Народно събрание

ДПС внесе промени в изборния кодекс

Народни представители от Парламентарната група на Движението за права и свободи внесоха законопроект за изменение и допълнение  на Изборния кодекс.

В  законопроeкта се предлага  изменение по следния начин „Централната избирателна комисия определя реда и провежда жребий веднага след изтичане срока на регистрация на партии, коалиции, инициативни комитети за съответните избори.”

И създаване на нова алинея със следния текст  „Партиите и коалициите имат право при регистрация на кандидатските си листи за всеки вид избори под номера на листата, който съвпада с номера на жребия, да няма кандидат. В този случай подредбата на съответната кандидатска листа не се преномерира служебно.”

Мотивът за предложените промени е да бъдaт избегнати грешки от типа 15/15.За напред се предлага жребия за номера на партии и коалиции да е  преди регистрация на кандидатските листи и всяка партия сама да прецени и да има право да остави празно мястото на съвпадащия номер.

 В законопроекта се предлага още  предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския, но при осигурен превод, премахване  на  задължителното гласуване, както и квадратче „Не подкрепям никого“.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност