20glasuvay

Интервюта

Четин Казак: Президентът Радев да инициира консултации за машините, че партиите няма да обжалват, ако иначе изборите са честни и демократични

Четин Казак: Президентът Радев да инициира консултации за машините, че партиите няма да обжалват, ако иначе изборите са честни и демократични

Четин Казак - ДПС, водач на листата на партията в Габрово, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, коментира актуалните политически теми:

Какви са проблемите в област Габрово и какви мерки ще предложи за тяхното решаване?

    „Г-н Казак, водач на ДПС в Габрово, там ще срещнете Томислав Дончев и още кой?”, попита водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори: „Кирил Добрев от БСП и една плеяда знайни и незнайни, действащи политици!”. Той обясни, че Габрово е най-малката област в България, има само 4 общини, преимуществено полупланински и планински регион. Габрово преди много години е бил известен като „Българският Манчестър” със силно развита промишленост, но сега положението е плачевно. Кандидатът за народен представител от ГЕРБ каза, че в годините на демокрацията много от работещите предприятия са фалирали, голяма част от тях са били приватизирани по един грабителски начин.

   „Кого ще изобличите в кампанията си за грабителската приватизация и какво ще предложите като мярка, която да съживи бизнеса, икономиката, връщането на работната ръка и населението?”, попита водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори, е приватизацията сама по себе си не е нещо лошо, въпросът е начинът, по който е била осъществена по време на управлението на ОДС с министър-председател Иван Костов. „Тоест целите Румен Христов, който тогава е бил като член на СДС част от ОДС?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че тогава Румен Христов е бил част от президентската администрация, която е независима институция, така че не носи лична отговорност. Правителството на Иван Костов обаче носи вина за това, че над половината от приватизационните сделки са се оказали на практика ограбване на предприятията.

   „Добре, тази атака няма да сработи, защото не е силна, как ще атакувате ГЕРБ и БСП, или БСП няма да атакувате, като ваш бъдещ партньор, пък ГЕРБ ще атакувате, като ваш най-силен опонент?”, попита водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори, че ДПС не атакува никого и не действа агресивно. „Но няма нищо лошо, ако ние с Вас сме в едно състезание по надбягване и аз искам да Ви надбягам!”, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори: „Разбира се, ние се надбягваме, но не атакувайки заради самата атака нашите опоненти. Ние искаме да убедим нашите опоненти, че когато ДПС участва във властта, в България се случват добри неща, например да станем член на ЕС и НАТО!”. Четин Казак заяви, че когато ДПС е участвало в управлението, в България е имало рекордно висок ръст на икономиката и рекордно ниски нива на безработица. Водещата отбеляза, че тогава световните тенденции са били такива – влизали сме в ЕС и не е имало икономическа криза. Казак отговори, че е имало държави, които въпреки световните тенденции не са били толкова добре.

   „Добре, и какво ще възродите вие ДПС тогава, хайде да приемем от този маниер на управление, в който сте били успешни в тройната коалиция?”, попита водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори, че ДПС искат да върнат ускорения темп на растеж на българската икономика. На въпроса как ще стане, той отговори чрез стимулиране на чуждестранните инвестиции, премахване на всички административни и бюрократични пречки, данъчно-осигурителното бреме, което тегне над потенциалните инвеститори и спъва бизнес инициативите.

   „Как ще стимулирате чуждестранните инвестиции в региона?”, попита водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори, че това може да стане чрез ефективно действащи механизми за прилагане на поощрителните мерки, които така или иначе са предвидени в нашето законодателство. Той подчерта, че плоският данък е бил въведен и благодарение на ДПС. По инициатива на ДПС са били създадени и всички поощрителни мерки за чуждестранните инвеститори. Начинът на функциониране на администрацията обаче води до това, че иначе добре написаните на хартия поощрителни мерки не сработват добре.

   „Но я ми кажете горкият избирател в Габрово като Ви слуша какво ще разбере, че на него ще му се подобри живота?”, попита водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори, че избирателите не само в Габрово, но и в цялата страна виждат, че няма инвестиции, които да откриват нови работни места и децата им все по-често заминават за чужбина. Всъщност именно Габрово е един от регионите, който най-силно е засегнат от демографската криза.

С кого биха си партнирали ДПС в 44-то Народно събрание.

    „За да осъществите всички тези добри намерения, благородни и съдържателни, вие с кого бихте си партнирали в 44-то Народно събрание? И БСП не ви искат, и ГЕРБ не ви искат, а вие кого искате?”, попита водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори: „Ние не сме невеста, която да чака някой да я поиска. Ние сме в парламента, участваме и винаги сме учствали с нашата платформа, нашата сила, нашата компетентност! Винаги е имало заклинания, че никой не ни иска, а след това сме намирали формула!”. „Не, аз самата питам често, защо не ги искате тези БСП, какво им е?”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че от ДПС са готови да си партнират с всяка политическа сила, която на първо място е демократична, изповядва продължаване на евроатлантическия път на развитие на България, с партии, които не изповядват ксенофобски, крайно националистически или популистки идеи.

  „Да де, но като ви питам с ГЕРБ бихте ли си партнирали не ми казвате! ГЕРБ влиза в тази дефиниция, а като Ви питам ще си партнирате ли с ГЕРБ не ми казвате!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори, че наистина ГЕРБ влиза в голяма част от посочената от него дефиниция, с малки залитания понякога встрани.

Възможността изборите да бъдат касирани заради казуса с машинното гласуване. Трябва ли президентът Радев да сезира КС?

   „Г-н Казак, подкрепете ме преди малко права ли бях, като казах, че всеки от участниците в изборния процес сега би могъл да сезира КС?”, попита водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори, че като юрист би искал стриктно да се придържаме към правните норми. Той обясни, че КС не може да се произнася поредварително, а може само да тълкува Конституцията. Той се произнася само при възникнали спорове постфактум. Кандидатът за народен представител от ДПС беше категоричен, че не вижда как президентът би могъл да сезира КС с подобно питане.

  „Аз казах, че това е бъдещо несигурно събитие, но президентът трябва да инициира разговор на тази тема, за да се разбере има ли смисъл!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Четин Казак отговори, че президентът няма вина за възникналото положение, но би могъл да инициира консултации сред политическите сили за това да се подходи конструктивно по този казус. „Ако изборите се проведат честно и демократично и не бъдат опорочени нищо не пречи на политическите сили предварително да декларират, че няма да сезират КС заради това, че не е имало машинно гласуване!”, категоричен бе Казак. На въпроса на опонента си от ГЕРБ Красимир Велчев кой отговаря, че изборите ще бъдат честни и демократични, кандидатът за народен представител от ДПС отговори, че това са всички политически сили. На въпроса защо тогава са били сменени областните управители, Четин Казак отговори, че половината от областните управители, които са били сменени, след това са попаднали в листата на ГЕРБ. Велчев отговори, че всъщност въпросните областни управители са си подали молби за неплатен отпуск, така че е могло да останат на поста си. Всъщност обаче са били сменени, за да се сложат други хора. Четин Казак категорично заяви, че това всъщност е конфликт на интереси – областен управител и кандидат за депутат едновременно.

   Четин Казак заяви, че когато има добросъвестност и конструктивен подход нещата могат да се решат. Той продължи, че има усещането, че някои политически сили предчувстват, че ще загубят изборите и вече търсят вината за това на друго място.

Подаръците към госта.

    Водещата подари на Четин Казак книгата, съдържаща интервюто й с Ахмед Доган от 1992 г. както и здрава, червена ябълка и му пожела ДПС наистина да продължат да бъдат национално-отговорна българска партия и негнила ябълка.

Финално обръщение към слушателите.

    Кандидатът за народен представител от ДПС заяви, че силно се надява на изборите разумът да надделее, българският избирател да прояви присъщата си мъдрост и да отсее сеното от плявата, тоест фантасмагористичните обещания от реалистичните ангажименти и да предпочете второто разбира се. „Трябва да се е уморил вече българският гражданин да бъде лъган, да бъде заблуждаван, да му се рисуват розови картини преди изборите, а след това да се сблъсква с жестоката действителност. Така че българският избирател да направи разумния избор, да предпочете ДПС с номер 9, за да гарантира европейският път на развитие на България да продължи!”, завърши Четин Казак разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност