Барутин отбелязаха 44 години от драматичните събития, свързани т.нар. "възродителен процес" от 1972 г.

Днес 19 март  се отбелязват  44 години от драматичните събития, свързани с потушаването на протестите на жителите на с. Барутин срещу т.нар. Възродителния  процес от 1972 г.   На възпоменателния митинг в село Барутин, община Доспат присъстваха съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на НС и ДПС доц.д-р Алиосман Имамов,народните представители Ахмед Ахмедов и Джейхан Ибрямов цялото областно ръководство на ДПС област Смолян, областен председател на Смолян Салих Аршински, областен председател на Благоевград Ведат Хюсеин, зам.- областен председател на ДПС Пазараджик Ерхан Саатчъ, общински председатели на ДПС  и на Младежко ДПС, кметове и зам. кметове на общини, представители на изселнически организации в Истанбул, представители на клуб на репресираните от Момчилград Мехмедали Рамда.

    Тук са загинали от куршумите на репресивната машина две жертви, десетки ранени и осъдени в последствие на затвор,каза Салих Аршински по време на митинга . 44 години след тези събития в учебниците по история се мълчи. Днешна демократична България все още не намира сили да признае тези зверства, извършени от тоталитарния режим. Паметта за жертвите на този буден родопски край се пази и почита единствено благодарение на ДПС и жителите на Барутин и общината, допълни Аршински.

     Всички жертви и пострадали са имали една идея: да защитят правата си, заяви Алиосман Имамов по време на митинга. Възродителният процес е една от тъмните страници на нашата история.Ние говорим и ще продължаваме да говорим за тези процеси, за да не се случват никога повече. Защото и днес пред България стои тежката и отговорна  задача да обедини българското общество. Това е главната задача, останалите въпроси идват след това, бе категоричен Имамов.

    Политическото време ни подсказва кога да сме повече, кога по-малко. Това политическо време ни кара да сме повече, да сме единни всички, независимо от това колко сме различни. Днес сме повече на този площад и ние от ДПС отчитаме тези маркери. Това показва, че има тревога, че има несигурност в обществото ни, обърна се към митинга съпредседателят на ДПС  Мустафа Карадайъ.

    Тук сме за да кажем: не си правете експерименти с нас! Стигат ни експерименти десетки години! Време е експериментите да минат в учебниците по история, а всички заедно да започнам отговорно да работим за по-сигурното ни настояще и бъдеще, призова Карадайъ.

      На брифинг след митинга Мустафа Карадайъ заяви  „Политическото време е сложно, всеки който заема политическа позиция, трябва да си носи отговорността, най- вече тези, които управляват държавата.   В момента виждаме безотговорност от участващите в коалицията, която създава усещането за несигурност и нестабилност в цялата държава.” Нашият призив е да водим отговорна политика в това сложно време, което се случва в момента  това призовахме в петък след речта на президента и тук от площада, добави  съпредседателят Карадайъ.

    Той заяви, че ако в предсрочните избори  са решението за преодоляване на кризата в управлението, то би трябвало управляващите да отговорят на този въпрос, но ако въпросът  е да правим маратон от избори, дали този площад ще го разчете като отговорност. Този площад  има други  очаквания, очаквания относно своя поминък.  „Нужно е  властта да намери този механизъм, с който да подпомогне семейните, малки  ферми и фирми в планинските и полупланиснските райони. Правителството е длъжно да се отърве от безотговорните, но от друга страна и гражданите също трябва да сме отговорни, заяви още Карадайъ.

    На въпрос относно състоянието на структурите на ДПС, съпредседателят отговори, че  в ДПС текат оздравителни процеси, този площад даде ясен знак какви са процесите. Има обединение, има сила, присъствието  е много повече от миналата година. От тази гледна точка в Движението се случва един нормален процес, с който отиваме към провеждането на поредната национална конференция.

Barutin 2

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност