Интервюта

Зам.-председателят Янко Янков пред Радио "Фокус"

Янко Янков: Българските граждани очакват някоя от политическите партии да дефинира националния интерес

 Българските граждани с желание, нетърпение и болка очакват някоя от политическите партии да дефинира националния интерес. Това заяви за Радио „Фокус”-Сливен депутатът от ДПС Янко Янков. Според него някой трябва да уточни и категорично да обяви какви качества трябва да притежава държавният глава, за да е полезен за България и да бъде истински обединител на нацията. „Според моето лично мнение президентът трябва да е демократ, човек, който инвестира в доброто и обединяване на всички български граждани в името на просперитета и бъдещето на България. Трябва да зачита и демократичните ценности, да е евроатлантически ориентиран, защото това е пътят на България. Това е път, който вече сме избрали и по него върви човешката цивилизация“, обясни депутатът. Според него най – добре би било ако изпълнителната власт е в един политически формат, а президентът от друг, за да има взаимен контрол на институциите. По думите на Янков за президентските избори са възможни коалиции, които са различни от тези в парламента. „За да подкрепим конкретна кандидатура за нас са важни два основни момента. Едното е да бъдат ясно дефинирани критериите за кандидатурата и какви са изискванията към бъдещия президент. Другото е, че искаме да се прояви уважение към нас като политическа партия и тази подкрепа да бъде поискана и дефинирана официално. В скрити договорки няма да участваме, защото това не е в интерес на нашите избиратели и на нас като партия. В интерес на страната и българските граждани е всичко, което става в политическото пространство, особено по време на избори, да бъде ясно, открито и прозрачно, за да реагират правилно чрез участието си в изборите“, заяви Янков.

Янко Янков: Датата на президентските избори няма никакво значение, както за самите избори, така и за резултатите от тях

Дали президентските избори ще бъдат в края на октомври или в началото на ноември няма никакво значение, както за самите избори, така и за резултатите от тях. Това заяви за Радио „Фокус”-Сливен депутатът от ДПС Янко Янков. Според него е много изненадващо, че датата на изборите може да бъде предмет на такъв спор, какъвто се води през цялата седмица. „Ако има някакъв смисъл в по – късното провеждане на президентските избори, а може би това е реално, е фактът, че много българи, които работят извън страната, особено ангажираните в строителството, селскостопански дейности и земеделието, се прибират в края на октомври и началото на ноември, за да прекарат тук зимата. Това са качествени български граждани, които е важно да гласуват. Може би само това е причината за по – късното провеждане на изборите, но това е важно“, коментира Янков. По думите му 10 дни разлика нямат никакво значение и тези спорове са по – скоро за отклоняване на вниманието. „Досега трябваше да са ясни президентските кандидатури на партиите и със спора кога да се проведат изборите се печели време. Българите са хора, които са наясно с политическите „битки“, игри и игрички и всичко това като спор се отразява негативно на имиджа на политическата система“, категоричен бе Янко Янков.

Янко Янков: В партиите е трудно да се направи консолидирано предложение за единна кандидатура за президент и това е причината все още да няма обявени имена

В момента в партиите е трудно да се направи консолидирано предложение за единна кандидатура за президент и това е причината все още да няма обявени имена от нито една политическа сила. Това заяви заРадио „Фокус”-Сливендепутатът от ДПС Янко Янков. Според него има много течения в партиите и много желаещи, както и противоположни визии за това какъв да бъде кандидатът на партията за президент. Янков бе категоричен, че всички партии са наясно, че е необходим коалиционен формат, за да имат реален избор на кандидат за президент. „Политическата действителност показва, че малки партии в името на подкрепа за по – големите им извиват ръцете за техни кандидати евентуално или за техни хора, които те припознават за техни кандидати. Веднага на това се противопоставя тезата за отговорността на партията, която издига кандидат. Може ли една партия, която има претенции да е голяма, да има реално избран президент да се подчини на интереса на малка партия и да избере нейния кандидат. В този случай къде са избирателите на тази партия и какво ще бъде тяхното доверие към нея“, каза Янков. Според него политическата система в България е разпокъсана, противоречива и непостоянна. „Партиите се разпокъсват от вътрешно партийни коалиционни проблеми и за голямо съжаление в политическото пространство доминират тясно партийните интереси и зависимости“, коментира Янко Янков.

 

(Агенция "Фокус",09.07.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност