Интервюта

Четин Казак:Българският народ даде ясен сигнал, че иска промяна и не е съгласен със сегашната формула на управление, в която участваха ГЕРБ, РБ и ПФ

„Българският народ даде ясен сигнал, че иска промяна и не е съгласен със сегашната формула на управление, в която участваха ГЕРБ, РБ и ПФ“,каза Казак и допълни, че според него хората искат ново управление с ясна гаранция за стабилност и запазване на евроатлантическата ориентация на България. Според Казак оставката на Борисов е дошла закономерно след победата на Радев на президентските избори. Народният представител от ДПС посочи, че е необходима корекция по отношение на посоката на България, за да бъде тя ясна евроатлантическа.

„Още в зародиш това правителство даде ясен сигнал, че то е готово на компромиси с евроатлантическата ориентация на България, въвличайки по един категоричен начин крайните националисти, ксенофобите, партии, които са меко казано песимистично настроени към евроатлантическата ориентация на България“, коментира Казак и добави, че споменатите от него партии са се превърнали в стожер на правителството и незаобиколим фактор в управлението.

„ДПС искат да влязат и да и участват пряко – тогава всичко ще е наред и ще се спазва евроатлантическата ориентация. От думите на Казак излиза, че Радев е по-евроатлантик от Цачева, защото българският народ е избрал евроатлантическата ориентация“, посочи Сидеров. Четин Казак отговори, че Цачева, независимо от нейните качества, е била кандидатът на управляващата партия.

„Цачева, като кандидат за президент, олицетворяваше 2-годишния модел на управление на кабинета Борисов 2, подкрепян от крайните националисти и ксенофоби в лицето на ПФ. Заради това тя не бе подкрепена – защото в нейната кандидатура се съдържаше тази двойнственост, тази колебливост в ориентацията на този кабинет“, заяви Казак. Според него не е изненада третото място на Каракачанов на изборите, защото неговата кандидатура е била обща на трите партии ВМРО, НФСБ и „Атака“, а националистическата идея има своите последователи във всички страни. Казак изрази надежда, че броят на националистите в България няма да продължи да нараства.

„Негово Величество Избирателят, ще реши как да бъде подреден политическият пъзел на предстоящите избори. Силно се надявам в бъдещото правителство да има само от партиите със системен характер, от политическата координатна система, които са ясно прилежащи към основните политически семейства, в него да няма крайни националисти и ксенофоби, партии които да залагат на популизма, вместо на демократичните принципи“, заяви Казак. Той коментира и определяния като антисистемен играч Марешки. Според Казак не е задължително добрият резултат от президентските избори да се повтори за Марешки и на предстоящите парламентарни. По отношение на Слави Трифонов, Казак сподели, че е скептично настроен, че шоуменът ще пристъпи към създаването на партия.

„Партията на Мареши ще се бори за място сред т. нар. популистки формации, които взеха да стават множко на българската политическа сцена. Ореолът на Слави Трифонов като едва ли не „истината от последна инстанция от телевизионния екран“ ще бъде развенчан, когато излезе на действителната политическа сцена“, смята Казак. 

На въпрос за това дали от ДПС очакват благодарност и отплата на Радев за подкрепата на президентските избори и дали предстои нова коалиция с БСП, Казак отговори:

„Историята никога не се повтаря. Ние не очакваме нито благодарности, нито жестове от когото и да било. Ние очакваме президентът Радев да оправдае очакванията на избирателите да бъде един достоен, надпартиен обединител на нацията. Що се отнася до БСП, ние очакваме българските избиратели да подредят бъдещия парламент и да посочат най-удачната формула за управление, в която да могат да намерят място единствено и само системни политически партии с евроатлантическа ориентация“

Казак отговори и на въпроса за това кой ще бъде най-важният приоритет, в който ДПС ще убедят своите избиратели за предстоящите избори.

„Това, в което ще се опитаме да убедим своите избиратели, е, че само и единствено чрез участието на ДПС в управлението както досега, така и за в бъдеще България ще може да върви напред и да става едно по-добро място за живеене. ДПС изигра огромна, съществена, решаваща роля за запазване на етническия и гражданския мир и духа на толерантност в българското общество през всички тези години и на преход, и на евроатлантическо развитие на страната. За това ДПС има място и в бъдещото управление на страната като балансиращ фактор, който да гарантира неотклоняване от тази евроатлантическа ориентация“, заяви Казак.

На обвинение от страна на Румен Йончев, че ДПС, заедно с ГЕРБ и БСП, като системни партии, пречат на България да се развива като просперираща държава, Казак отговори, че термините „просперираща“ и „евроатлантическа“ не се бият помежду си, защото благодарение на членствата си в НАТО и ЕС България е постигнала много успехи. Казак коментира думите на Йончев, като опит за това на фона на системните партии на статуквото той да се открои като нещо ново и възникнало непорочно чисто.

„Предпочитам да говорим за партии, които са работещи, които са доказали, че могат да постигат резултати, а не за голи обещания и опити да се изкушат избирателите с популистки послания, които ще се окажат неизпълними и българските граждани ще бъдат за пореден път излъгани. Национал-популизмът е най-голямата опасност за евроатлантическата ориентация, за просперитета и стабилността на България“,смята Казак. 

(Канал 3,08.01.2017 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност