20glasuvay

Народно събрание

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА В ООН: ПАРТИИТЕ ДА ВКЛЮЧВАТ ПОВЕЧЕ ЖЕНИ В ПРЕДИЗБОРНИТЕ СИ ЛИСТИ

Приоритет на политиката за равенство на половете трябва да бъде придобиването на политически и управленчески умения от жените, заяви Хюсменова в дискусия за жените - политически лидери в Ню Йорк. Тя отправи апел към националните и наднационалните политически партии, и институции да включват повече жени в предизборните си листи, да стимулират овластяването на жените и поощряват стремежа им към развитие, в името на един по - балансиран свят. Събитието, в което участва Хюсменова, е част от сесията на Комисията по статута на жените към Икономическия и социален съвет на ООН, а самата комисия е основния световен орган за приемане на политически решения в областта на равенството между половете и напредъка на жените.

В изказването си, българският евродепутат изрази съжаление, че и в Европа, и в останалите части на света, прилагането на политиката за равенство на половете търпи бавен напредък. Тя подчерта, че половината от населението на Европа е съставено от жени, а 63% от депутатите в Европейския парламент и 75% от народните представители по места са мъже. Според нея включването на повече жени в процесите на вземане на решения на всички управленски нива е от съществено значение за провеждането на политиката на равенство на половете и преодоляване на порочния кръг на неравенството.

Един от основните говорители на дискусията - Хелън Кларк, която е бивш министър - председател на Нова Зеландия и настоящ ръководител на Програмата за развитие на ООН, констатира, че в сравнение с началото на ХХІ век, днес има напредък по отношение на жените лидери, но все още той е крайно недостатъчен. Според нея предоставянето на повече възможности на жени да вземат участие в процесите на вземане на решения променя обществените нагласи, показвайки на какво са способни жените. Освен това, жените оказват различно влияние върху темите, които се поставят на дневен ред - това са обикновено теми, по - далечни на силния пол.

…………………………………………………………………………………………………………………………

Към 2015 г. по-малко от 20% както в Сената, така и в Конгреса на САЩ са жени. В Ню Йорк живеят близо 4.4 млн. жени и момичета, което представлява близо 48% от населението на града. Близо 9% от момичетата бележат по - високи резултати от момчетата при завършване на училище и продължават образованието си. Въпреки това, близо 22% от жените в Ню Йорк живеят в бедност. Средностатистически, жените в града печелят 3 пъти по - малко от мъжете. Опитът показва, че ключово значение за подобряването на тази картина има възпитанието от ранна детска възраст по отношение на равенството между половете.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност