Народно събрание

Изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ относно разискванията за демографската криза в страната

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА!

УВАЖАЕМИ Г-Н СИМЕОНОВ!

В Приоритетите за управление пише: „Приемане на система от мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции.“

До момента система от мерки не е приета, не е и представена.

Сега ще докажа това твърдение.

В Програмата за управление е записано:

„Ограничаване на негативните демографски тенденции, в т.ч повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция, балансирана имиграционна политика, съобразена с потребностите на българския бизнес;“

Звучи добре, по европейски. Какво следва?

Следва дешифровката в отговора по питането на народен представител Представени са 6 мерки като решение на проблема

1. Финансова помощ за трето дете. Само на отговорни родители, които нямат нарушения на своите задължения към първите си две деца...“

Противозаконна, необичайна, неадекватна, нелогична и твърде тревожна.

Кой и как дефинира „отговорни родители“? Преценява нарушения на задължения?

Не е дешифрирано напълно, но прозира в отговора на следващия въпрос в същото заседание. Цитирам:

„когато става въпрос за деца на малцинства, при които и родителските грижи не са на това ниво – традиционно...“

2. Месечна финансова помощ за трето дете до навършване на ... пълнолетието. Отпуска се също на отговорни родители.“

Повече от абсурдно предложение.

3. Жилищни заеми – нисколихвени, безлихвени ... неясно е, но отговорът няма за цел да е прецизен, коректен, държавнически. Отговорът цели да се обещае нещо, какво значение има, нали не носи отговорност...

4. Аналогична на предходната мярка, но принципът на разделението важи в пълна степен и налага да са отделни мерки.

5. „Въвеждане на модерна И/емиграционна политика с поставяне на условия и критерии за подбор на потенциални И/емигранти...

Целта е увеличаване на числеността на българското население, като изрично в отговора се уточнява, че българите от нашата историческа диаспора имат предимство по показателя „способност за интегриране“.

Ясен знак за етнически подбор.

Обидно е да се коментира и е излишно да се търси държавническият подход при решаването на проблема с демографската катастрофа.

Без коментар ще оставя самодоволната констатация, че туристическият сезон е спасен от 3-4 хиляди наши сънародници от българската диаспора, защото е нямало кой да работи.

Ако това не е признание за истински провал на правителството, то поне е пълен провал с избора на въпросното лице за вицепремиер.

Кой може да посочи обосновка – нормална и логична, против способността за интеграция (априори) на български граждани от друг етнически произход, родени и изгонени по политически или икономически причини, от родината си. Къде са мерките към българските граждани от друг етнически произход, различен от българския? За българските граждани от Република Турция? Но ние тях не само че не ги каним, но ги блъскаме и бием на границата!

Българската нация е букет от етноси и Българския етнически модел отчита нова.

Имайки предвид кой представя отговора, всичко това се очакваше и можеше да се прогнозира.

Но тези отговори нямат нищо общо нито с писаните приоритети, нито с управленска програма, нито със Стратегията, ако изобщо е известна на въпросния вицепремиер.

Само за този отговор дори нямате място във властта.

А може би истината е съвсем различна.

Записва се едно, за пред Европа, но дешифровката и изпълнението се предоставя удобно на националистите и проблемът с демографската криза се решава по сталински – няма човек, няма проблем. Както се подразбира, на свободни работни места няма да бъдат назначавани български граждани от небългарски етнически произход, като се приложат от държавата и от бизнеса по-специални критерии и „по-специален подход“ (последното е цитат). Българско гражданство няма да получават, независимо от връзката със земята, дори родени в страната или техни наследници. Тях ще ги смачкате.

Но, думата ми е за демографската политика на правителството. Има ли такава политика изобщо?

Въпросът е към ГЕРБ: има ли правителството демографска политика. Отричате ли се от БЕМ, чиято основа е реална интеграция, съхранявайки идентичността, а не разделение и автономия. Да повторя за тези, които не са разбрали – не автономия, а реална интеграция.

Цялостната политика на днешната власт е политика на двойните, различните стандарти, включително и за морала.

Осъден за ксенофобия, етническа омраза, отговаря за демографската политика – ярък цинизъм.

Много се наслушахме  как незаконните постройки трябва да се премахват... Но кои постройки. Или по-скоро – чии? Не и свързани с въпросния вицепремиер строежи, нищо че има съдебни решения за премахване. Защото, явно, законът не важи за него. А може би точно затова е във властта.

Отговорът на вицепремиера няма нищо допирно с държавническа политика и ако това е правителството, то няма право да ни управлява. Още повече при Председателството.

По дефиниция демографската политика е система от закони, икономически и социални мерки на държавата, с помощта на които се регулират демографските процеси.

Къде е тук политиката на българската държава в този контекст?

Движение за права и свободи постави на първо място в предизборната си програма борбата с бедността и демографската криза.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Като основен извод от отговора на вицепремиера се налага липсата на всякакво разбиране на проблема с демографската катастрофа и липса на адекватна държавна политика за справяне с този проблем!

В случая на цялото българско общество стана ясно какво безпомощно управление имаме в тази сфера. И по тази причина, ние от ДПС продължаваме да настояваме за оставката на Валери Симеонов!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност