20glasuvay

Интервюта

Участие на д-р Нигяр Джафер по БНР

"Министър Ананиев се опитва да излезе от ситуацията, в която е поставен, защо нещата в здравеопазването са толкова зле, че вече не търпят отлагане на решения. Малко е трудно да се ориентираме в това, което искаше да каже. Не сме категорични и доколко е решен на действия. Не очаквам да чуя нещо ново нещо фундаментално, нещо революционно. Очаквам да чуя практически стъпки, които конкретно в случая могат да решат част проблема".

Това каза за БНР депутатът от Здравната комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС преди днешното изслушване в НС на министър Кирил Ананиев за актуалното състояние на здравеопазването в Северозападна България. Тя допълни:

„Имаме задълбочаване на сериозните проблеми и един от тези проблеми са задълбочаващите се дисбаланси в системата, особено регионалните дисбаланси. Достъпът до здравеопазване на голяма част от населението на България, на две трети от територията на страната, е изключително затруднен, с което се нарушава конституционното право на хората за такъв достъп. Вторият проблем е с кадровия ресурс – проблем, който се задълбочава и няма никакво решение до този момент“.

В Северозапада има много и общински болници, някои от които стоят по-добре от някои областни болници, каза д-р Джафер в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и даде за пример лечебницата в Лом:

„Преплита се наистина проблемът за доброто управление, за мениджмънта на даденото лечебно заведение, но и за кадрите, както и за финансирането“.

ДПС има „много сериозни възражения“ срещу програмата по отношение на здравеопазване във Визията на БСП:.

„Не разбираме как лечебните заведения трябва да стават социални предприятия. Винаги сме твърдяли, че сме за демонополизация на Здравната каса, защото повече конкуренция ще даде възможност за по-добър избор на пациентите, за контрол и прозрачност. По-интерсна е идеята на министър Ананиев - на 15 юли той представя нов здравноосигурителен модел.

Цялото интервю може да чуете от ТУК.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност