Интервюта

Евродепутатът Илхан Кючюк: Думата на 2017 г. трябва да е реформа на ЕС

Думата на 2017 г. трябва да е реформа на ЕС
Новата коалиция на ЕНП и АЛДЕ ще брани основните ценности на съюза, казва Илхан Кючюк
- Господин Кючюк, ЕП има нов председател. Какво очаквате от Антонио Таяни?
- Председателят Таяни трябва да постави институцията в центъра на европейската политика. Повече от всякога имаме нужда от силно лидерство на ЕП, а не просто от представителсто.
- Таяни поема Европарламента в бурни времена за целия съюз. Кои ще са основните предизвикателства както пред него, така и пред целия парламент на фона на Брекзит, бежанци и нарастването на популизма?
- Безспорно Европа е в криза.
Националистите и популистите се опитват да атакуват
съюза и отвътре, и отвън. Това, от което в момента се нуждаем, е проевропейски съюз, който да се противопоставя на тези тенденции. Нужно е сътрудничество между всички проевропейски групи. ЕС не трябва да спира да се реформира. Ключовата дума за 2017 г. трябва да бъде "реформа". Без нея не можем да вървим напред.
- От каква реформа се нуждае съюзът?
- ЕС трябва да се основава на ценности. Споразумението, което подписаха групите на ЕНП и АЛДЕ, е доказателство за това. Това, между другото, трябва да рефлектира и върху страните членки и техните правителства. Не можем да очакваме демократичен резултат, когато нямаме демократични правителства, съставени от демократични политически партии. И тук Европа трябва да бъде безкомпромисна. Второто, от което се нуждае ЕС, е укрепване на растежа, стабилността, устойчивото развитие и ясна инвестиционна стратегия. Трето, съюзът има нужда от укрепване на европейския капацитет както за вътрешна, така и за външна сигурност. Двете групи, ЕНП и АЛДЕ, ще работят в тясно сътрудничество за създаване на Европейски съюз за отбрана и по-нататъшно развитие на истински функционираща европейска гранична и брегова охрана. Четвърто - спазване на високи екологични стандарти. Трябва да се следи стриктно за прилагане на споразумението от Париж и по-нататъшното развитие на европейската система за търговия с емисии.
- Това ли ще са стълбовете, върху които ще се основава новата коалиция ЕНП-АЛДЕ?
- Да, придружени със съответните механизми. Много ясно групата на АЛДЕ акцентира върху ценностите на съюза. Двете групи се ангажираха да използват всички инструменти за политически натиск, когато основните европейски ценности и принципи биват нарушавани. Нещо повече,
ще се създаде нов европейски механизъм за наблюдение на демокрацията
и върховенство на закона. Ще бъде създадена и специална комисия, чиято цел ще е изготвянето на законодателство за по-ефективна борба с тероризма.
- Не трябва ли голямата цел на всички проевропейски настроени групи и партии да е оцеляването на единния ЕС?
- В Европа има нужда от лидерство, което е отговорно, което знае накъде води ЕС. А лидерството се изгражда със смелост. Голямата коалиция между ЕНП и групата на социалистите и демократите в продължение на доста години не успя да доведе Европа до желаните резултати. ЕС не успя да се реформира. Това е едно от поредните доказателства, че когато нямаме сходство на програмите, не можем да имаме реформирани системи.
- Кои са тези партии в България със сходни програми, които биха могли да се обединят в името на просперитета на страната?
- Всички партии от демократичния политически спектър. Изключвам националистите, защото те видимо не са част от това демократично пространство.
- Какъв е пътят за запазване на ЕС след Брекзит?
- Имайки предвид всички предизвикателства, за които споменах, вие много правилно включвате и Брекзит,
Европа има нужда от обединени усилия
Не можем да си позволим да имаме много Европи. Имаме нужда от една силна и обединена Европа, отговаряща на очакванията на гражданите. Тогава национализмът и популизмът няма да намерят почва за развитие.
- Британският премиер Тереза Мей обяви по-твърд курс към Брекзит и излизане от единния пазар. Как ще се отрази това на българите и другите европейски граждани, които работят на Острова?
- И Европа, и Великобритания имат интерес един от друг най-малкото защото светът го налага. Трябва да намерим начин за ефективна комуникация по редица важни въпроси. В същото време и европейските институции, които са пряко ангажирани с Брекзит, трябва да съблюдават за спазването на основните свободи в ЕС.

(в. Стандарт, 19.01.2017)

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност