Интервюта

Съпредседателят на ДПС Четин Казак: „Който и да стане председател на ДПС, неоспорим лидер остава създателят на партията Ахмед Доган“

         Най-обсъжданата политическа сила през последните няколко седмици продължава да е Движението за права и свободи. Отговори на част от многобройните въпроси, свързани с тази партия, както и с политическия живот в страната, потърсихме от народния представител от Габровския избирателен район Четин Казак, който е и един от триумвирата, управляващ ДПС до избирането на нов председател на движението.

         - Г-н Казак, в парламента беше създадена специална комисия, която да разследва има ли външна намеса от страна на Турция и Русия във вътрешните работи на България. Какво очаквате от тази парламентарна комисия?

         - Очакваме да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения, които се появиха в началото на годината, че някои фактори – държавни, дипломатически на Република Турция са оказвали натиск и са се намесвали във вътрешно-политическия живот на България и във вътрешно-партийния живот на определени политически сили. Дали това е вярно или не, има ли данни за това или не. Също така дали пък определени политически сили са прокарвали интересите на Руската федерация в българската политика, дали са се поставяли в услуга на тази държава. Това е основната задача на комисията. В рамките на два месеца тя трябва да изслуша представителите на всички отговорни институции – Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, службите за сигурност, да се опита да събере всички налични данни и да изясни действителната картина – има ли или няма подобни факти, подобни действия и имат ли основания тези твърдения или не.

         - Като че ли като потвърждение на тезата за намеса тази седмица ни предложи пример – беше изгонено от България турско аташе. Вероятно и този случай ще бъде включен в работата на комисията?

         - По всяка вероятност – да.

         - Много актуален стана отново въпросът за Изборния кодекс, след като Слави Трифонов внесе в парламента подписка, в която се настоява и за смяна на избирателната система. Трябва ли, според Вас, да се правят нови промени и да се въвежда мажоритарната система, на която е привърженик Вашата партия?

         - Избирателният кодекс показа, включително и на последните местни избори, че съдържа в себе си доста дефекти, доста недобре уредени въпроси и затова е крайно наложително преди следващите избори, каквито и да са те, тези недостатъци да бъдат отстранени. Ние имаме внесени два законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Единият е за премахване на забраната за агитация на чужд език, а другият – за вдигане на прага на преференциите специално по отношение на местните избори. Ние предвиждахме, че този нисък праг на преференциите ще създаде доста проблеми на местните избори и тази наша прогноза за съжаление се сбъдна. Видяхме, че първо заради преференциите огромна част от избирателите се объркаха и това допринесе за невиждано досега високо ниво на недействителни бюлетини на последните местни избори. От друга страна се появиха огромни проблеми вътре в партийните листи, тъй като кандидати с много малък брой преференции пренаредиха листата и реално подмениха вота на мнозинството избиратели като изместиха онези кандидати, които бяха на по-предни позиции и по принцип трябваше да влязат в съответния общински съвет. Така че само заради такива недостатъци Изборният кодекс трябва да бъде променен.

         А по отношение на инициативата на Слави Трифонов, аз мисля, че колкото по-бързо загърбим популизма в българската политика, толкова по-бързо ще станем нормална европейска държава. Всички виждаме, че когато популистките идеи се приложат на практика, водят до непредвидимо негативни последици. Мисля, че е крайно време да се сложи край и на аматьорството в политиката, на аматьорския подход, лековатото отношение. Популисткият заряд трябва да бъде елиминиран, ако искаме политиката и държавното управление да продуцират положителни резултати за обществото.

         - Защо не мина вотът на недоверие на правителството? Здравеопазването винаги е сочено като приоритет във вашата политическа доктрина. Получи ли се поне достоен дебат по темата?

         - Аз мисля, че дебат се получи и то доста сериозен. Разбира се имаше и някои по-крайни изказвания, излизащи от рамките на добрия тон. Но като цяло този вот на недоверие, въпреки че формално не успя, изостри вниманието на обществото, изобличи заложените капани и огромни проблеми в здравеопазването от сегашното правителство, които ще се проявят на практика съвсем скоро – когато влязат в сила нововъведенията, които бяха направени с последните изменения в Закона за здравното осигуряване, в Закона за здравето. Тепърва обществото ще усети негативния ефект от тези заложени проблеми и ще разбере колко сме били прави. А това, че вотът не успя, е напълно разбираемо. Все още инстинктът за самосъхранение на сегашното управление явно надделява над разните идеологически и политически разломи, които раздират тази абсурдна четворна коалиция, която управлява България. Рано или късно мисля, че и обществото ще достигне до „точката на кипене“ и неговото следващо недоволство ще бъде ясен сигнал на сега управляващите, че по този начин не може да се управлява.

         - Много коментиран беше в публичното пространство следващият въпрос, но пак ще Ви попитам: Как ще коментирате създаването на новата партия от Лютви Местан? Ще създаде ли ДОСТ проблеми на ДПС, ще отцепи ли хора, които да се присъединят към нея?

         - Това е поредният изкуствено създаден проект, който цели да отклони, да отдели част от гласоподавателите на ДПС, да ги подмами в една грешна посока. Вижда се, че този проект е изграден на основата на лъжи, манипулации, на подмяна на действителните ценности и на посланията, с които ДПС вече 26 години неотклонно отправя и с които печели доверието на своите избиратели. Очаквам за пореден път архитектите на подобен род проекти, които целят да отслабят Движението за права и свободи, да останат измамени и да бъдат разочаровани. ДПС ще премине успешно и през това поредно изпитание, защото има здрави корени в обществото. То е оградено със здравите стени на доверието и любовта на своите избиратели и няма да бъде сломено от поредното измамно изкушение, което се предлага.

         - Много обсъждан през последните няколко седмици беше и въпросът има ли забрана за Доган и Пеевски да влизат в Турция. Засега нито се потвърждава, нито се отрича това твърдение. Има ли някакво противопоставяне между ДПС и Турция?

         - Информацията, която излезе, за забрана за посещение в Република Турция на г-н Доган и г-н Делян Пеевски, беше широко дискутирана, но до този момент няма нито една официална институция, която да е потвърдила официално истинността на тези медийни твърдения. Нито един официален документ не беше представен. На този етап предпочитам да не коментирам това твърдение. За мен то остава една медийна публикация. Както и всички други спекулации, които се разпространяват напоследък за евентуален по-широк списък от лица. Но искам да подчертая, че ДПС категорично няма проблем с Турция и никога не е имало. Като политическа сила, както досега, ние ще продължим да отстояваме тезата, че Турция трябва да продължи по своя път към европейска интеграция, че тя трябва да бъде поощрявана да покрие час по скоро критериите за членство в Европейския съюз. Същевременно ние изразяваме безпокойството си, че официални представители на турската държава от известно време се опитват да се намесят грубо във вътрешната политика на България. Нещо, което не допринася по никакъв начин нито за доброто отношение на българското общество към днешното турско ръководство, нито пък спомага по някакъв начин за решаването на наболелите и дълги години нерешавани проблеми на турската и мюсюлманската общност в България.

         - Наближава времето, когато ще избирате нов председател на ДПС. Появиха ли се вече имената на евентуални кандидати за поста, които да бъдат обсъждани?

         - Не, на този етап няма обявена нито една кандидатура. Още е много рано. В момента ние изцяло сме заети с организацията и провеждането на общински и областни конференции, които да подготвят нашата Национална конференция. Тя ще се проведе на 24 април и на нея вече ще бъде избрано новото ръководство на партията, новият председател. Мисля, че когато настъпи този момент, ще бъде избран най-достойният представител на партията. Но който и да е той, едно е ясно – единственият неоспорим лидер на ДПС, това е основателят на партията д-р Ахмед Доган.

(в. "100 вести", 23.02.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност