20glasuvay

Интервюта

Евродепутатът Илхан Кючюк: Лъжат изселниците в Турция, че ще им отнемат българските паспорти, ако не гласуват

Ако един кандидат има ясна програма и може да излезе с нея пред обществото, не му трябва служебна победа, казва евродепутатът.

Всеки, който иска да спечели доверието на българските граждани, трябва да го направи чрез своите идеи. За пръв път някой разпространява листовки от подобен характер, заяви евродепутатът от ДПС. Той призовава компетентните органи да се самосезират

- Какви са тези листовки, които се разпространяват сред изселниците ни в Турция, г-н Кючюк? Медите алармират, че се копират и личните карти на хората.

- Получих такава информация от мои роднини, живеещи в Република Турция. Те са сред онези близо  милион български граждани, които живеят на територията на Република Турция и, които живо  се итересуват от случващото в страната ни. Явно невярното съдържание на листовките е провокирало техното желание да ме информират за случващото се.

- Какво пише в тези листовки?

- Пише невярна информация! С моя пост във фейсбук исках да уведомя българските граждани за неверността на информацията.

- Вие предупреждавате във Фейсбук, че българските изселници са заплашвани, че ако не отидат да гласуват, ще загубят социалните си права и българското си гражданство, така ли?

- Моята роля на политик е да информирам всеки един български гражданин, независимо от това къде живее. Но преди това аз самият трябва да съм достатъчно инфорниран. И това се отнася както за политиците, така и за журналистите, и анализаторите. В конкретния случай аз съм запознат, че съдържанието на листовката не е вярно. И двете страни – България и Турция, са правови държави, а в една правова държава не може да има ограничение на социални права за неучастие в избори. Още по-малко, на отнемане на гражданство. Това е абсурдно! Гласът на всеки един български гражданин трябва да бъде даден свободно и демократично. Това го осигуряват конституцията и българските закони.

- Практика ли е да се разпространяват такива листовки в предизборна ситуация сред сънародниците ни в Турция?

- Не, не е практика! Никога преди това не съм чувал. От доста време се занимавам с партийна работа и за пръв път получавам информация за разпространение на листовки от такъв характер. Разбирането на политическата партия, която представлявам – ДПС и моето лично разбиране е, че изборите трябва да бъдат демократични. Само свободният вот може да определи кой ще да бъде следващият президент на страната.

- Кой организира изборния процес в Република Турция в тези 35 секции, които по закон могат да бъдат разкрити?

- Компетентните държавни органи. Организирането на избори извън страната е в компетентността на Министерството на външните работи.

- От ДПС алармирате, че това се случва, но кой го организира, имате ли подозрения?

- Не мога да коментирам нещо на база подозрения, след като нямам доказателства, противното би означавало хулене! Това е разликата между нас и останалите в политиката.

- В чия полза е това?

- Това е във вреда на демокрацията! Всеки, който иска да спечели доверието на българските граждани, трябва да го направи чрез своите идеи. Нека кандидатите да излязат аргументирано със своите предизборни платформи и на базата на това свободните граждани да преценят на кого да дадат доверието си.

- Ще има ли гласуване в кафенета и ресторанти на територията на Турция?

- Случва се нещо абсурдно в българската политика - преди две седмици премиерът Бойко Борисов каза, че под натиска на ПФ е ограничил правото на българските граждани да гласуват в Република Турция. Това е недопустимо! В демократичните държави се разширява избирателният корпус, а ние го стесняваме! Всеки български гражданин, независимо къде живее, трябва да има равно право да упражни своя глас. Има още един притеснителен момент – правителството, което говори за устойчивост и стабилност, сменя изборните правила по време на предизборната кампания! Когато се сменят правилата по време на избори, винаги ще се намерят хора, които да си позволят по недемократичен начин да накарат български граждани да гласуват. На кого беше нужно да се правят такива промени по средата на предизборната кампания?!

- Вашият отговор какъв е - на кого?

- Определено на хора, които нямат силни политически аргументи. На кандидати, които нямат ясна програма, крият се от обществения дебат, изместват важните теми на обществото. Те имат нужда. Ако един кандидат има ясна програма и може да излезе с нея пред обществото, не му трябва служебна победа.

- Понеже съществува ограничение за 35 секции, а Турция е голяма държава, това създава ли проблеми на гласоподавателите как да стигнат до местата за гласуване. ДПС организира ли транспорт за хората, желаещи да гласуват, към пунктовете за гласуване?

- ДПС е партия, която винаги е излизала пред българските избиратели с ясни приоритети залегнали в програмата ѝ. Винаги сме били за свободното упражняване на вота от всеки български гражданин. Само слабите политици използват моментния натиск, а когато и този им арсенал се изчерпи, се прикриват зад собствената си демагогия.

(Епицентър,28.10.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност