Интервюта

Народният представител д-р Хасан Адемов: Политиката в сектор „Здравеопазване“ е едноличен стил на управление, с наченки на авторитаризъм

 

Д-р Хасан Адемов, народен представител от ПГ на ДПС, в интервю за предаването „Това е България“ наРадио „Фокус“.


Водещ:С подписите на 69 депутати от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев беше внесен първият вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов – за провал в сферата на здравеопазването. За доводите и очакваните резултати от вота, в следващите минути ще разговаряме с народния представител от Парламентарната група на Движението за права и свободи д-р Хасан Адемов, добър вечер.
Хасан Адемов:Добър вечер на вас и на вашите слушатели.
Водещ:Д-р Адемов, какво се стремите да постигнете с този вот – ДПС и БСП?
Хасан Адемов:Вотът, който е подкрепен от Движението за права и свободи, от БСП лява България, както и от двама независими депутати, има за цел да иска оставката на правителството. Това е категорично заявено в мотивите на вота. Ние си даваме сметка, че потенциала, който притежаваме, що се отнася до броя на подписите под внесения вот, не е достатъчен, но се надяваме и други парламентарни групи и други народни представители, след като се запознаят подробно с мотивите, да подкрепят нашето искане, така че всеки един вот се внася с цел сваляне на правителството.
Водещ:Откъде очаквате подкрепа от други партии или депутати?
Хасан Адемов:Ние очакваме подкрепа от всички парламентарни групи, от народни представители, които познават в детайли сектора, но от досега заявените позиции – от Български демократичен център са заявили, че евентуално биха могли да подкрепят вота на недоверие, след като се запознаят с мотивите на внесения вот от една страна и от друга страна те си имат вътрешнокоалиционен формат, в рамките на който трябва да разгледат мотивите и една част от парламентарната група е заявила директно, че може да подкрепи внесения законопроект.
Водещ:Здравната политика ли е най-сериозният проблем в държавата в момента? Доколкото си спомням обсъждахте вот на недоверие към цялостната политика на кабинета.
Хасан Адемов:Разбира се, че този кабинет – „Борисов“ 2, който е създаден от четири формации в българския парламент, според нас още от първия ден на създаването му, формулата за създаването на това правителство е неудачна, а в сектор здравеопазване четирите парламентарни групи, които подкрепят правителството или имат споразумение за управление, имат коренно различни противоположни идеи, заявени в предизборната си платформа, така че ние не очакваме нищо добро да се случи в този сектор, тъкмо обратното – това, което се случва към днешна дата води сектора към предизвестен провал.
Водещ:Какви са в такъв случай, според вас, правилните и адекватни реформи в здравния сектор, които ще доведат до по-добра работа на лекарите, до по-доволни пациенти?
Хасан Адемов:Ние сме заявявали, че моделът, към който се придържа сегашният екип на Министерството на здравеопазването и правителството като цяло, е изначално сбъркан, защото с мерки от рода на Национална здравна карта със задължителен характер, мерки от рода на два пакета – основен и допълнителен – сриват солидарността, лишават българските граждани особено в планинските, полупланинските и отдалечените региони и от малки общини от достъп до здравеопазване. Трябва да знаете, че общинските болници ползват много малък процент от финансовия ресурс, който разпределя Националната здравноосигурителна каса – някъде между 15 и 17%, а обслужва 2,5 милиона български граждани. Политиката, която сега се предлага със задължителната Национална здравна карта, с нивата на компетентност, със стандартите за отделните специалности, на практика правят невъзможно съществуването на общинските болници, тъй като те трудно отговарят на завишените критерии.
Водещ:Днес казахте, че вотът на недоверие е начин на комуникация с управлението. Изчерпахте ли другите варианти за разговор и кога?
Хасан Адемов:Вижте, монологът, който провежда министърът на здравеопазването, без да се съобразява с нито едно от предложенията на опозицията, дори не запознава колегите от здравната комисия от управляващата партия, от мандатоносителя в лицето на Политическа партия ГЕРБ, означава, че командно-административният подход, опитът за централизиране на системата, за да може да се управлява централно от един човек, водят до проблемите, които наблюдаваме в сектора и които ще бъдат ярко изразени след 1 април, когато се очаква да влезе евентуално новият рамков договор. Нещо повече – два от основополагащите закон на господин Москов, които имат за цел да променят системата на здравеопазване – Законът за здравното осигуряване и Законът за лечебните заведения – няколко текста от тези два закона са в Конституционния съд. Вече има и решение за контролиране на съответните дела, така че очакванията ми са проблемите да се задълбочават и в този смисъл ние искаме, макар и в условия на крайна форма на диалог, да се опитаме да променим политиката, която според нас категорично не води към по-добро здравеопазване и по-добри здравни цели на българските граждани.
Водещ:Казвате, че проблемите ще се задълбочат, но какъв ще е следващият ход, ако вотът не успее?
Хасан Адемов:Ние сме длъжни да предупредим правителството, министъра на здравеопазването и управляващите за това, което предстои да се случи. Техен е проблемът, ако те не се вслушат в критичните бележки на опозицията. Аз мога да ви кажа, да направя един коментар – министърът на здравеопазването заяви, че 40 милиона от така наречения резерв на Националната здравноосигурителна каса, от бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще бъдат дадени допълнително на доболнична помощ – нещо, което е добро като предложение, но същите предложения ние ги направихме в хода на обсъждането на бюджета на касата за 2016 година, т.е. когато опозицията ги предлага, решенията са неприемливи, когато министърът еднолично ги предлага, тогава са изключително ценни за сектор. Това според мен е изключително некоректен подход и ние няма как при това положение да не оценяваме политиката в сектор „Здравеопазване“ като едноличен стил на управление, с наченки на авторитаризъм.
Водещ:В аванс бих искала да ви попитам – обсъждали ли сте със социалистите и други секторни политики, за които бихте внесли вот на недоверие?
Хасан Адемов:На този етап вотът на недоверие е в сектор „Здравеопазване“. Няма сектор от управляващата коалиция, в който да не се намерят мотиви и то сериозни мотиви за искане на вот на недоверие, така че предстои да видим как ще реагират управляващите, защото от една страна премиерът казва: „да, необходимо е да има вот, за да има дискусия, да се чуят и различни мнения“, министърът казва: „въобще не ме интересуват“, поне досега беше заявил. Днес чувам по-различна позиция. Нещо, което според мен не е достатъчно сериозно.

(Агенция "Фокус", 12.02.2016 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност