Интервюта

Народният представител Ерджан Ебатин: В структурите на ДПС-Варна няма напрежение

Водещ: Преди около седмица се проведе учредителното събрание на новата партия ДОСТ, създадена от бившия лидер на ДПС и настоящ независим депутат Лютви Местан. Сред учредителите са и двама от основателите на Неджметин Хак и Мехмед Ходжа. Ще доведе ли всичко това до разцеплението на ДПС? Знаете, няколко от депутатите вече напуснаха партията и са част от новата партия ДОСТ на бившия лидер Лютви Местан. Едно интервю на Даниела Стойнова с областния координатор на ДПС във Варна, който също така е и народен представител Ерджан Ебатин. Ще чуем какво мисли той за възникването на ДОСТ, за това дали то ще доведе до разцеплението на ДПС и дали ще доведе до някакви трусове? Ще се завърне ли Ахмед Доган начело на партията или пък ще продължи да седи в сянка?

Ерджан Ебатин: Първо искам да ви кажа, че проектът ДОСТ сам по себе си ако го разгледаме от позицията на това, че г-н Местан и хората около него го създават, не крие някаква опасност нито за ДПС, нито за политическия живот в страната, но разгледано от позицията на това само Местан го прави. Аз обаче искам да насоча мисълта в тази насока, че в този проект не стои само Местан. Сам по себе си той няма политическия ресурс, капацитет, знания, възможност да създаде такъв един проект. Няма визията да бъде изявен лидер, тъй като ако имаше всички тези качества, от 160 и няколко члена на Централния съвет, нямаше да го последват само единици. Все някой от областните председатели на ДПС, по-голям обхват от ПГ щеше да бъде зад него.

Репортер: Но и депутати излязоха с него?

Ерджан Ебатин: Излязоха тези депутати, които бяха лично негова квота и тези, които бяха вкарани по настояване на външна страна. Т.е. сами по себе си депутати, които са били част от колективното тяло на ДПС, избрани чрез механизма на колективните структури, посочени от местни съвети и т.н., не са напуснали партията. Но опасността по-скоро в случай идва от това, че... аз прекрасно разбирам, че г-н Местан осъзнава, че той няма потенциала сам да се справи с тази задача да създаде политическа партия, проект, който да бъде успешен. Факт е обаче, че зад този политически проект стои друга държава. И много са симптомите и данните, които показват това, колкото и да се опитват да оборят тази теза.

Репортер: То стана ясно от факта кои бяха отзовани.

Ерджан Ебатин: Да. Значи политическият аргумент-теза, чрез който те пред избирателите се опитват да прокарат линия на настройване срещу ДПС, видите ли, ние сме чрез изказването на почетния председател г-н Доган проруска партия, коледното изказване, за което става въпрос в Бояна, а видите ли, в същото време те са проевропейски настроените политици в ДПС. Те не могат да си го кажат...

Репортер: Пронатовски.

Ерджан Ебатин: Да, пронатовски. Това е общо взето, както всяко едно изказване на Местан, тук става въпрос за едни клишета, които са от комунистически тип от преди 80-те години – хубава фасада, лишена от всякакво съдържание, ако погледнеш действително в дълбочина. Всъщност изказването... И по този начин се опитват да вкарат емоционална разделителна нишка сред нашия избирател. Видите ли, ДПС е настроено срещу Турция, а в същото време е настроено в полза на Русия, КГБ и т.н.

Репортер: Повярва ли на това електоратът?

Ерджан Ебатин: Избирателят, що се касае до региона Варна, регион Варна, ние сме направили достатъчно срещи. Той много добре познава, вижте, нашите организации, предимно достъпът до нашия избирател не става чрез медийното пространство.

Репортер: Да, да, вие имате лични контакти.

Ерджан Ебатин: Ние имаме лични контакти с всеки един от тях. Нашата организационна структура във Варна много добре познава и г-н Местан, и г-н Доган. Ние никога не сме си правили илюзията по отношение на качествата на г-н Местан. Аз съм може би един от малкото депутати, 4-5, които винаги съм заявявали не съм приемал, че лидерът на ДПС трябва да бъде студен човек, който да е лишен от човечност и единствените качества, които притежава, и естествено са много важни...

Репортер: Много добър оратор.

Ерджан Ебатин: Да, много добър оратор, формулира добре тези. Но тези тези са просто във формат едни тези, които са като комунистически тези от едно време преди демократичните процеси. Примерно, трудът краси човека – някакви хубави думи...

Репортер: Формули.

Ерджан Ебатин: Формули на изказване, които обаче реално са лишени от някакво дълбоко съдържание...

Репортер: Само да попитам, в този смисъл хората, които това сте го чувствали и сте го разбирали, както и ние журналистите го разбирахме, но естествено, ние не може да се месим във вашите вътрешнополитически работи, защо не реагирахте навреме, защо не го казахте публично и защо трябваше да се стигне до този голям трус в ДПС, да не крием това, защото това наистина беше голям трус, отначалото даже никой не повярва на това, че Лютви Местан се отделя от ДПС? И казахте нещо много интересно, че с него са си тръгнали хора от неговата лична квота и други, които са били там по настояване на външна страна. Значи все пак сте се поддавали на натиска на Турция, така ли излиза?

Ерджан Ебатин: По отношение на въпроса защо не сме реагирали по-рано, аз съм реагирал – и по отношение на организацията във Варна никога не съм си спестявал отношението ми към председателя, и по отношение на изказване на мнение в ПГ сред колегите, и по отношение на това да споделя тези мисли с почетния председател на ДПС. Т.е. моето мнение по отношение на председателя Местан в онова време беше съвсем ясно изразено, дефинирано, ни кога не е имало съмнение по отношение на моето отношение към този човек. Защото считам, че в политиката компромис с личността и с отношението към хората не може да се прави.

Репортер: Тогава г-н Доган реагира ли на тези ваши думи?

Ерджан Ебатин: Г-н Доган е много деликатен човек. Той изслушва мнения от различни страни. Никога не показва своето отношение и накрая винаги взема решение. Вие видяхте, че това се случи в решителния момент. Аз мисля, че той осъзна тази необходимост. Що се касае до другия въпрос, публичната реакция...

Репортер: За Турция.

Ерджан Ебатин: Публичната реакция, тя, първо, не е правилна, защото в един определен момент освен напрежение нямаше да доведе до нищо друго. Това не е правилен подход да реагираш публично срещу легитимен председател, когато той функционира. Що се касае до въпроса ви, все пак е имало намеса. Разбира се, че е имало намеса. Когато той беше председател, някои от личностите, които напуснаха сега парламентарната група с г-н Местан,бяха назначени, назначени на водещи места в депутатските листи в съответните си региони именно от председателя Местан. Това са депутати, които вие познавате. Примерно, депутатът от Шумен няма нищо общо със структурата на ДПС в Шумен - Айдоан Али. Никой не го познава. Аз нищо не казвам за колегата като качества. Но коментирам факта, че той никога не е бил част от ръководството, организационния екип на ДПС, примерно в Шумен. Но той е сложен на тази позиция, защото е, доколкото знам завършил в Истанбул и има някакви позиции пред управляващите там. И от тази гл.т. предполагам, че са се обадили тогава на председателя Местан, той е сложен там. И не е само той.

Репортер: От всичко това, което казвате дотук, излиза ли, че всъщност реакцията на г-н Доган всъщност не е била проруска, а пробългарска?

Ерджан Ебатин: Сега, вижте, реакцията на г-н Доган, сега ще ви споделя едно нещо. Записът, който изтече, т.е. хронологията на изказването на г-н Доган е благодарение на мене, аз го записах.

Репортер: Изказването?

Ерджан Ебатин: Да, изказването аз съм го записал.

Репортер: Това вече е новина.

Ерджан Ебатин: После го предадох на отговорника по медиите към ДПС, те си го изкараха там. Това е абсолютно автентично, словоредът е автентичен. Имаше съмнения по отношение на това дали не е нагласен впоследствие. Мога да ви пусна впоследствие да чуете, че става въпрос за автентичен словоред на изказване.

Репортер: Значи то е било от мястото на събитието?

Ерджан Ебатин: От мястото на събитието. И аз не прочитам в този запис някаква проруска или друга позиция. Там г-н Доган отчита геополитическите реалности на съвремието от гл.т. на това, че, и това се случва, Русия иска да начертае нови мащаби на собственото си влияние и го прави чрез войната в Сирия, и това е ясно за всеки. В такъв един момент Китай, говори също за Китай, че Китай много агресивно се налага и чрез икономически механизми и все по-отчетливо ще се разширява влиянието на Китай в геополитически мащаб. Но понеже за Китай не е актуално, никой него нарочи за китайски агент. Между впрочем през годините съм чувал за г-н Доган, че е протурски агент, след това, че е проамерикански беше, сега е проруски. Така че ясно е, че той не е про никакъв агент, освен човек, който отстоява интересите на собствената си партия, която е създал и на българския национален интерес. Защо в това изказване, имаше такъв един момент, където той казва: аз искам този народ тук вътре да има сигурност. А в условията на геополитическа криза в световен план, войната в Сирия, рязката намеса на ДПС в тези геополитически процеси създава риск по отношение на политическата сигурност в страната. Вие сами знаете какъв проблем и какви коментари във Фейсбук и какъв проблем в политическото пространство се получи след декларацията за свалянето на руския самолет. Ами представете си, че пламне някаква искра в Сирия? Това се получава нещо като симпатизанти на два отбора, нали разбирате? Два футболни отбора, които примерно играят на тепиха, сравнявам...

Репортер: Само че с по-тежки последици.

Ерджан Ебатин: С по-тежки последици, Русия и Турция евентуално в някакъв конфликт, и техните симпатизанти в България, която е така, образно да кажем, че е стадионът в случая. От една страна, български симпатизанти на руската страна, от друга страна, ДПС примерно като симпатизанти на Турция при евентуален конфликт. Какво се получава...

Репортер: Мисля, че трябва да сме симпатизанти на българската позиция преди всички, това е важното.

Ерджан Ебатин: Ето за това става въпрос.

Репортер: В този смисъл...

Ерджан Ебатин: Вижте, ние през всичките тези 25 години и в програмни декларации за създаването на ДПС сме били преди всичко независими. Ние сме независими политици. Аз искам да имам усещането, че съм независим политик и единствено от колективните органи на ДПС и нашите избиратели, оттам да завися. Да завися от техните настроения по отношение на нас, от техните искания, от техните проблеми, които те поставят. Аз не искам да завися, нито искам някой от моите колеги да бъде зависим нито от друга политическа сила, нито от друга страна. И тук не става въпрос ние да нямаме симпатии към Турция. Напротив, аз имам симпатии, не мога да нямам симпатии към съседна страна, където имаме близки и роднини, но моите симпатии са нещо съвсем различно, те са чисто човешката емоционална сфера.

Репортер: В този смисъл какво предстои, сега на 19 март тук във Варна ще има събрание, отчетно-изборно ли ще е то? И понеже сте и областен председател, предвиждате ли някакви смени, свързани с всичко това, което се случи дотук, какво да очакваме, някаква промяна на курса ще има ли?

Ерджан Ебатин: Във Варненски регион малко трудно ще пробие линията на ДОСТ.

Репортер: Тук е създадено ДПС.

Ерджан Ебатин: Не от гл.т. на това, че е създадено ДПС. Първо защото формулата на въздействие, върху която те наблягат, доколкото разбирам и усещам е чрез медиен натиск, преди всичко от въздействие на една управляваща партия в съседна държава има определени медии, които излизат постоянно със създаване на настроение, че ние сме проруска партия, проруски агенти и т.н. И това въздейства на една общност, която е компактна и която се възползва от този медиен продукт. Във Варна малко по-трудно ще стане като политики на реализация...

Репортер: Всъщност тук структура на г-н Местан има ли вече?

Ерджан Ебатин: Може и да има на определени места. Вижте, опасността идва от това, че най-вероятно ще разполагат и с паричен инструментариум в сериозни измерения. Аз съм убеден в това.

Репортер: Т.е. подозирате, че ще си купят влияние ли?

Ерджан Ебатин: Няма по какъв друг начин това да се случи. Чрез чисто политическо въздействие от гл.т. на това някой да се захласне...

Репортер: Някаква коренно различна идеология...

Ерджан Ебатин: ... в неговата визия, в неговите качества като лидер. Така както е създадено ДПС това няма как да се случи. ДПС се създаде като естествен продукт на недоволство, на определени очаквания, на развитие на една общност в политическото пространство. Но в случая това няма как да се случи. Този момент в българската политическа сфера по отношение на нашия избирател вече е изчерпана. Единствената възможност е, от една страна, с много финансови механизми, от друга страна, наистина чрез медийно въздействие за това ние да се представим в черни окраски. Що се касае за нашата конференция на 19-и, на вашия въпрос, в момента в организациите на ДПС не съществува никакво напрежение. Съществува изцяло, цялостно разбиране на процесите, които протичат. Нашите членове и нашите симпатизанти не възприемат ДПС да се превърне в партия, която се командва от друг човек отвън. Не казвам от Турция.

Репортер: От кого тогава?

Ерджан Ебатин: Става въпрос за определен политически елит, който иска да командва ДПС. Ние не възприемаме тази политика. Ние сме партия, която е създадена и която искаме да бъде управлявана от нашите граждани, от българските граждани, които живеят тук и които гласуват за нас.

(БНР Радио Варна, 05.03.2016 г.)

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност