Интервюта

Четин Казак: Промените в ИК доказват, че на българите в чужбина се гледа по дискриминационен начин

Четин Казак, депутат от ДПС и зам.-председател на Комисията по правни въпроси в парламента, в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Водещ: Преди дни правната комисия прие само внесените от управляващото мнозинство поправки в Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина. Според промените ще се откриват максимум 35 изборни секции в държава, като за бюрата за гласуване извън дипломатическите и консулските представителства да се изискват поне 60 заявления за откриване на секция. Изборните правила ще коментираме с Четин Казак – депутат от ДПС и зам.-председател на Комисията по правни въпроси в парламента. Господин Казак, когато преди дни правната комисия прие новите промени в Изборния кодекс, коментирахте, че президентът ще наложи ново вето. Защо той би имал основание да предприеме такива действия? 
Четин Казак: Защото, за съжаление, управляващите явно не са си взели в достатъчна степен поука от гафа, който сътвориха с предходните изменения в Изборния кодекс, заради които промени знаете какво огромно недоволство се надигна, специално сред нашите сънародници в чужбина и не само в чужбина, заради което беше наложено ветото на президента, а именно – опитите да се ограничат чрез въвеждането на забрани, на лимити за разкриване на секции само и единствено в дипломатическите и консулските представителства и т.н., тоест страхът на управляващите от вота на нашите сънародници в чужбина. След като ветото беше отхвърлено, сега сме изправени отново пред ново предложение, което уж цели да коригира тези недостатъци, но което всъщност отново въвежда ограничение, тоест не изпълнява желанието на нашите сънародници в чужбина да бъдат максимално улеснени и да им се създадат всички необходими предпоставки да могат да гласуват на изборите, като този път са измислили управляващите един абсолютно произволен критерий и таван за абсолютен брой разкрити секции във всяка една държава в лицето на числото 35. Това число е избрано напълно произволно, но, от друга страна, с едничката цел да се ограничат нашите сънародници, които живеят в Република Турция, за които прекрасно знаят всички политически сили и цялото общество, че тяхната избирателна активност е много по-висока и където наблюдаваме на не едни избори, че включително секции над 100 се оказват понякога недостатъчни, за да покрият потребностите от гласуване на всички желаещи, сега на тях им се сервира това число 35 като абсолютен ограничител, което е явен знак, че към тях продължава да се гледа по един дискриминационен начин, към тях продължава да се отнася държавата като към нежелани граждани, чийто вот е нежелан и затова трябва да бъде максимално ограничен. Затова ние, от ДПС, се надяваме, ако този текст остане в този вид, българският президент да докаже, че е наистина президент на всички български граждани, че не прави разлика между тях и да наложи отново вето на този текст. 
Водещ: А какъв е оптималният вариант според вас за гласуване на сънародниците ни, които са зад граница? Да се запази старият регламент ли трябва? 
Четин Казак: Разбира се, досегашният текст, който беше в сила, даваше всички гаранции и разкриваше достатъчно възможности за откриване на толкова на брой секции, колкото има действително потребност и желание от нашите сънародници в чужбина да гласуват. Ако този текст беше оставен, нямаше да има никакви проблеми. Както виждате, на последните избори, на последните парламентарни избори нямаше никакви проблеми с гласуването в чужбина. Бяха разкрити достатъчно на брой секции, гласуването там премина при сравнително добри условия и нямаше никакви сериозни оплаквания. Защо трябваше да се пипа един текст, който е доказал своето положително действие, и да се въвеждат подобни ограничения само с едничката цел да се затруднят, да се откажат нашите сънародници в чужбина от желанието си да упражнят основното си конституционно право на глас? Затова ние апелираме и омбудсманът знаете, че предложи и изпрати до всички политически сили своето предложение да се възстановят текстовете в Изборния кодекс такива, каквито те бяха преди последните промени, за да се реши веднъж завинаги въпросът с гласуването на нашите сънародници в чужбина. 
Водещ: А смятате ли, че ако беше прието да се създаде избирателен район „Чужбина“, каквито предложения имаше, щяха да се гарантират правилата на сънародниците ни зад граница? 
Четин Казак: Това е една стара идея, която има своите аргументи „за“ и „против“. Ние специално считаме, че на този етап при тази система разкриването на район „Чужбина“ ще ощети районите в страната, тъй като неминуемо заради абсолютното ограничително число 240 мандата трябва да се вземат мандати от някои от избирателните райони в страната, които да се присъединят към този новосъздаден район „Чужбина“, което неминуемо ще ощети съответните многомандатни избирателни райони в страната. Ние се опасяваме, че това ще стане за сметка на малките райони, на слабо населените райони, където и сега мандатите са малко, което допълнително ще намали възможностите за политически плурализъм в тези райони и това няма да бъде от полза за политическата представителност на жителите на тези райони. 
Водещ: Господин Казак, спомняме си, че при обсъждането на промените в Изборния кодекс ДПС остро възрази срещу задължителното гласуване. Ще предприемете ли някакви действия, като тук имам предвид сезиране на Конституционния съд (КС)? 
Четин Казак: За съжаление, знаете, че за да се сезира КС, трябват минимум 48 подписа. Ние от парламентарната група не разполагаме с достатъчен брой подписи, затова трябва да се постигне съгласие с поне две политически сили в Народното събрание за сезирането на КС. Ние очакваме КС да бъде сезиран по всички текстове, които нарушават конституционните права на българските граждани, не само по отношение на въвеждането на задължителното гласуване, но и, както казахме, ограничаване на възможността да гласуват нашите сънародници в чужбина, забраната да се агитира на друг език, освен на официалния, която забрана нарушава международни договорености, по които България е страна, въвеждането на принципа на уседналост и т.н. За съжаление, по много от тези текстове ние сме скептици, че ще намерим подкрепа сред останалите политически сили, но ще продължим да полагаме усилия да се постигне съгласие по максимален брой противоконституционни текстове, да се намери достатъчно съгласие, за да се сезира КС. 

(Агенция "Фокус", 03.06.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност