Интервюта

Народният представител д-р Тунчер Кърджалиев: Когато виждаме недъзи в управлението е редно да използваме всички инструменти за преодоляването им

Д-р Тунчер Кърджалиев, депутат от ДПС, член на Комисията по здравеопазване, в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Доктор Кърджалиев, как оценявате провелите се дебати по вота на недоверие?
Тунчер Кърджалиев: Аз очаквах да са с по-съдържателен характер и по-експертно насочени. За съжаление, особено на финала на дебата, станахме свидетели отново на недопустими проявления на министър на здравеопазването. Практически финалът опорочи целия дебат, а беше много добре тръгнал. Явно министърът на здравеопазването заслужава прозвището „политически хулиган“. Вие видяхте, провокирайки част от опозицията, до какво се стигна и практически се пренасочи целият смисъл на този вот на недоверие в съвсем друга посока. А иначе ние може би не тръгнахме и с тази нагласа да сваляме правителството, но това е единственият най-силен инструмент в ръцете на опозицията, с който трябваше да се каже на обществото и особено на медицинското съсловие. Има хаос в тази сфера, че законите, които са приети не са реформа, а са само говорене за реформа и псевдореформа, че има куп празни и неосъществени идеи, че има решения, които са взети, но които не са целесъобразни и ефективни. Мисля че тази цел поне беше постигната от страна на опозицията.
Водещ: Смятате ли, че успяхте да убедите и колегите си в това, че има хаос в здравеопазването?
Тунчер Кърджалиев: Да. С аргументи ще ви отговоря. На мен ми попадна една декларация от страна на Сдружението на общинските болници в България. Там се казва в прав текст в подкрепа на този вот, че промените, които се извършват в системата на здравеопазването, стигат до цел, която е далеч от плануваната, а именно, че резултатите от дейността на системата рязко се влошават в последната една година, че обсъжданите и предлаганите промени ограничават достъпа до медицинска помощ. Този аргумент ние го посочихме като един от солидните и най-важните в нашите мотиви за вота и също така възразяват срещу практиката по такъв хаотичен начин да се внасят закони в България. За мен вече е много любопитно, че те сезират главния прокурор да се произнесе по отношение на законността на действащите в сферата на здравеопазването нормативни актове. А освен това в подкрепа на това, че сме в правилна посока, говорейки за погрешни решения, които се вземат в тази сфера, една анкета от преди два дена, тази анкета е за вредните храни, но последният въпрос там, национално проучване, национално представително проучване, въпросът е в каква посока се движи здравеопазването на Република България. Честно казано и аз се учудих, че 50 % от хората казват, че се движи в лоша посока, 34 % казват, че няма промяна, че остава на същото ниво и само 7 % харесват реформите на министър Москов. Това е в пряка корелация и с неговия залязващ рейтинг. Както и от трибуната имах възможност да кажа, ако министър Москов след този вот, след тези закононарушения, които върти интриги и гафове, остане като министър, то причините затова няма да са от някакво разумно, смислено, съдържателно естество и заради уникални експертни качества. Причините ще са други, а именно бутафорни, фасадни, дизайнерски, структурни характеристики на управляващата коалиция. Той е всъщност част от разпилелия се вече Реформаторски блок (РБ) и само заради това Бойко Борисов го оставя като министър.
Водещ: Д-р Кърджалиев, какви са основните изводи за вас като партия съвносител на първия вот на недоверие във втория кабинет на Борисов?
Тунчер Кърджалиев: Основният извод е, че когато видим недъзи в управлението на една държава, този инструмент трябва да се ползва по-често. Този инструмент даде основание и на медицинско съсловие, и на различни гилдии в здравеопазването, и дори на по-активната част от обществото все по-открито първо да научава и след това да казва отношението си по отношение на провежданата реформа. Това е демократичен инструмент, който е сериозно оръжие в ръцете на опозицията и генералният извод е, че този инструмент трябва да се използва като коригиращ фактор на погрешната политика на едно правителство и на един министър.
Водещ: Д-р Кърджалиев, очаквате ли вотът да мине при гласуването след няколко часа и ще бъде ли изненада този резултат?
Тунчер Кърджалиев: Не. Аз съм реалист и по-точно казано - реалист с известен опит. Освен житейски и политически, най-рационалният, най-добрият реалист е бил умереният оптимист. Имах някакъв оптимизъм, гледайки програмата напред от осемте партии, които присъстваха в парламента, да тръгнат в правилна посока реформите. А именно тук винаги говорим за демонополизация, за укрепване на солидарния модел, за свободния избор на патента на лекари, за свободната конкуренция между лечебните заведения, за електронно здравеопазване и т.н. да не влизам в детайли. За съжаление това не се случи и по тази причина ние няма как по никакъв начин да подкрепяме усилията, на който и да е, следващ тази линия. Вотът няма да мине, но със сигурност ще има повече гласували „за“ вотът на недоверие, отколкото са броят на вносителите. Въпреки това обърнахме сериозно внимание, бих казал и акцентирахме върху порочния начин на развитие на българското здравеопазване, което не вещае нищо добро за българското общество.

(Радио "Фокус",19.02.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност