20glasuvay

Интервюта

Четин Казак: В ГЕРБ единственият мажоритарен вот е Бойко Борисов, всичко останало е партиен вот

 

- Г-н Казак, изненада ли Ви обявената кандидатура на ГЕРБ за президентския пост?
- Не, не съм изненадан, защото отдавна се спрягаше името на г-жа Цецка Цачева за кандидат-президент. Отдавна беше изтекла тази информация, както и за кандидатурата на Пламен Манушев за вицепрезидент. Така че не съм изненадан. Не знам обаче доколко това е най-силната кандидатура, която ГЕРБ можеше да извади на тези избори. Явно от ГЕРБ ще разчитат на вече добре смазаната партийна машина за правене на избори и за тяхното печелене, за да се надяват на успех.
- Искате да кажете, че вотът няма да е мажоритарен - хората няма да гласуват за Цецка Цачева, а ще гласуват за ГЕРБ?
- Разбира се. В ГЕРБ единственият мажоритарен вот е вотът за Бойко Борисов. Всичко останало е партиен вот. Там никоя друга фигура не може да претендира за кой знае каква мажоритарна атрактивност, с изключение на премиера и лидер на партията. Затова и в тези избори, както и в предишните, ГЕРБ ще наблегне не на мажоритарния вот, а на партийния.
- Според Вас кои ще са основните претенденти за президентския пост от многобройните кандидати?
- На кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ основен опонент априори се откроява кандидат-президентската двойка на БСП - генерал Румен Радев-Илияна Йотова. Това са двете основни кандидатпрезидентски двойки, които се очаква да се конкурират. Естествено, има и други сериозни кандидати, като например на обединените патриотични сили -Каракачанов-Нотев, които също се очаква да получат значителен брой гласове. А третото място ще си оспорват кандидатите на АБВ - Ивайло Калфин -проф. Халачев, на Реформаторския блок - Трайчо Трайков-Съби Събев, а и Пламен Орешарски също може да поднесе изненада в тази надпревара.
- А каква ще бъде позицията на ДПС в случая? Ще призовете ли вашите избиратели да гласуват за определен кандидат, ще подкрепи ли ДПС определена кандидатура или ще оставите всеки да гласува по съвест?
- Това е много важен въпрос, на който още не сме намерили еднозначен отговор. Сега ще анализираме ситуацията. Изчакваме да видим изцяло каква ще бъде картината с кандидатпрезидентските двойки. Може би през следващата седмица ще имаме окончателно решение по отношение на това дали и кого бихме подкрепили специално на първия тур.
- А как ще коментирате гласуването на референдума, който ще се проведе заедно с президентските избори? Ще гласуват ли повечето от хората?
- Показателен е примерът с референдума, който се състоя в Унгария през миналия уикенд. Видяхте, че там избирателната активност се оказа ниска и референдумът - невалиден. Подобна картина очаквам и в България. Още повече, че тези въпроси не са онези, които вълнуват до такава степен хората, че да се втурнат масово да гласуват в референдума. Очаквам ниска избирателна активност и той също да стане невалиден.
- Напоследък се чуват гласове, че трябва да има референдум, свързан с мигрантската вълна, и у нас. Как ще коментирате подобно предложение?
- По принцип референдумът е един привидно демократичен инструмент на пряката демокрация за решаване на определени обществени въпроси, но той крие в себе си много рискове и затова към него трябва да се подхожда много внимателно и отговорно най-вече с естеството на въпроса, който се задава. По принцип се знае, че има някои въпроси и теми, по които, ако се остави мнозинството да решава, рискът то да реши нещо, което е в разрез с постиженията на европейската демокрация, е голям.
Тъй като общо взето много лесно мнозинството бива подмамено и бива манипулирано от популистки тези. Неслучайно в нашия Закон за референдумите е записано, че при въпроси, свързани с ангажименти по силата на международни договори, които са сключени и ратифицирани от Република България, не може да се поставят на референдум. На първо място това касае нарушаването на основни човешки права и свободи.
От тази гледна точка крайно неуместно, неправилно, а и незаконно би било в България да се поставят на референдум въпроси, свързани със статута, с приемане на бежанци и т. н. Защото това са теми, по които България е сключила редица международни договори и в рамките на Европейския съюз, и в рамките на ООН и т. н. Затова не може с лека ръка да се подхожда към тези въпроси, поставяйки ги на референдум.
- Смятате ли, че ще работи нормално Народното събрание в предизборната кампания?
- Според мен няма да работи много нормално. Последната седмица преди първия тур и седмицата между първия и втория тур Народното събрание няма да работи. Отсега е ясно, че кворумът трудно ще може да бъде постиган, защото голяма част от народните представители ще бъдат ангажирани в предизборната кампания.

(в 100 вести,06.10.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност