Интервюта

Евродепутатът Илхан Кючюк за Europost: Европа повече от всякога се нуждае от лидери, които да разбират страховете на хората

-  Г-н Кючюк, в този тежък за Европа момент АЛДЕ настоява да се реформира архитектурата на ЕС. С какво ще допринесе това за бързото излизане от множеството кризи, връхлетели Съюза?

Не е тайна, че понастоящем сме изправени пред многостранна криза, а финансовите, икономическите, социалните и миграционните последици водят до загуба на доверие на все по-голяма част от гражданите на днешния Европейски съюз. Буквално преди дни в Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент бе гласуван докладът по собствена инициатива на председателя на нашата група Ги Верхофстад. От друга страна, вземането на ad-hoc решения и постоянното търсене на компромис между държавите членки доказаха, че не могат да предложат дългосрочни и устойчиви политики. В доклада се предлагат конкретни действия за възможно модернизиране и адаптиране на съществуващата институционална структура на Европейския съюз. Основен акцент се поставя върху реформата на европейските институции (комисия, съвет, парламент).  Създаването на истински капацитет за действия в интерес на европейските граждани е необходимост днес, не утре. Такава мярка, например, е въвеждането на истински фискален капацитет, който да се справи с икономическите сътресения в еврозоната, или създаването на европейки отбранителен съюз, който да гарантира вътрешната и външната сигурност на ЕС.

- Призивът за истински политически съюз в Европа няма ли допълнително да укрепи позициите на евроскептиците и националистите, които виждат в интеграцията не възможност за решаване на кризите, а я сочат като проблем?

Истинският политически съюз в Европа ще намали тенденцията към дезинтеграция, както и ще ни припомни още веднъж моралните, политическите и историческите цели на Европейския съюз. Какъв по-добър отговор можем да дадем на надигащата се вълна от популизъм и национализъм, освен екзистенциалния смисъл на Европейския съюз? Крайно време е да осъзнаем, че прогреса, който Съюза постигна през изминалите десетилетия, бе в следствие на интеграцията и солидарността между държавите в Европа и силно вярвам, че ние трябва да продължим по този път.

 - Много често евродепутати изтъкват, че трябва да се върне доверието на гражданите в европейския проект, но как може да стане това при огромната младежка безработица и засилващото се неравенство и бедност, видими не само в южната част на Европа?

Младежката безработица и видимото обедняване на европейския гражданин са в основата на песимистичното отношение към европейския проект. Причините за това се коренят в липсата на икономическа реформа и загубата на конкурентоспособност на много от държавите членки в бързоразвиващата се и динамична глобална икономика. В началото на своя мандат като председател на ЕК Юнкер обяви като приоритет възстановяването на икономическия растеж в ЕС, но като че ли обикновеният европейски гражданин не вижда видим резултат. Съвременният свят изисква приоритизиране на целите и Европа трябва да приоритизира своите цели.

- ЕС сложи на масата планове за укрепване на отбранителните си способности. Каква е перспективата за създаване на обща армия в бъдеще и изобщо има ли нужда от такава?

Европа е изправена пред редица предизвикателства за своята вътрешна и външна сигурност и не виждам смисъл да има 27 различни армии (след напускането на Великобритания на ЕС), които не работят заедно. Това е скъпо, неефективно и недостатъчно, за да бъде ЕС глобален актьор на международната сцена. От друга страна, Европа е най-засегната от конфликтите по нашите гранични райони и не можем да разчитаме за своята охрана само на нашите партньори. Нуждаем се от обща европейска отбрана, която да оперира под шапката на НАТО, което продължава да бъде крайъгълен камък на европейската архитектура за сигурност, за да можем сами да се защитим и предпазим.

- Доколко идеята за предоставяне на „асоциирано гражданство” в ЕС на британци, която Ги Ферхофщат обяви наскоро, може да допринесе и за по-ефективната защита на правата на европейците, работещи в Обединеното Кралство?

Иновативната идея беше поставена на масата за преговори, но към момента тя е в много начален стадий и тепърва трябва да видим как ще се развие. Очевидно е, че Великобритания е сериозно разделена след вота за Брекзит и ние не трябва да пренебрегваме с лека ръка идеята за тясно сътрудничество с ЕС. Въпреки това, предоставяне на граждански права на хора от страна извън ЕС ще изисква законодателна промяна на европейските договори, което прави тази задача изключително трудна и не съм сигурен колко от държавите членки ще я подкрепят.

- Наскоро организирахте конференция в ЕП с подкрепата на Либералния интернационал, посветена на „Свободата на вярата в ерата на радикализация“. Какъв е подходът на либералите срещу радикализацията?

Ние трябва да се противопоставим на радикализaцията чрез насърчаване на толерантността, информираността, човешките права и социалното включване. Необходимо е да изграждаме мостове между религиозните общностите, за да премахнем усещането за различие и отчуждение сред мигрантите и малцинствата. Необходимо е да насърчаваме образованието и заетостта, за да се спре разпространението на радикализация. Радвам се, че подобна теза изказа и кметицата на Моленбеек, с която, по време на събитието обсъдихме причините, които подтикват млади хора да изпаднат в агресивната радикализация.

- Засега напредъкът в квотното разпределение на бежанци е твърде скромен и очевидно това не се възприема от страните членки като подходяща форма за облекчаване на най-засегнатите държави. Биха ли подкрепили либералите нови „работещи” механизми, както предлага Словашкото председателство на Съюза?

Трябва да сме с ясното съзнание, че никоя държава или правителство не може да реши самостоятелно кризата с бежанците, затова и към момента резултата от квотното разпределение е такъв. Това предизвикателство пред Европейския съюз е преодолимо не чрез политиката на Europe à la carte, a единствено чрез наднационален подход, при който всяка от европейските държави проявява значителна доза солидарност и споделена отговорност. Ние трябва да направим всичко възможно, за да намерим правилната формула за интеграция на тези хора в свободните и демократични европейски общества.

 Трябва ли миграционната криза да се ползва като претекст за по-продължително отлагане на членството на България и Румъния в Шенгенската система?

Надявам се, че България и Румъния в близко бъдеще ще се присъединят към държавите от Шенген и по този начин ще направят още една стъпка по своя път на европейска интеграция. Неведнъж съм казвал, че членството в Шенген за нас, българите, от доста време насам е по-скоро политически въпрос, отколкото стимул, обвързан с прилагането на определени мерки. България от няколко години е изпълнила всички административни реформи и ангажименти, които предполагат членство в Шенгенската система и не смятам, че дадена криза от типа на миграционната може да бъде използвана като претекст за отлагане на членството. 

- Като член на Комисията по външна политика следите отблизо преговорите за обединението на Кипър. Може ли по ваше мнение да се очаква успешното им приключване през следващата година?

В момента се водят преговори, които са на път да приключат с историческо споразумение. След повече от 40 години сме изправени пред възможността за обединение и лидерите на двете страни не трябва да пропускат тази възможност. Силно вярвам, че трайното и цялостно уреждане на кипърския въпрос ще доведе до стабилност и просперитет за бъдещите поколения.

 - Не след дълго Европейският парламент ще избере своя нов председател.  Считате ли, че е възможно да бъде променен сегашният модел този пост да се заема от член на една от двете най-големи групи в парламента – С&Д и ЕНП?

Периодът, в който се намира Европейският съюз, изисква повече от всякога силно лидерство и политици, които имат смелостта да реформират Европа. При избора на председател на Европейския парламент да се поставя водещ акцент върху политическото семейство е нелогично, определящи трябва да бъдат лидерските качества на кандидатите. Делегацията на ДПС вижда в лицето на Ги Верхофстад човека, който има тези визионерски и лидерски качества за една променена Европа.

- И все пак, това означава ли, че кандидат на АЛДЕ например, групата в която сте, или друга по-малка формация, има шанс да събере мнозинство в рамките на този парламент?

Вярвам, че Верхофстад ще успее. Европа повече от всякога се нуждае от лидери, които да разбират страховете на хората и да им вдъхват надежда. Днес Европа трябва да бъде разказвана. 

http://www.europost.bg/article?id=18575 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност