20glasuvay

Интервюта

Евродепутатът Искра Михайлова пред БНР

Водещ: Сериозно преразпределяне на разходите в бюджета на Европейския съюз, увеличаване на средствата за сигурност и за справяне с мигрантския проблем, намаляване на плащанията през фондовете за най-бедните европейски региони. Знаете, страната ни е един от основните получатели на средства от тези фондове. В същото време премиерът поиска вчера да получим веднага 160 млн. Евро, за да се справи страната ни с охраната на границата и да овладее бежанския поток. Ще ни засегне ли и как това преразпределяне на разходите в евробюджета и ще получим ли исканите милиони за границата си? Добро утро след осем на г-жа Искра Михайлова, евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа и председател на Комисията за регионална политика в Европарламента.
Искра Михайлова: Добро утро на Вас и на вашите слушатели!
Водещ: Добро утро, г-жо Михайлова! Намираме Ви в Братислава.
Искра Михайлова: Да, точно така. Точно така, в Братислава два дена, всъщност един ден преди голямата среща на върха. Има специално подготвена конференция, която е посветена на кохезионната политика и нейното бъдеще и как ще я развиваме, какви успехи имаме, какво можем да направим, как да я подобрим. Въобще, ще си говорим за политиката на сближаване.
Водещ: Така. Тези промени, които се предлагат обаче в проектобюджета, ще засегнат ли страната ни и как? Това е въпросът, който си задават българите от няколко дни, откакто се появиха тези информации.
Искра Михайлова: Непременно трябва да кажа, че проблемът с бюджета е проблем на целия Европейски съюз. И ще използвам, така, парафразирайки думите на това е Върховният представител за външните работи на Европейския съюз г-жа Могерини, която казва „Променен Съюз в променена среда с променени приоритети не можем да продължим със старите инструменти”. Трябва да променяме инструментите. Но непременно трябва да започна с това, че и вчерашната реч на г-н Юнкер и първото представяне на многогодишната финансова... на ревюто на многогодишната финансова рамка показват, че се правят стъпки в посока на промени, но това не са кардинални промени в момента. Използват се резерви, използват се възможности, които дава съществуващият бюджет и някакво преразпределение в него, но в никакъв случай не се променят пакетите, договорени с държавите членки, първо и второ, не се променя логиката на политиката на сближаване, тъй като тя е основен стълб в общата политика на Европейския съюз. На трето място, подчертава се в ревюто на бюджета значението на някои програми, които имат отношение точно към заетостта, за подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика. Това са програмите „Хоризонт”, Инициативата за младежка заетост и не на последно място Фондът за стратегически инвестиции, който успя само в рамките на една година да мобилизира 115 млрд. Евро, което е добър резултат за един съвсем нов финансов инструмент, който използва Съюзът. Така че имаме и двете. Пак да кажа, на първо място е необходимо всички, абсолютно всички, и институциите и гражданите, да приемем, че сме в променена среда и на второ място, да признаем, че имаме пред себе си едно балансирано предложение за бюджета, което няма да накърни интересите на страните членки, а може да даде възможност за допълнителен растеж.
Водещ: Откъде обаче, г-жо Михайлова, тогава ще дойдат тези допълнителни средства, които очевидно Европейският съюз планира да осигури и да отидат за охрана, за сигурност и за овладяване на проблем номер едно за Съюза – бежанския поток?
Искра Михайлова: Ами, вижте, както... както, така, се подчертава, сумите не са грандиозни на фона на общия бюджет на Европейския съюз. Те са достатъчно големи, за да могат да помогнат да се справим с някои основни предизвикателства. На първо място, допълнително се отпускат 6,3 млрд. Евро за по-гъвкаво управление на бюджета и тези 6,3 млрд. Евро не се взимат от отделните страни членки, не се увеличава вноската, а са за сметка на определени резерви в бюджета и преразпределение на пера, които са извън националните пакети. Пак подчертавам, не се, не се накърняват националните пакети по политиката за сближаване, според предложението, което е направено в Комисията. От тези 6,3 млрд. Евро 2,4 млрд. Трябва да отидат за допълнително стимулиране на растежа и създаване на работни места. Това означава за Инициативата за младежка заетост, Европейския фонд за стратегически инвестиции с удължен срок на действие, Механизма за свързване на Европа, Програмата „Хоризонт 2020”, Програмата за малки и средни предприятия COSME. Това са програми, които индиректно са свързани и с пакета за сближаване, тъй като те работят в същата посока. Тези 2,4 млрд. Ще бъдат насочени към тези милиарди... към тези програми. 2,5 млрд. Евро отиват за подпомагане на текущата работа в областта на миграцията, сигурността и контрола на външните граници, което е необходимо. Знаете, че и България, която беше специално спомената в словото на президента Юнкер, има претенции да получи финансова подкрепа, защото не ни достигат силите да се справим с предизвикателството да бъдем една стабилна външна граница на практика на Европейския съюз и да гарантираме...
Водещ: Да, тя тази претенция е за 160 млн. Евро, каза премиерът, и то веднага.
Искра Михайлова: Да...
Водещ: Възможно ли е това да стане?
Искра Михайлова: Възможно е. Това, което каза Юнкер, е, че ще бъдат изпратени още хора от FRONTEX, че ще бъде изпратена техника. Тук в проекта за преглед на бюджета и корекции в бюджета има специално посочени средства, специално отделени за това да се изпълнят такъв тип ангажименти: да се подобрят външните граници, да се подобрят техническите конструкции, да се подобрят системите на контрол по границите, да се подобри координацията и взаимодействието, да се създаде Европейската гранична и брегова охрана, да се подкрепи Агенцията за убежищата и да се направи реформа в политика за убежище на Европейския съюз. Тоест, това, което се предлага, като ... предложение, пак казвам това е първо предложение на Комисията, е в отговор на претенциите, които има България. Аз виждам възможност да бъдат удовлетворени тези абсолютно, така, основателни претенции, които страната ни има.
Водещ: Още на утрешната среща, така ли?
Искра Михайлова: Има възможност в бюджета.
Водещ: Още на утрешната...
Искра Михайлова: Дано, дано да е така. Новото в прегледа на бюджета е това, че се предлага да бъдат използвани пари за европейски фонд за устойчиво развитие по линия на Плана за външни инвестиции. Това е един нов... нова инициатива, която, ако си спомняте, отговаря на няколко пъти повдигнатата тема, че Европа не може да стои в състояние само да поема последиците от икономически и политически неудачи в много страни, грешки и проблеми за населението. Европа се опитва чрез специален инвестиционен фонд да подпомогне създаването на работни места в тези страни, за да може хората да останат там, да не търсят своето препитание и сигурност за бъдещето в рамките на европейския континент и на Обединена Европа. Неслучайно това се появява в прегледа на бюджета на Европейския съюз, тъй като то се появи за първи път, като идея, и в една стратегия, разработена от г-жа Могерини, за сигурността и защитата на Европейския съюз, в която се посочва специално, че ако Европейският съюз не играе по-активна роля и като икономически партньор и като политически и като дипломатически партньор във всички страни, в които има потенциал за конфликти или икономически кризи, то той ще бъде извън събитията, а само ще търпи последиците от тези събития.
Водещ: Благодаря Ви!
Искра Михайлова: Така че...
Водещ: Да?
Искра Михайлова: Така че има, има последователност в това, което виждаме.
Водещ: Благодаря Ви за...
Искра Михайлова: И последно искам само да кажа...
Водещ: Да?
Искра Михайлова: Това е едно предложение. Ние започваме работа в парламента по него. В парламента, в Съвета. Неслучайно има среща на високо равнище през следващите дни. Това е едно предложение от всички нас...
Водещ: Допускате ли сериозни разногласия да има, колегите Ви в парламента да възразят на това, което предлага в крайна сметка Съветът в тази рамка?
Искра Михайлова: Имаше, имаше притеснения за това как ще се справи Комисията, какво ще предложи, дали няма да посегне на нещо, което е, така, изконна европейска политика. Но предложението е балансирано и аз предполагам, че ще има по-умерен дебат. Разбира се, че ще има дебат. Разбира се, че ще има различни позиции ... това е завоевание на Европейския съюз – че е създал конструкцията на демокрацията, която позволява всяко едно предложение да бъде разгледано от всички страни. Институциите ще гарантират това. Така че дебатът започва. Прегледът на финансовата рамка е налице. И възможностите за развитие на Съюза също. Както каза г-н Юнкер, Европейският съюз има проблеми, ние може да сме в криза след BREXIT, но продължаваме нататък, има възможности за развитие.
Водещ: Евродепутата от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Искра Михайлова.

(БНР, 15.09.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност