Интервюта

Илхан Кючюк за POLITICO: Ще работя за една Европа даваща равни шансове на всички млади хора независимо от техните различия

 

Най-младият либерален член на Европейския парламент влиза в политиката, за да защитава правата на малцинствата. Но завоят на Европа в посока популистки разделения го кара да се тревожи за бъдещето.  

По време на тийнейджърските си години българският евродепутат Илхан Кючюк редовно пътувал до САЩ в рамките на летни студентски програми. От там той се връщал с дълбоко чувство на признателност към мултикултурната среда, с която се срещнал.

Израствайки като част от турско малцинство в България, което представлява около 10 процента от населението, той е усещал тежестта на това да бъде малцинство. “Не мога да скрия, че като етнически турчин, аз се срещах с някои предубеждения в детството си,” спомня си Кючюк, който е роден през 1985 г.  Но той винаги е вярвал, че нещата ще се подобрят. По време на пътуванията си, той вижда колко ефективно могат да работят мултикултурните общества  и това му вдъхва сила и страст да започне да изгражда мостове между хората. “Реших да се занимавам с политика, за да защитавам правата на малцинствата и да променям България към по-добро,” казва той.

Заедно с приятели в университета (ВТУ Св. Св. „Кирил и Методий“) основават академично дружество към Движението за права и свободи (ДПС) - либерална българска партия, основана през 1990 г., която стои и в основата на прехода на страната от комунизъм към пазарна икономика. Интересът на Кючюк е привлечен и към още един преход – преходът на Европа към една единна общност.  България скоро става част от този процес като се присъединява към Европейския Съюз през 2007 г.

През 2012 г. Кючюк става лидер на младежката организация на ДПС, след което започва работа като парламентарен секретар на Даниела Бобева, заместник-министър председател. През 2014 г.  е кандидат от листата на ДПС и печели място в Европейския Парламент в групата на „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (ALDE). Той е избран за вицепрезидент на партията ALDE през 2015 г.

“Исках да допринеса за процеса по създаване на по-силна интеграция в Европа – една Европа, основаваща се на икономически просперитет, свобода и сигурност,” казва той. “Една Европа, даваща равни шансове и възможности на младите хора, независимо от тяхната националност, етническа принадлежност, религия или социален статус.”

“В последните няколко години обаче, популизмът надделява над стойностните идеи в политиката.”

В ролята си на евродепутат Кючюк се превръща в активен член на Парламентарната комисия за външни работи. Един от ключовите му приоритети е кризата с бежанците, като неговата позиция е, че Европа има както капацитета, така и задължението да помогне на хората, бягащи от войната в Сирия.

Същевременно Кючюк разбира, че ситуацията с бежанците идващи в Европа провокира появата на популизъм и ксенофобия на целия континент.

Според Кючюк тази тенденция се е доказала и от гласуването по време на британския референдум, проведен през юни, за излизане на страната от ЕС.  Той описва резултатите от вота, в който 52% от хората гласуват за излизане от Съюза, като едно от най-голямото разочарования в политическата му кариера. В последните дни преди вота, той пътува за Обединеното Кралство, за да се опита да убеди британците да гласуват за оставане в Съюза. Ала опитите му са безуспешни.

“Заедно с екипа ми се опитахме да окажем съдействие на колегите ни от британската либерална партия (LibDems), но в крайна сметка популизма и страха спечелиха,“ споделя той.

“В последните няколко години популизмът надделя над стойностните идеи в политиката. Това е истински проблем за всички нас, политици и граждани, но най-вече за политиците, защото не сме в състояние да обясним на гражданите какви са ползите от членството в ЕС. И така, ние се проваляме под натиска, създаден от популистите. "

Но въпреки че Кючюк е притеснен за посоката, която Европа поема, той не вярва, че Брекзит неминуемо ще доведе до разпадането на Европейския съюз. В действителност, той може да бъде катализатор за изграждането на една по-обединена Европа.

„Резултатът от референдума в Обединеното Кралство извади наяве дълго прикриваната истина, че ЕС днес далеч не е перфектен,“ казва той. „В някои отношения, ЕС ни дразни или ни отегчава, но ние не трябва да забравяме, че Съюзът е все още в процес на развитие. ЕС в днешни дни се намира в период, в който се нуждае от отговорно отношение и внимание. За съжаление, в днешна Европа има специфични образувания, които разклащат мира и хармонията, които често приемаме за даденост.“

„Хората трябва да разберат веднъж завинаги, че те носят отговорност. В действителност, те могат да влияят на политиката и да контролират своите правителства.“

„В този контекст, аз вярвам, че трябва да приемем Брекзит като реална възможност за нова Европа. Това означава, че ние трябва да престанем да водим политиката на Europe à lacarte. Имаме нужда от ново споразумение за развитието на ЕС за следващите 20 години, такова, което всички (оставащи) 27 държави-членки да приемат. Този пакт трябва да включва различни мерки за по-тясна европейска интеграция, като например създаването на обща европейска отбрана, на обща разузнавателна агенция за обмен на информация и членство на всички страни в Еврозоната и Шенген.“

Кючюк е наясно, че няма да е лесно да убеди европейските си съграждани, че единството е най-добрият път напред, особено в тези тревожни времена. Но като един от най-младите членове на Европейския парламент, той вярва, че сред младите хора има воля за промяна. Толкова много млади хора в Европа се чувстват деморализирани, или безсилни. Но те трябва да разберат, че не трябва да седят безпомощно и да гледат как Европа отплава към едно мрачно бъдеще, казва той. Младите имат силата да спасят Европа.

Докато Европа се движи напред в този несигурен нов свят, Кючюк заявява, че ще продължи да се бори за създаването на мултикултурно и единно общество – такова, за което е мечтал като дете.

 

(http://www.politico.eu/sponsored-content/ilhan-kyuchyuk-the-bulgarian-mep-devastated-by-brexit/)

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност