20glasuvay

mobileheaderep2019

Интервюта

Зам. председателят на ДПС Янко Янков: За съжаление в България нямаме никаква приемственост в политикатаИнтервю на Радио „Фокус” - Сливен с народния представител от ДПС Янко Янков с коментар на смяната на кандидатурата на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН и предстоящите президентски избори

Фокус: Г-н Янков, правителството издигна номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН на мястото на досегашната кандидатура на Ирина Бокова. Грешка или правилно решение беше този ход?
Янко Янков: Зависи от каква гледна точка ще го погледнем. Но от гледна точка на авторитета на България това в никакъв случай не допринася за повишаване на международния авторитет на страната ни, дори напротив. Никой не уважава страни, които често си променят решенията, а ние в случая точно това правим. Виждам, че дебатът понякога се фокусира върху личните качества, върху миналото на кандидатите и някакви други причини. Аз мисля, че не е етично да се коментира тази страна на въпроса, защото първо не съм запознат добре и второ би трябвало този, който взема политическото решение да има предвид всички тези фактори, които влияят за вземането на това решение. След като е взето едно решение и се знае, че то пряко влияе на международния имидж на страната ни то трябва да се отстоява. А ние за съжаление в България политизирахме всичко и то от гледна точка на тясно политически интерес. Това не е добри. Ние считаме, че ако някой преди нас е взел някакво решение и не се е съобразил, че утре той може да не е на власт, а това е грешка и не е трябвало да взема това решение. Това се проектира и в АЕЦ – Белене, за което търпим много щети, както и по много други въпроси. За съжаление практиката показва, че в България нямаме никаква приемственост в политиката. Това изключително много вреди на страната, губим доверие. Загубата на доверие не е нещо имагинерно, защото доверието е свързано с инвестициите, с повишаване на качеството на живота, със сигурността на страната, както и с много други фактори. От тази гледна точка, нашият председател ясно го каза в едно свое изявление, че ние не можем да се съгласим с такъв подход във формирането на външно политическите интереси на България. Вижте какво се получава на практика, аз не знам не се ли има предвид, за пръв път една страна ще има двама кандидати, защото в крайна сметка номинацията на Кристалина Георгиева не означава автоматично отхвърляне на г-жа Ирина Бокова. И на практика ставаме за смях. Това не е добре, но за съжаление се случи. Ние не коментираме личните качества на кандидатите, нито миналото им, нито настоящето им. Всеки човек си има достойнства, всеки има плюсове и минуси, но когато се вземе едно решение, особено едно такова важно решение, което пряко рефлектира върху авторитета на страната ни, то трябва да се отстоява независимо от това кой е на власт, кой има друго мнение. Всичко трябва да бъде подчинявано на това, което е взето като решение и пряко кореспондира с интересите на страната.
Фокус: Какви ще са последиците за страната ни от това решение според Вас?
Янко Янков: Пряко ще повлияе на авторитета на България, губим доверие и то ще се отрази на отношението към нас и на всички компоненти, за които е отговорна външната политика. Това се коментира много агресивно в руските сайтове, а сигурно и на много други места е така. И аз пак казвам, че ако някой си мисли, че това е нещо абстрактно, много се лъже. Това ще рефлектира върху всички въпроси и всички други инструменти, за които е отговорна външната политика на страната ни. Това са инвестиции, по отношение на институциите към нас, което не е в интерес на редовия българин. Имаше проучване, според което 80% от българските граждани не одобряват това решение, а това говори, че хората са наясно с грешката, която допускаме. 
Фокус: Според Вас липсата на кворум и провалянето на заседанието означава ли, че започва процес на разпадане на управляващото мнозинство.
Янко Янков: Това е някакъв знак и за голямо съжаление това, което чухме от някои медии просто е неетично. Беше казано, че БСП и ДПС са провалили заседанието на Народното събрание. Отговорност на управляващото мнозинство е да се провежда заседание на Народното събрание, защото примерно, ако те нямат достатъчно присъствие, ние сме опозиция, и трябва да се приемат важни законопроекти няма да има кворум, който да осигури мнозинство за съответните гласувания. Къде им отива политиката тогава? Ние бяхме там. Да, не се регистрирахме, за да покажем какво е отношението на управляващите към работата на парламента. Мисля, че българските граждани го разбират. Ние сме там, вземаме участие в заседанията, но не може тези, които носят отговорност за работата на Народното събрание сутрин да не са в залата. Няма как това да стане. И това няма връзка нито с номинацията на Кристалина Георгиева, нито със закона за бурките. Това беше едно спонтанно решение, защото залата беше празна. Смятам, че ако говорим за неетично и безотговорно отношение от страна на депутатите към хората, които са ги изпратили в парламента, то това в по – голяма степен важи за управляващите. Защото в крайна сметка ти си натоварен с отговорността да консумираш властта, която ти осигурява всички дивиденти като управляващ и в крайна сметка отговорността да присъстваш в зала не я консумираш. Извинявайте, но това не е честно.
Фокус: А по повод предстоящите избори за президент при наличието на 4 леви кандидатури, ще се разпилеят ли гласовете на левите избиратели
Янко Янков: Около 31 са кандидатурите за президент на базата на регистрираните в ЦИК. Имам чувството, че някой се опитва да неглижира президентската институция. И мисля, че това се прави умишлено. Партиите и този път, за пореден път, проявиха политическа демагогия и това ще бъде забелязано от българските граждани и пряко ще се отрази на избирателната активност. Такъв цинизъм при номинациите, такава безотговорност при издигане на кандидати, които видимо нямат достойнството, умението, образованието и опита да бъдат президенти ще доведе до нихилизъм от страна на избирателя към вота и ниска избирателна активност, а може би и това се цели, за да може пряко обвързаните партийни и купените гласове да бъдат ангажирани с избора за президент. Българската политическа система и партиите в нея проявяват голяма безотговорност към тази изключително важна институция. В крайна сметка това е като бумеранг, ще се отрази пряко на авторитета на партиите, на техния статус сред избирателите. Това не говори и добре за страната ни като пряко зависима от политическата система в едни изключително трудни времена за Европа и света. И все пак дано мъдростта да надделее, а тя мъдростта ще дойде не от партиите, а от българските граждани. Аз смятам, че от всичко, което се предлага ще изберат най – подходящия човек и ще има изненадани. 
Фокус: Каква е позицията на ДПС, кой от кандидатите подкрепя и каква кампания би привлякла повече гласове 
Янко Янков: Ние сигурно ще се съберем в понеделник на заседание. Вторник е последен ден за регистрация на кандидати и ние имаме готовност ако се наложи да издигнем и наша кандидатура. Ще направим сериозен анализ има ли такъв кандидат, който отговаря на критериите, които бяха заявени от нашия председател – да бъде надпартийна фигура, да е евроатлантик, да работи изключително за обединяване на нацията, за просперитета на страната, за авторитета на България, защото президентът има пряк ангажимент към външната политика, за сигурността на страната, защото е главнокомандващ на българската армия и пряко ръководи Консултативния съвет за национална сигурност. И ако има такъв кандидат, който преценим, че има качествата, опита и възможностите ще се ангажираме да го подкрепим. Това е най – отговорното национално поведение. Ако няма такъв кандидат може да издигнем своя кандидатура или да не подкрепим никого. Ние сме отговорна партия и смятам, че едно от двете неща ще направим. 
Фокус: Значи решението ще бъде взето в понеделник?
Янко Янков: Да, защото в момента ние, както и вие медиите не сме на ясно с кандидатурата на ГЕРБ. Без да е ясен кандидатът на най – голямата партия е трудно да се прави анализ и да се заявява категорична позиция, затова смятаме, че в понеделник е редно да се съберем и да излезем с решение.

(р. Фокус,0110.2016 г.)

Печат Е-мейл

footerimage

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност