Интервюта

Народният представител Хасан Адемов: Всички пенсии може да се повишат, ако се смятат спрямо осигурителния доход за 2015 г.

 Г-н Адемов, ДПС обяви, че няма да подкрепи държавния бюджет. Не го направихте и с двата малки бюджета - на НЗОК и ДОО. Защо?
- Има решение на парламентарната група. Една от основните разграничителни линии между управляващи и опозиция е приемането или отхвърлянето на бюджета - както при гласуването на правителството.
- През двете години на този кабинет ДПС неведнъж даде рамо на важни за държавата решения...
- Да, давали сме рамо на важните за държавата решения - като плоския данък например и др., по които имаше разногласия между партньорите на ГЕРБ. Но го правехме от гледна точка на държавническия интерес и понякога срещу тяснопартийния ни интерес. И сме ги подкрепяли единствено за да запазим стабилността в държавата.
- Не е ли и сега важен за държавата момент?
- В изказванията на колегите от ГЕРБ в сряда чухме, че никога не са били зависими и подвластни на ДПС. Аз не говоря за зависимост, а за държавническо отношение. И на фона на нашата подкрепа за разумни решения ни обвиняват неоснователно, че сме с ГЕРБ. А в началото на този мандат
ГЕРБ предпочете да изгради управляваща коалиция с РБ, ПФ и АБВ. Когато правиш коалиция, всички важни въпроси като подкрепата на правителството, на програмата му, на бюджета, трябва да влизат в договорката. А много често тази трудно скроена коалиция се пропукваше и се налагаше ДПС да подкрепя важни решения. Но това не беше оценено. Тъкмо обратното - обвиниха ни, че подкрепяме ГЕРБ.
След като са решили да продължат да управляват в този формат, отговорността е тяхна. Бюджетът е внесен от правителството на ГЕРБ и мнозинството, което съществуваше преди президентските избори. Значи трябва да е предварително съгласуван между коалиционните партньори. Ако това не се е случило, подкрепата за кабинета за пореден път е разклатена. И няма как партиите в опозиция да носят отговорност.
- Дори в кризисната ситуация, в която се намира държавата с правителство в оставка?
- В тази ситуация ние предприехме проактивни мерки - искахме системните партии да договорят плавен преход през тази криза, за да може да се гарантира стабилността в държавата, в това число и финансовата. Защото не е важно по какъв начин е влязъл бюджетът в НС, а е важно в конкретната ситуация как ще излезе и как ще изглежда. Защото в предизборна кампания популистките и тяснопартийните интереси ще надделеят над държавническия такъв. И ДПС няма как да носи отговорност за това.
- Но не виждам и да пречите. Ето, при гласуването за бюджета на ДОО от вашата група имаше само 10 души - вие просто не присъствате в залата, така пада кворумът и ГЕРБ можа да си приеме бюджета основно с техните гласове. Така ли ще направите и с държавния бюджет?
- Никой не може да ни подозира в конспиративност. Дори и да сме всички в зала, няма как този бюджет да не мине.
- Как гледате на идеята на ПФ минималната пенсия да скочи на 300 лв.?
- Оценявам усилията на всички колеги да търсят начини за повишаване на пенсиите. Бих попитал колегите от ПФ защо го правят в предизборна ситуация, а не се появи в първите два бюджета на това мнозинство? Няма депутат, който да е против търсенето на възможности за увеличаване на минималния размер на пенсиите. Пенсионната система не е само бюджетна система, тя има и социален елемент. Затова тази минимална пенсия за стаж и възраст сс определя с решение на Министерския съвет в бюджета на ДОО.
В рамките на бюджета на ДОО трудно може да бъде открит резерв, който да покрие увеличаването на минималната пенсия на 300 лв., защото системата на ДОО поначало работи в условия на тежък дефицит.
Ще дам пример - с 20% се увеличава осигурителната вноска за т.нар. сектор "Сигурност" - става 60,8%, и се плаща изцяло за сметка на държавния бюджет. И въпреки това този самостоятелен фонд има 130 млн. дефицит за следващата година. От 6-те фонда на ДОО само един - "Трудова злополука и професионално заболяване", няма дефицит. От доста години системата на ДОО е в дефицит - 4,4 млрд. ще трябва да преведе държавният бюджет догодина като трансфер за допълване на недостига в системата. И това трябва да е ясно, когато се правят предложения като това на ПФ.
- Какъв вариант има тогава?
- Алтернатива на това предложение на ПФ направиха пенсионерските организации в рамките на заседанието на социалната комисия в НС. Те предлагат всички стари пенсии - не само минималните, отпуснати до 31 декември 2016 г., да се актуализират с осигурителния доход за 2015 г. За последно това бе правено през 2008 г., когато икономиката растеше. Сега се твърди, че има ръст на икономиката, значи може да се стигне и до такова предложение.
За тази мярка са необходими около 1,5 млрд. лв. - колкото и за предложението на ПФ. Разликата е, че тази мярка ще ангажира всички пенсии
Най-голямо увеличение от 30-40%, ще получат именно старите пенсии, които са отпуснати преди 2008 г., защото те са изчислени при по-малък осигурителен доход от този за новоотпуснатите пенсии.
- И пенсиите ще се повишат с до 40%?
- Да, старите пенсии, отпуснати преди 2008 г. Тези след 2008 г. с по-малко, защото са пенсионирани с по-голям осигурителен доход.
Търсенето на справедливост в тази система минава през преразглеждането на всички пенсии, включително тези, за които сега има таван, защото те са внасяли осигуровки на максималния осигурителен доход.
Това е най-легитимният начин да се увеличат всички пенсии минава през доходната политика. За съжаление в последните години тя се заключава единствено в ангажимента на правителството да определя минималната работна заплата. Висок ръст на икономиката, по-високи доходи от труд, повече приходи в ДОО - този е най-разумният начин за по-високи пенсии.
- Дори и трите бюджета да минат на първо четене, ще има пазарлъци преди второто. Въпреки предупрежденията на премиера, а и вашите да не се действа популистки, ще успеят ли патриотите да прокарат тези 300 лв. минимална пенсия, или нещо друго?
- Нищо не мога да прогнозирам. Но отговорността е на тези, които съставиха това правителство и които внесоха този бюджет. Защото той е внесен в НС от правителството и управляващото мнозинство.
- Възможно ли е бюджетът да не се приеме на второ четене?
- В този парламент всичко е възможно.
- Какво правим тогава?
- В момента управляващите търсят начин да се прехвърли отговорността за неприемането на бюджета на опозиционните партии. Защото тогава недоволството от това, че няма да има допълнителни плащания за хората с увреждания, няма да има увеличение на минималната работна заплата, няма да има увеличение на парите за здравната каса, нито за учителите, ще бъде пренасочено. Но ние сме опитна партия и няма да позволим това. Предложихме да се търси общо поле на разумно съгласие никой да не залитне по популизма. но това не бе прието от другите системни партии.

(24 часа, 18.11.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност