20glasuvay

Народно събрание

Евродепутатът Филиз Хюсменова: Не може мониторингът да се използва за блокиране на България за Шенген

Притеснени сме, че механизмът придоби дискриминационен характер, след като се прилага само за нашата страна и Румъния
- Г-жо Хюсменова, организирате в Брюксел заедно с ваши колеги от другите групи голяма конференция за мониторинга над България. Как ще докажем на Европейската комисия, че сме готови той да бъде свален?
- Ако по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия имаше точно определенипоказатели и точно определени критерии, по които да се измерва напредъкът на България и Румъния, щеше да е много ясно кога те са покрити и кога точно е време да бъде свален мониторингът.
Но такива няма. Конференцията, която организираме в Брюксел, има за цел отчетливо да подчертаем пред ЕК и публично да изложим факторите, които съпътстват прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка. Искаме с максимална откритост, така както подобава между партньори в ЕС, да представим недостатъчното въздействие, което механизмът оказва
- А готови ли сме наистина за сваляне на мониторинга, след като скандалите около съдебната власт в България продължават?
- С колегите ми от ГЕРБ и БСП не твърдим, че България е постигнала високи стандарти за правов ред, върховенство на закона и ефективност в борбата с корупцията, не оправдаваме темповете, с които се извършват реформите. Притеснени сме, че Механизмът за сътрудничество и проверка придоби дискриминационен характер, като се прилага единствено към България и Румъния, а не към страни със сходни проблеми, които се присъединиха след нас към ЕС. Също, че към страни членки, които нарушават договорите и основни принципи на Европейския съюз, няма ответни мерки. Не сме съгласни механизмът да се използва за блокиране приемането на България и Румъния в шенгенското пространство въпреки изпълнените критерии от двете страни.
- Реалистично ли ви звучат обещанията на Жан-Клод Юнкер мониторингът да падне в този мандат на ЕК, след като дни по-късно Еврокомисията препоръча проверка на работата на българската прокуратура?
- Думите на г-н Юнкер, че това вероятно ще стане до края на неговия мандат, не звучат сериозно, защото не са аргументирани.
Няма определени правила за действието на механизма, няма срокове. Още през миналия мандат на Европарламента започнахме да обсъждаме механизъм, общ за всички страни в ЕС, за прилагането на върховенството на закона, но сме свидетели, че той не получава подкрепа. Това задълбочава усещането за двоен стандарт, за неравенство и различно третиране на държавите-членки в Европейския съюз.
- В момента начело на ДПС има триумвират - това е необичайна формула за българската политика. Какъв обаче трябва да е новият председател на партията?
- На 7-ата конференция на ДПС г-н Ахмед Доган заяви, че в проекта за развитие на ДПС не е било заложено утвърждаването му като лидерска партия. Това бяха и част от мотивите му за оттегляне от председателството.
В противовес на това имаме триумвират.
Триумвиратът олицетворява намерението за нов тип ръководство и политика
В интерес на истината всеки от съпредседателите върши огромна работа в ресора си. стимулира се обменът на мнения, не се вземат решения еднолично.
За мен също е важно председателят на партията да притежава харизма и да има визионерски поглед.
- Не е ли време жена да оглави ДПС? Вие сте едно от обсъжданите и желани имена.
- Важен е не само водачът, а и екипът, който ще застане до него. И мъж, и жена да оглави партията, няма да може да се справи без подкрепата на цялото ръководство и най-вече -без членовете и симпатизантите на ДПС. Аз бих помагала с всички сили на новоизбрания председател, без да пренебрегвам работата си като евродепутат. ДПС е съществен фактор в семейството на европейските либерали и тази ни позиция изисква целенасочена работа.
- Предстои Лютви Местан да си учреди партия -как гледат на този проект колегите ви от АЛДЕ? Има ли шанс да бъде приет в либералния алианс?
- Не се обсъжда подобна тема, няма такава в дневния ред на партия АЛДЕ и на групата в Европейския парламент. Партньорите ни либерали разчитат на ДПС. Те не се притесняват от промяната на председателството на партията, тъй като не олицетворяват политиката на ДПС с едно лице, а с все повече наши представители на високи нива в ръководството на партия АЛДЕ и на политическата група в Европарламента.
- Вие участвате в дискусия за жените - политически лидери в Централата на ООН в Ню Йорк. Каква е основната цел на това събитие?
- Дискусията се провежда в рамките на 60-ата сесия на Комисията по статута на жените към Икономическия и социален съвет на ООН. Тази комисия е основен световен орган за приемане на политически решения в областта на равенството между половете и напредъка на жените. Събитията в рамките на сесията ще продължат до 24 март, а приоритетната тема е овластяването на жените и връзката на овластяването с устойчивото развитие. Данните на ООН показват, че близо 80% от парламентаристите са мъже, като в 37 държави мъжете в парламентите са близо 90%. Едва 11 жени са начело на държави и само 10 жени оглавяват правителства. Има доказателства, че равното участие на двата пола води до по-силно лидерство и по-добро политическо управление и затова настояваме за увеличаване на жените - политически лидери.
***
• Родена в Силистра
• Завършила френска и руска филология във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий"
• Министър без портфейл е в кабинета на Симеон Сакскобургготски
• Евродепутат трети мандат
• Зам.-шеф на АЛДЕ и ръководител на делегацията на ДПС в ЕП

• Зам.-председател на ДПС

(24 часа,14.03.2016 г.)

 

 Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност