Интервюта

Четин Казак: Патриотите са кормчията на кораба, не Борисов

Искаме възстановяване на мониторинга върху демокрацията у нас - застрашена е и има регрес
- Г-н Казак, тръгва ли ДПС на революция, след като мнозинството в Народното събрание прие ограничението до 35 секции в чужда държава? Ваши съпартийци се заканиха от трибуната, че Борисов вече няма да получава подкрепа. Цитирам г-н Кърджалиев: "Премиерът вече няма да има поводи да ни благодари."
- От самото начало на 43-ото НС ДПС се позиционира като опозиция на това управление. Още тогава заявихме, че то е заложник на ксенофобията и популизма.
- Визирате Патриотичния фронт (ПФ)?
- Именно. С подобен недъг, заложен още в зачеването на това правителство, нищо добро не го очаква. За съжаление, се оказахме прави. С течение на времето това мнозинство все по-ясно и категорично затъва в блатото на зависимостта, на тоталния контрол и манипулация от страна на ПФ, който започва все по-осезаемо да диктува почти всяка стъпка и всеки законодателен акт.
- Питайте патриотите -ще се изсмеят: "Как? Нямаме един министър."
- Това е благовидната фасада, зад която се крие реалната власт, с която разполагат Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Макар и без явни представители на първо ниво в изпълнителната власт, имат многобройни такива на второ ниво - зам.-министри, хора в агенциите и министерствата, в местната власт. Така че ПФ е пълноценен участник в управлението на всички нива. И, за съжаление, се превръща в кормчия на кораба на правителството на Бойко Борисов. Явно капитанът на кораба все по-трудно дава разпореждания накъде да върви той и е зависим от това накъде ще завърти руля кормчията...
- Вие ще торпилирате ли кораба? Какви действия готвите?
- След приемането на тези антидемократични, ксенофобски текстове, които лишават от права стотици хиляди български граждани, ДПС губи и последната си надежда, че това управление може да свърши нещо добро и европейско за България.
Ще следим и ще изобличаваме всеки неуспех, всяка грешна стъпка на това управление. Превръщаме се вече в безкомпромисна опозиция на тази власт, която дърпа България встрани от нейния европейски облик и икономически просперитет.
Нищо добро не се случва, напротив - проблемите се трупат един след друг. Несъгласията и раздорите в управляващото мнозинство са почти ежедневни. Това не дава никакви добри сигнали за стабилност - нито към българите, нито към външните ни партньори. Езикът на омразата започна да става еталон.
- Каракачанов рязко ви провокира от трибуната с епитет - за "ордите избиратели от Турция".
- С лека ръка беше подмината квалификацията "орди", които щели да влязат, ако би била премахната уседналостта за местните и за евроизборите. "Орди" се наричат българските граждани, които живеят в Република Турция и които са честни, достойни хора, допринасяли много за авторитета на тази държава. Които са били изгонени насилствено от комунистическия режим. За благодарност биват наричани "орди" от виден представител на управляващото мнозинство.
- Имате ли, макар и приблизителни, сметки каква част от изселниците ни в
Турция, които традиционно гласуват, вече няма да могат след орязването на секциите там от 139 на 35?
- Този текст е предложен с една-единствена цел - нашите сънародници в Република Турция да се възпрепятстват да гласуват пълноценно. Тъй като е видно, че най-голяма избирателна активност има именно там. Там, колкото и секции да са били разкривани през годините, всички са били оползотворявани 100 процента, нито една от тях не е била напразно.
Минимум 2/3 от нашите сънародници в Турция ще бъдат лишени от правото си да гласуват
Това е акт на репресия и на дискриминация, който показва тенденциозното, крайно негативно отношение на управляващите към сънародниците ни в Република Турция, от които до неотдавна представители на ГЕРБ очакваха гласове.
- ГЕРБ са се самоощетили с решението за секциите?
- Да, вижте докъде се докараха... С първото изменение в Изборния кодекс наказаха всички българи в чужбина, които дадоха толкова хиляди гласове за ГЕРБ, и то неведнъж. За благодарност ГЕРБ ги лиши от правото им да гласуват.
След като президентът върна този текст, ГЕРБ отиде целенасочено към решение, което вече лишава от гласуване само сънародниците ни в Република Турция. Само и само за да изпълни сделката с ПФ.
- Ще тръгне ли тогава поток от автобуси по време на избори?
- Това е един от митовете на съвременната демокрация в България. Автобуси винаги е имало, независимо дали има, или няма избори. Просто всеки път по избори автобусите са били преекспонирани като едва ли не някакво явление в изборния процес. И да е имало леко увеличаване на броя им, те никога не са решавали какъвто и да е изборен резултат.
- Хамид Хамид от вашата парламентарна група предупреди, че ще се оплачете в Европа.
- Да, Хамид Хамид е нашият представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Знаете, че България е обект на процедура по по-стмониторингов механизъм за наблюдение. В момента се обсъжда дали то трябва да приключи, или не. От ДПС ще настояваме не само наблюдението да не приключва, ами и да бъде разширено и да се възстанови пълноценен мониторинг върху демократичните процеси в България. Считаме, че те са застрашени, има регрес на достиженията на българската демокрация, защото мнозинството е заложник на ксенофобска формация.
- Притеснява ли ви конкуренцията на ДОСТ -партията на Местан?
- Не. Притесняват ни равнодушието и скритото съглашателство, с което ГЕРБ гледа на поведението на ДОСГ.
- Съглашателство?
- Има признаци, които дават основание да подозираме, че такова има -признаци на поощряване, на съгласуваност на действия. Това е поредният опит ДПС да бъде уязвено и отслабено. През годините всяка управляваща партия е опитвала да си сътвори алтернатива на ДПС
Навремето Костов си направи НДПС, след това левицата се пробва с "Коалицията на розата" начело с Осман Октай. В първото управление на ГЕРБ в тази роля беше партията на Касим Дал. Сега ГЕРБ се опитва да използва ДОСТ като фактор, който да разедини нашите редици. Поредният опит ще се окаже безуспешен. Всеки иницииран отвън, изкуствен проект е обречен на неуспех.
- Тези дни мнозинството ви поряза и по отношение на фереджетата. Прие се забраната за прикриване на лицето на публични места.
-Това е поредната ярка демонстрация на нетърпимост и ксенофобия, която цели да угоди на ПФ и да стигматизира една част от българското общество, което изповядва мюсюлманската религия. ГЕРБ безропотно подкрепя, само и само да си осигури подкрепата на ПФ за кабинета. Крайно нескопосано написан закон, абсолютно нецелесъобразен и ненужен за България. В България проблемът "бурки" практически не съществува. Но законът е знаков като символ на ксенофобията и отрицанието на другостта и най-вече на мюсюлманите.
- Последните дни се появиха обезпокоителни знаци, че се обтягат отношенията ни с Турция -визирам заканата на Анкара да спре да приема върнати от нас бежанци.
- Напрежение има, проблемът с бежанците е сериозен. Българската външна политика трябва да бъде много разумна, много добре балансирана, без залитане. Разтревожен съм. Първо да се установи дали твърдението, че е прекратено споразумението за реадмисия, е истина и ако е вярно, какви са причините. След коетода се предприемат бързи стъпки те да се отстранят и да се възстанови прилагането на споразумението.

(в. 24 часа, 20.06.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност