20glasuvay

mobileheaderep2019

Интервюта

Участие на народния представител Четин Казак в предаването 12+3


Водещ: Вие доколко споделяте това, което каза вашият колега от БСП? Питам ви, защото вие гласувахте въздържали се.
Четин Казак: Да. Гласувахме въздържали се, защото осъзнаваме ние от ДПС като една последователна евроатлантическа политическа сила, която винаги е работила за пълноценното интегриране на България в Европа и в евроатлантическите структури и съзнавайки прекрасно, че борбата с корупцията е един от най-сериозните проблеми на България и една от основните, така да се каже, един от основните показатели, които България е подложена, знаете, на мониторинг по системата за сътрудничество и проверка, Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. 
Водещ: Защо обаче гласувахте въздържали се, след като този закон е изключително важен?
Четин Казак: Гласувахме въздържали се, защото, за съжаление, споделяме голяма част от притесненията, които бяха споменати от колегата Филип Попов по отношение на това, че конкретният законопроект, въпреки че е втори, след като беше отхвърлен, знаете, предишният проект, въпреки че коригира една част от недостатъците на първоначалния проект, специално по отношение на състава и сформирането на основния антикорупционен орган, който тогава беше замислен като едноличен орган, изцяло иницииран и излъчен от изпълнителната власт, сега в случая този орган ще бъде колективен и ще бъде избран от НС, но освен тази корекция, за съжаление, ние не видяхме сериозни други подобрения в цялостния замисъл и цялото на закона, най-вече по отношение на процедурите, най-вече по отношение на процесуалните гаранции срещу произвол, срещу репресии, срещу целенасочено използване на ... 
Водещ: Добре, дайте пример, за да не говорим така.
Четин Казак: ... този, инструментариума на този свръхмощен орган за разправа срещу неудобни политически опоненти. За нас е важно наистина от една страна борбата с корупцията да бъде ..., от друга страна, все пак правата на гражданите, на засегнатите лица, тези, които ще бъдат проверявани, също да бъдат гарантирани, за да може да се, именно за да се избегнат всякакви опасения от произвол и от репресии.
Водещ: Част от тези текстове, за които вие говорите, че биха могли да доведат до репресии, произвол и т.н., например анонимните сигнали, текстовете бяха редактирани, не одобрявате новите варианти.
Четин Казак: За нас анонимните сигнали не са най-сериозният проблем на закона. Най-сериозният проблем на закона е да се, както казах, да се предвидят необходимите предварителни гаранции, процесуални условия, на които трябва да отговаря всеки един сигнал, за да може той да задейства цялостната машина. В противен случай, ако може само с един донос, ако може само с един сигнал, пък бил той и неанонимен, всеки един, вие, аз да бъде подложен на цялостния механизъм на проверка от до, до девето коляно и в крайна сметка човекът да бъде разнищен и в крайна сметка да се окаже, че човекът е чист, но медийно и обществено вече дискредитиран, ето срещу подобен риск трябва законът да предвиди сериозни защитни механизми, буфери, които трябва именно да гарантират, че няма да се стигне до подобни ситуации. Трябва да има една сериозна предварителна проверка относно обносноваността, сериозността на сигнала, относно дали съдържа достатъчно данни, за да се инициира цялостна проверка или сигналът да бъде прекратен в един по-ранен стадий заради недостатъчна обоснованост. 
Водещ: ДПС смята ли да внесе между първо и второ четене идеи за промени?
Четин Казак: Разбира се, разбира се. Ние считаме преди всичко, че след като този закон е толкова важен за целостта на управляващата коалиция и за управлението, нека тази управляваща коалиция и управление, нека да бъдат така добри да носят цялата политическа отговорност за неговото приемане. Ако той наистина бъде приет на първо четене, естествено, че между първо и второ четене ние ще направим нашите предложения, с които да се постараем да отстраним някои от слабостите, някои от дефектите, които ни дават основание за нашите опасения. 
Водещ: До къде стигнахте в партията ДПС в обсъждането на президентската кандидатура? Ще имате ли такава, водите ли разговори с някои от партиите?
Четин Казак: Вижте, няколкократно вече заявихме и чрез нашия председател Мустафа Карадайъ, че ние наблюдаваме много внимателно, следим развитието на политическите процеси във връзка с предстоящите президентски избори, изчакваме да ...
Водещ: И като следите тези процеси, как ви се виждат към днешна дата?
Четин Казак: Към днешна дата нямаме готовност за някаква, нямаме решение за това по какъв начин ще участваме на предстоящите президентски избори. Едно е сигурно, ще подходим както винаги с необходимата сериозност. ДПС ще бъде както винаги един основен, сериозен политически фактор в предстоящите президентски избори и ще ...
Водещ: Не закъснявате ли малко? 
Четин Казак: Силно се надяваме да бъдат издигнати сериозни кандидатури, които да допринесат за това българският народ да има един, да бъде изправен пред един отговорен избор и да избере най-добрия президент на България.
Водещ: Все пак към кого клоните повече – към БСП, към ГЕРБ, чия кандидатура?
Четин Казак: Вижте, ние, беше заявено от наша страна, че ние непоискана подкрепа няма да дадем на никого. Нямаме никакви предварителни нито ангажименти, нито пък предпочитания. Ние държим бъдещият президент преди всичко да бъде демократ, преди всичко да отстоява евроатлантическата същност и ориентация на страната и да бъде президент на всички български граждани, да обединява нацията, такава каквато е основната му роля, а не да взима страна, не да отстоява някакви други интереси, освен националните.
Водещ: Благодаря. Четин Казак, ДПС.

(БНР, 02.06.2016 г.)

Печат Е-мейл

footerimage

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност