Интервюта

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред "Труд": Сгрешен е моделът на изпълнителната власт

- Г-н Карадайъ, след опита за преврат в Турция ДПС излезе с декларация, в която се казваше, че в XXI век никоя демокрация не може да бъде коригирана с военен преврат. Може ли обаче в едно демократично общество да се говори за връщане на смъртното наказание, да се преследват учители, ректори, доктори, съдии и прокурори?
-Демокрацията може да бъде коригирана единствено и само с повече демокрация, а не със сила. ДПС внимателно и със загриженост следи процесите, които текат в Република Турция, защото там живеят стотици хиляди български граждани, които са наши роднини, наши братя, наши сестри. Тъй като процесите все още протичат, мисля, че отговорните институции и политици в страната много внимателно трябва да ги следят и още по-внимателно да ги коментират.
- Бихте ли коментирали възможните сценарии за бъдещето на Турция и заплахите пред България от евентуална гражданска война в съседката ни?
- Нека оставим сценариите, които са свързани с бъдещето на Република Турция на турските граждани. Турските граждани ще намерят най-правилния път.
- Реалистична ли е опасността от гражданска война?
- Не бих желал да коментирам внушения. В България национално отговорните политици не трябва да предпоставят евентуални бъдещи събития и сценарии, които зависят изключително от турските граждани.
- Има ли напрежение сред изселниците ни в Турция и желание да се върнат в България, докато бъде отменено извънредното положение или завинаги?
- Въпросът може би е продиктуван от това, че в момента вТурция има обявено извънредно положение, номога да кажа, че всички членове и симпатизанти на ДПС сме в непрекъснат контакт с нашите роднини. Към момента няма някакво особено напрежение сред изселниците.
- Променят ли събитията в Турция и усложнената геополитическа ситуация профила на бъдещия ни президент? Няколко партии вече заговориха за това.
- Профилът на бъдещия президент на България на първо място зависи от ситуацията вътре в страната ни. На второ - оттова какво място заема България в геополитическите процеси - и в Европа, и в света. В нашата декларация от 13 юли ние казваме какъвтрябва да е следващият президент. Като отговорна политическа сила при тази сложна геополитическа обстановка ДПС достатъчно навреме излезе с декларация и призова останалите политически сили да се отнесат малко по-сериозно към президентската институция, защото опитът за нейното неглижиране и омаловажаването й не върши работа на никого. Бъдещият президент на страната би трябвало да е убеден демократ, да е евроатлантик и да работи за утвърждаването на правовата и социалната държава. Бъдещият президент трябва да мери с еднакъв аршин, когато става въпрос за правата и свободите на българските граждани. Не на последно място бъдещият президенттрябва твърдо да отстоява интересите на страната като член на ЕС и НАТО. В тази рамка ние виждаме бъдещия държавен глава, който да направи така, че да защити авторитета на президентската институция. Защото президентът е главнокомандващ на армията, той представя държавата в международните отношения, той трябва да бъде обединител на нацията и да е президент на всички български граждани.
- Кажете, какво имахте предвид, изричайки на събора в местността Баба Конду, че ДПС ще носи отговорност да каже кой ще е следващият президент?
- Ние не казахме това само на Баба Конду. ДПС по време на честванията на майските събития непрекъснато повтаряше това. В Руен, освен че казахме, че ще си носим отговорността, очертахме и профила на бъдещия президент. Още тогава призовахме и останалите политически сили да започнат дебат по темата, но те сякаш не ни чуха. Да, ние ще си носим отговорността, защото сме национално отговорна партия. Вече почти всички председатели на партии споделят нашето виждане. Правилно сте разбрала, че на нас се пада тежката отговорност при определянето на бъдещия президент.
- Не разбрах дали зад думите ви не стои и още нещо - че ДПС за пореден път на балотажа ще наклони везните в полза на кандидата, за когото дава подкрепата си.
- Това е по-малката част, но и това съм имал предвид. Чистата аритметика също е част от отговорността, за която от ДПС говорим. Както виждате, ние активно участваме в процеса, който ще формира определянето на бъдещия президент. Не са само гласовете, но и гласовете са важни. Най-важна обаче е рамката, профилът на бъдещия държавен глава. Не бих искал да се връщам към конкретни примери, които принизяват институцията. С нашата отговорност достатъчно навреме отворихме дебата за отговорностите на институцията президент и функциите, които има. Защото една от функциите на държавния глава е пряко и непряко участие във функционирането на трите власти. Тези власти не са отделни, затворени в себе си, те са взаимозависими, между тяхтекат различни процеси. Те са в система. Президентът участва при формирането на някои важни държавни органи и институции в различните власти чрез своята квота.
- Нямате ли усещането, че парламентарните партии бавят номинациите си за "Дон дуков" 2 и че този дебат, за който говорите, няма да се състои поради липса на време?
- Важният дебат вече започна. Доволни сме от това, че основните политически сили влязоха в дебата за профила на бъдещия президент. Този дебат трябва да предшества процесите за номинации на кандидатите. За да може номинираните, а впоследствие и самите кандидати да влязат в една обща представа за ролята на президента.
- Говорите за ролята на президента, но почти всички партии твърдят, че правомощията му са твърде ограничени, сведени до това да е олицетворение на представителната власт. ДПС твърдят точно обратното, къде е истината?
- Ние точно затова казваме, че си носим отговорността при определянето на следващия президент. Видяхте и другите основни политически сили как от полето на неглижиране на институцията влязоха в отговорното поле да коментират профила на бъдещия държавен глава. Това е принос на ДПС.
- Мислите ли, че правомощията на държавния глава трябва да се разширят, каквито гласове вече се чуват?
- Според нас президентът има достатъчно важни правомощия. Стига да има сериозен президент, който да си изпълнява функциите. Когато се води дебат за профила на държавния глава, на преден план излизат и функциите му.
- Досега от ДПС не са казали дали ще издигнат кандидатза" Дондуков"2, или ще подкрепят претендент на някоя от партиите. Кажете при какви обстоятелства бихте играли със свой претендент?
- ДПС има самочувствието, че може да участва във всякакви политически битки в страната, включително и в президентската - и като Движение за права и свободи, и като политици, и като кадри имаме самочувствие. Но ние сме и реалисти. Даваме си сметка и за определени предразсъдъци на обществото.
- Питах ви при какви обстоятелства бихте издигнали свой кандидат?
- Казах, че имаме самочувствие на партия, която може да участва във всякакви политически битки. Това е част от процеса за определяне на бъдещия президент. Ако основните политически сили бяха останали в полето на неглижиране на институцията президент и го бяха обърнали само на една аритметика, без да се говори за функциите на президента, в такава ситуация ДПС трябва да си носи отговорността - от една страна, да издигне нивото на институцията, а от друга - да намери и персони.
- Казахте, че ДПС непотърсена подкрепа няма да даде и с цялата си мощ ще каже"н е" на власт, в която участват фашисти и националисти. Това означава ли, че не бихте подкрепили кандидата на ГЕРБ?
- Такова нещо не сме казали. Но ясно сме заявили, че непотърсена подкрепа няма да дадем. Това също е част от отговорността при определянето на бъдещия президент. Втората частна въпроса ви е много важна. Да, ние от ДПС на тези президентски избори считаме, че трябва да носим и онази отговорност да кажем на обществото своя анализ на процесите, които текат и в Европа, и в световен план - включително и Брекзит, и процесите във Франция, и тези в Австрия, включително и усложнената геополитическа обстановка. Смятаме, че тази изпълнителна власт е погрешно конструирана, грешен е моделът, защото основата за тази власт е грешно сформираното мнозинство. Виждаме радикалните, крайните явления и в Европа, и в света докъде водят. При това грешно формирано мнозинство, което излъчи сегашната власт - да, ние имаме самочувствието и ние ще участваме на тези избори и ще кажем: "Не" на власт, в която участват фашисти и националисти. Когато радикални елементи допринесат нещата да се объркат, те си заминават. Кой носи отговорността? Да, Фарадж подаде оставка. Неговата основна цел бе Англия да излезе от ЕС. Постигна я. Виждайки всички тези процеси, ние даваме ясна оценка на тази власт.
- Защо твърдите, че тази власт е грешно конструирана?
- Защото мнозинството е грешно подредено. Ако си спомняте, след последните парламентарни избори основната партия, която спечели изборите, тръгна на преговори на база платформи на отделните политически сили. Припомням, че имаше изявление пред медиите от основни преговарящи лица от победилата партия, които заявиха: Нашата програма съвпада на 90% с програмата на ДПС, но... И ето на такова "но", ние ще кажем "не". А иначе не сме казали кого ще подкрепяме и кого няма да подкрепяме на президентските избори. Има време, ще кажем и това със същата отговорност.

(в. Труд,29.07.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност