20glasuvay

Народно събрание

Карадайъ призова властта за повече подкрепа за общините пред форум на АЛДЕ в Русе

„ДПС на  всички нива ще се противопостави  на националистите и няма да спре да се бори с популизма.” това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който откри форум в гр. Русе на тема  „Териториално сътрудничество България-Румъния“.  Домакин на форума е евродепутатът и  председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, който се провежда с подкрепата на АЛДЕ.

В своето въвеждащо изказване Карадайъ обърна внимание на общия път, който извървяват България и Румъния  към НАТО и Европейския съюз и общо икономическо бъдеще. „В трансграничното сътрудничество освен съседните държави ние сме придавали изключителен приоритет на нашите общини и те са получавали нашата подкрепа. В тази посока финансирането на общините и в България, а и в Румъния сигурно е така, самите общини трудно се самофинансират. За проектите най-вече се разчита на оперативните програми. Нашата политика е била да има национално финасиране, с ясна програма. В периода 2001-2009 година, когато два последователни мандата ДПС беше част от управлението, може да се види помощта на държавата към общини.” припомни Карадайъ.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта активната  ролята на ДПС и ясно очерта пътя, по който върви ДПС. „Макар че сме в опозиция, ДПС дава своя принос за доброто представяне на България по време на председателството на ЕС и се опитваме да бъдем активни и по важните теми, които ще бъдат разглеждани от ЕС по време на българското председателство.” заяви председателят на ДПС.

Карадайъ изрази своите опасения относно участието на националистите във властта и  негативните резултати, които следват от това. „В България има един проблем, който остава основно в полето на ДПС, като активна част от нашата политика. В сегашната власт в България като коалиционен партньор участва едно националистично обединение от 3 партии, които в цялата си биография са били евроскептици. И се получава парадокс-тези партии имат министри и вицепремиери и участват в Съвета на ЕС. И ако от речта на Юнкер виждаме, че Европа има постижения с ограничаването на крайните евроскептични и националистични формирования, то при нас има парадокс. А всички знаем, че ако те са проблем за Европа, то на Балканите са още по-голям проблем. От наша страна, ние не сме ги оставили да вършат своите крайни проявления.” заяви Карадайъ.  

Той акцентира върху факта, че "В Европа крайно десните партии са изолирани и популистката вълна намалява, а в България те са част от властта и ще председателстват Съвета на ЕС." заяви Карадайъ.

Сред гост-лекторите на форума са Андрей Доминик Гереа-зам.-председател на АЛДЕ Румъния, Искра Михайлова-евродепутат от АЛДЕ/ДПС и председател на комисията по регионална политика, зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис, народният представител от област Русе Бюрхан Абазов и изпълнителният директор на сдружение „Толерантност“ Цветан Енчев.

IMG 1746

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност