20glasuvay

mobileheaderep2019

Интервюта

Четин Казак: По Конституция само Министерският съвет и народните представители имат право на законодателна инициатива

От медиите научихме, че омбудсманът Мая Манолова е депозирала в Народното събрание проект за изменение на Изборния кодекс, адресиран до председателя на парламента. Тепърва предстои да се види дали и кой ще го внесе официално. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" депутатът от ДПС Четин Казак, който припомни, че по Конституция само Министерският съвет и народните представители имат право на законодателна инициатива.

Ние ще се съберем днес на заседание на парламентарната група. Една от точките, които ще обсъдим, ще бъде и този въпрос. Към този момент нямаме изработена партийна позиция. 

Според Казак мажоритарният вот звучи примамливо, но системата се прилага в страни с развита демокрация и е необходим сериозен анализ преди имплементирането ѝ у нас. Прогнозата за евентуалните рискове трябва да направят експерти политолози и специалисти по изборно законодателство, допълни той. 

При български условия чистият мажоритарен вот крие огромни рискове за политическия плурализъм и за адекватното политическо представителство на българския народ. Аз лично не бих подкрепил въвеждането на чист мажоритарен вот.

Казак изтъкна, че от начина на райониране на страната в голяма степен зависи и изборният резултат в съответните райони. Големият брой малки избирателни райони крие и друга опасност, допълни той:

Изборите за парламент ще бъдат почти като изборите за кмет. Някои райони ще съвпадат със съответни общини, а други сигурно ще бъдат образувани от съчетаването на две по-малки общини. Това води със себе си всички негативни последици, които наблюдаваме при изборите за кмет – възможност за огромно влияние на местния бизнес, възможност за влияние на контролирания вот върху този вече доста ограничен кръг избиратели. На следващо място – злоупотребата с власт от страна на политическата сила, която доминира в тези общини. Това води до опасност и политическото малцинство в този район тотално да бъде обречено да не бъде представено в парламента.

(БНР, 22.11.2016 г.)

Печат Е-мейл

footerimage

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност