Интервюта

Участие на Рамадан Аталай в "Плюс-минус" по Нова ТВ

От ДПС се опитваме да изкараме цялата политическа класа от популизма и да започнем да обсъждаме реални политики. Една такава е политика е сферата на ДДС. Всички политически формации трябва да седнем на кръглата маса и да обсъдим как да преминем към друга форма на събиране на данъци.

Това заяви пред "Плюс минус" по Нова тв депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

На въпрос дали това не е популизъм Аталай отговори, че изборите за европейски парламент са приключили преди седмица-две.

"Ако предложението ни за намаляване на ДДС беше популистко, щяхме да го направим преди евроизборите. Дошло е времето всички политици да седнем и да разговаряме по темата. Един диференциран подход в сферата на храните няма да доведе до такова сътресение, което да учуди финансовия министър и той да не знае как да реагира.

Проблемът при хлебопроизводителите е много голям и най-сериозен, но трябва да се започне от някъде. Вчера срещата с хлебопроизводителите беше близо 2 часа.

Назрява общата идея за намаляване на ДДС-то в цялата хранителна верига. Време е да облекчим онази част от обществото, която вече изнемогва. ДПС трудно може да бъде обвинено в популизъм.

За детските градини важи същото, ако наистина искаме да има реално и качествено образование, както и да дадем равен старт на всички деца. Ние сме конструктивна опозиция и съм убеден, че министърът на финансите ще се радва да обсъдим тези теми", категоричен беше Аталай.

На въпрос на кой хляб точно ще се намали ДДС - този с лимец или обикновения хляб Аталай каза, че срещите, които водят с бранша, са плодотворни и ще назрее общата идея да погледнем на смяна по цялостната хранителна верига. "Време е да облекчим хората и част от парите, които се харчат от държавата да остане в ръцете на хората", убеден е депутатът от ДПС.

Ако наистина искаме образованието да създава социална среда на децата и да се възпитават и до 12 клас да продължат, трябва да се почне от детските градини. Убеден съм, че Владислав Горанов е доволен от този разговор, предположи Аталай.

На въпрос за намалените субсидии на партиите Аталай каза, че това е популизъм.

"За мен популизъм е темата за партийните субсидии. Ние не успяхме да обясним на хората как се стига до тези 11 лева и за какво ги използват партиите. Разходите, които са необходими за поддържането на една политическа партия, трябва да бъдат ясни, открити и поставени на масата. Ако сринем сегашната система, трябва да се обясни как ще се финансират партиите. За нас, ако не е 11 лева субсидията, тя трябва да стане 0 лева и да минем към американската система - изцяло на дарения, обяви депутатът от ДПС.

Той предположи, че Бойко Борисов е казал, че субсидията трябва да бъде 1 лв. е заради Слави Трифонов. "Като отговорни политици трябва да се представи как ще съществуват политическите формации, между първо и второ четене имаме предложения", каза Аталай и припомни за американската система.

Ако не са 11 лв. на глас, предлагаме 0 лв. и преминаване към дарения, да приемем Закон за лобизма, предложи депутатът от ДПС. Той добави, че могат да предложат партиите, които имат милиони на влогове в банка и са ги натрупали, да ги върнат в бюджета, за да се построят с тях детски градини.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност