Народно събрание

Хамид Хамид в предаването "12+3" но БНР

ДПС иска премахване на задължителното гласуване и на квадратчето "не подкрепям никого". В проекта на движението се предлага и разрешаване на предизборна агитация на език, различен от българския, при осигурен превод. Движението иска връщане на старите правила за отваряне на избирателни секции в чужбина, да се реши и феноменът 15/15 с т.нар. "преференциален вот”.

Хамид Хамид от ДПС заяви в предаването "12+3", че техният проект касае промени в защита на основното право - да се гласува, което през последните години е било ограничавано. Хамид подчерта, че в последния доклад на Венецианската комисия с по-остър тон се призовава страната ни да премахне някои от тези ограничения. Квадратчето "не подкрепям никого" според ДПС е равносилно на пускане на празна бюлетина, защото самото гласуване като инструмент е "за" някого, а който не иска да гласува за никого, може да пусне празна бюлетина, поясни още Хамид Хамид.

Никога не ни е притеснявала избирателната активност, посочи той относно задължителното гласуване. Целеният със задължителното гласуване ефект го няма, допълни Хамид.

Запитан дали текстът за агитация на майчиния език с превод би получил подкрепата и на други депутати, Хамид отбеляза, че няма смисъл да се говори с никого, защото крайният национализъм явно е заразен.

"Моя задача е да убедя колегите ми да подкрепят мажоритарната система, но не точно тази система, която предлагат от ГЕРБ. Има детайли, които трябва да се променят - това хвърляне на топката към президентството за районирането, губи се смисълът и на втория тур - тоест има неща, които противоречат на здравия разум и могат да бъдат отстранени между първо и второ четене, коментира Хамид. Според него районирането трябва да се извърши от парламента, а народните представители от ДПС няма много да се дърпат, ако бъде предложено тези избори да са в един тур.

Цялото интервю може да чуете от ТУК.

(БНР, 13.06.2017г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност