Интервюта

Участие на евродепутата Филиз Хюсменва в предаването "Панорама" по БНТ - 27.02.2016 г.

 

Водещ: Така, тази седмица имаме новина, понеже казахте евродепутати. Евродепутатите от ДПС писаха до ЕК и до двама еврокомисари с въпроси – какво става между Турция от една страна и Пеевски, Доган от друга страна. И тук е Фелиз Хюсменова, евродепутат и политик от ДПС. Добър вечер.
Фелиз Хюсменова: Добър вечер.
Водещ: Сега, въпросът е Европа ли искате да ви каже какво става между Турция и Пеевски и Доган? Вие не знаете ли?
Фелиз Хюсменова: Аз мисля, че не е много коректно зададен вашият въпрос. Ние не отправихме питане към ЕК. Ние информирахме върховния представител на ЕС и комисар във външната политика и по политиката на сигурност, г-жа Федерика Могерини, информирахме и комисаря Йоханес Хан, който е комисар по разширяването и европейската политика на добросъседство.
Водещ: Информирахте ги, че нищо не се знае по въпроса.
Фелиз Хюсменова: Ние информирахме двамата комисари за това, което четем като твърдения в медиите. Ние не задаваме въпроси. Използваме изключително дипломатичен език, такива са ни и действията. Не се опитваме да нагнетяваме напрежение, не се опитваме да защитаваме някого. Сами по себе си, верни или не, тези твърдения в медиите са достатъчно притеснителни. Става въпрос за лидер на една българска партия и става въпрос за член на НС. И тъй като по темата се правят много внушения, и тъй като тя се експлоатира от всички в една или друга посока, и тъй като тази тема създава очевидно напрежение, изписа се след това, че и други представители на ДПС ще имат подобна забрана...
Водещ: Това вярно ли е?
Фелиз Хюсменова: Това ние няма как да знаем дали е вярно.
Водещ: Ако сте ходили доскоро вие самата до Турция, ще разберем.
Фелиз Хюсменова: Аз не съм имала такава възможност. Скоро наш колега, доколкото знам, е пътувал, народен представител и е преминал безпроблемно границата. И тъй като нямаме фактическата информация за ситуацията, ние отправяме само съобщения, в които информираме ЕК.
Водещ: Обаче вие ...
Фелиз Хюсменова: Даваме си сметка и се съобразяваме с основополагащото право на свободата на слово в медиите, съобразяваме се и със суверенитета и с независимостта на всяка една държава. Тя не може да бъде принудена да дава информация, не може да бъде принудена да дава вероятно факти. Но в името на добросъседските отношения смятам, че е добре да има воля за изясняване на фактическите обстоятелства.
Водещ: Добре, очевидно има нещо. Според вас, защо Турция наказва Доган и Пеевски – заради геополитика или заради бизнес?
Фелиз Хюсменова: Г-н Василев, точно заради това ние искаме да си изясним обстоятелствата...
Водещ: Не сте сигурни?
Фелиз Хюсменова: ..., за да не продължаваме да тълкуваме, да се ровим в догадки, да анализираме, да прогнозираме. Точно заради това ние бихме искали да имаме яснота и затова молим за съдействие за изясняваме на фактите около тези обстоятелства, които се тиражира в медиите.
Водещ: А ще отречете ли, че ДПС има, да го наречем спор, да го речем разногласия, да го наречем критики с държавата Турция и с президента Ердоган на Турция?
Фелиз Хюсменова: Аз ще се опитам да разширя малко този ваш въпрос и да кажа, че тезата за ДПС срещу Турция или с Русия е измислена теза. Подчертавам, измислена теза. Няма основание за такава. И ще се опитам да ви дам няколко аргумента. Още в началото на демократичните процеси в България, ДПС беше политическата партия, която подкрепи членството на България в НАТО. Тя работи за това. И благодарение и на ДПС България е член на НАТО. Как тук да съвместим пронатовските и проруските позиции? Малко по-късно ДПС, като партия в опозиция, подкрепи тогавашното правителство на ОДС с министър-председател Иван Костов да се даде въздушен коридор на натовските сили срещу диктатора Слободан Милошевич. Къде тук е проруската позиция на ДПС? По отношение на Южен поток ДПС няколко пъти подчетра, че да, но при спазване на европейските правила, на европейското законодателство и на третия енергиен пакет на ЕС. Къде тук има проруски позиции и къде тук има други някакви позиции?
Водещ: Да, но човекът, който имаше подкрепата на европейските лидери, изказваше се в подкрепа на европейските либерали и сега прави либерална партия, се казва Лютви Местан. И сега се поставя въпросът – кой е баш либералът Доган или Местан?
Фелиз Хюсменова: Знаете ли, в либералната партия и в либералната етика не съществува степенуване кой е по- и кой е най. Това първо.
Водещ: Няма баш либерал, така ли?
Фелиз Хюсменова: Няма баш либерали. ДПС от 2003 г., откакто стана член на европейското либерално семейство, има вицепрезидент и до днес. ДПС има вицепрезидент на Партията Алианс на либералите и демократите за Европа, ДПС има зам.-председател в Алианса на либералите в ЕП, ДПС има член в ЕП, първият български евродепутат – председател на комисия – комисията за регионално развитие, г-жа Михайлова.
Водещ: Михайлова, да.
Фелиз Хюсменова: Това е европейският и международен статут, г-н Василев, на ДПС. И точно поради този статут ДПС има претенцията да се валидира като либерална партия.
Водещ: Да де, и то точно в момента, когато да си либерал е доста, как да кажа, тежко. След малко това ще го каже г-н Лозанов.
Фелиз Хюсменова: Аз също мога да потвърдя, че не е лесно да си либерал в днешно време.
Водещ: Аз съм сигурен. Не е лесно да си либерал. Вие например бежанците, подкрепяте ли бежанците?
Фелиз Хюсменова: Не е лесно да си либерал в днешно време, съгласна съм с това. Защото бидейки такъв, ти отстояваш позицията, че Европа е пространство на хуманност, на цивилизованост. И в същото време държавите-членки се огъват под натиска на бежанската вълна. И избуява, ксенофобските настроения избуяват. Това е притеснително както за ДПС, така и за Алианса на либералите. Защото да, ти искаш да подадеш ръка на тези, които бягат от войната и в същия момент държавите-членки са под натиска на бежанската криза. Това, което ние смятаме, и това, което е изключително важно за бежанците – държавите трябва да подсилят охраната на своите граници. Това, което ние правим като евродепутати в Комисията по правосъдие, вътрешни работи, граждански свободи и аз, и моите колеги български евродепутати от другите партии – да се опитаме в новата структура на европейската гранична и брегова охрана да бъде включена и България, да бъде включена и Румъния. Защото има опасност в тази структура да бъдат включени само държавите, които са от шенгенското пространство. Ние искаме и България да има същите възможности и на равни основания с останалите държави от шенгенското пространство да може да се възползва от тези възможности. Защото тази нова структура на ЕС, тя ще замести Фронтекс, и тя ще даде възможност с повече финансиране, с повече хора, с по-голям ресурс да се охраняват много по-успешно границите. Защото има една статистика, европейска от няколко дни, която прочетох само преди броени дни, че трима от всеки пет бягащи са не от Сирия, а от Пакистан, от Афганистан, дори от Косово. Ето затова се предлага да се направи тази структура и ние работим, така, с усилия и България да влезе в тази европейска структура.
Водещ: Да се върне обаче в България. Как от утре ще обяснявате на вашите избиратели, че предишният лидер воюва с по-предишния?
Фелиз Хюсменова: Няма защо да обясняваме на нашите избиратели. Нашите избиратели много добре знаят ...
Водещ: Те си знаят Доган и това е.
Фелиз Хюсменова: ... в името на какво са създали ДПС след Възродителния процес – в името на гарантиране на целостта на държавата ни, в името на гарантирането на правата и свободите ни, в името на гарантиране на демокрацията. Ние имаме нашата обща памет. И нашите избиратели не бива да бъдат подценявани. Те са изключително мъдри и те имат много изострени сетива. И те знаят ...
Водещ: Кой е против целостта на държавата?
Фелиз Хюсменова: Никой не е против целостта. Ние се борихме тогава, след Възродителния процес, тогава се създава ДПС...
Водещ: Знам
Фелиз Хюсменова: ..., за да има мирен преход, за да няма напрежение, за да не се нагнетява такова напрежение.
Водещ: Мислех, че искате да кажете, че някой отсреща, от алтернативната партия е против целостта на държавата, или съм ви разбрал погрешно?
Фелиз Хюсменова: Не, не. Аз обяснявам в името на какво се създаде ДПС преди 26 години. И нашите избиратели прекрасно разбират това.
Водещ: Вие ли ще бъдете следващият лидер на ДПС?
Фелиз Хюсменова: О, не. Няма да произведем новина, г-н Василев, тази вечер във вашето студио.
Водещ: Имате конференция, длъжен съм да попитам.
Фелиз Хюсменова: Конференцията е на 24 април. Този въпрос не стои пред мен и на моето внимание. Аз имам своите ангажименти в ЕП и своите отговорности и смятам да се посветя на тях. Конференцията ще се проведе на 24 април, подготвя се много амбициозно от нашите трима съпредседатели. Надявам се да отговори на очакванията и на потребностите и на активистите, и на избирателите ни.
Водещ: Много оптимистично звучите. Но дали вашите избиратели не са смутени, г-жо Хюсменова?
Фелиз Хюсменова: Само преди няколко дни имаше една авторитетна социологическа агенция, която е направила проучване за нагласите. Там много ясно се вижда, че няма отлив от избиратели на ДПС. Пак подчертавам, нашите избиратели много ясно осъзнават това, което се случва, нашата политика през тези 26 години беше политика на толерантност, на спазване на всички демократични норми. Ще продължаваме да го правим. Ще продължаваме да работим за добросъседските отношения с Република Турция, така както сме го правили и досега, така сме подпомагали и сме решавали проблемите на изселниците в Република Турция. Ще продължаваме с всички тези усилия и занапред, разбира се, вероятно и с нови политики. Но всичко това надявам се ще се случи след националната конференция. Защото ДПС е жив организъм, това е една жива система, която се променя, която се обновява, която се актуализира съобразно очакванията на нашите избиратели. И повярвайте ми, това ще се случи.
Водещ: Добре. Благодаря ви.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност