Интервюта

Хасан Адемов: Всички деца трябва да ходят на училище, но санкциониращите мерки не бива да бъдат толкова строги

Хасан Адемов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Промените в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност на хората, които се пенсионират след 31-ви декември 2018 г., да избират по кой модел да го правят.

    Хасан Адемов обясни, че промените в Кодекса за социално осигуряване са се наложили след публичната дискусия относно новия начин за изчисляване на индивидуален пенсионен коефициент. Промените са били насочени към това нито един бъдещ пенсионер да не бъде ощетен от новия начин за изчисляване на индивидуалния пенсионен коефициент. Важно е да се подчертае, че поправката важи само за хората, които се пенсионират след 31-ви декември 2018 г. Хората, подали документи в НОИ за пенсиониране от началото на годината, те са около 4000, ще имат възможност в рамките на следващите 6 месеца отново да подадат, ако смятат, че годините преди 1997 г. са били по-добри за тях. Техният размер на пенсията ще бъде изчислен по стария вариант. „Изводът е, че няма да има нито един бъдещ пенсионер, който да е ощетен по какъвто и да е начин от това, което беше предложено в края на миналата година!”, категоричен бе народният представител.

   „Смятате ли, че хората ще бъдат удовлетворени?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че би трябвало да бъдат удовлетворени, защото няма да има никой ощетен.

По-строгото обвързване на социалните помощи с посещението на училище от децата.

   Хасан Адемов обясни, че от една страна се предлага безработните лица, които са регистрирани в бюрата по труда и получават социално подпомагане, да бъдат обхванати в обучение по ограмотяване в различните мерки и програми на Агенцията по заетостта. Освен това, ако техните деца не посещават училище 5 часа в рамките на един месец, ще им бъдат спирани помощите за една година.

   „Получи се доста сериозна съпротива от една от малцинствените групи, как ще се справим с тази съпротива?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че законопроектът не се отнася до една от малцинствените групи, а до всички български граждани. Той обясни, че според него конституционни принципи, като право на социално подпомагане, на образование и здравеопазване не бива да влизат в конкурентна надпревара. Тосет не може образованието да бъде за сметка на подпомагането, защото философията на подпомагането е да бъдат задоволени основни жизнени потребности, когато лицето с доходите и имуществото си не може да се справи с основни жизнени потребности. Хасан Адемов подчерта, че също смята, че всички деца трябва да ходят на училище, но според него санкциониращите мерки не трябва да бъдат толкова сурови.

Отчетът на омбудсмана.

    Хасан Адемов обясни, че отчетът на омбудсмана е доста сериозен документ от около 400 страници. Той заяви, че социалната комисия го е подкрепила, а самата тя е доста сериозен партньор на омбудсмана. Общите действия са пример за това, че когато институциите работят в синхрон, нещата могат да се получат в интерес на българските граждани.

Програмата на ДПС за ускорено догонващо икономическо развитие.

    „Хората в България не са доволни от своите доходи и от социалната политика на властта. Защо така се случва, че все догонваме останалите държави в ЕС и все не се получава, какво ни пречи?”, попита водещата Клара Маринова. Хасан Адемов отговори, че това е наистина фундаментален въпрос, но най-общо това, което ни е необходимо, е ускорен икономически растеж, нова икономическа програма, която да се облегне на възможността за постигане на национален консенсус за няколко приоритета. ПГ на ДПС е изготвила такава икономическа програма, която включва няколко приоритета, това са чиста енергия, чиста храна, чисти храни, възможност за участие на активните граждани във вземането на решения и контрола. ДПС слага на масата тези приоритети и търси подкрепа. Народният представител подчерта, че се нуждаем от високи технологии с по-висока добавена стойност.

Скандалите от последните дни и отражението им върху кампанията за европейските избори.

    „Много се дразнят хората на проявите на корупция във висшите етажи на властта. Този път евтините апартаменти, които си напазаруваха хората от властта, вбесиха обществото. Не се изпълни старата българска максима „всяко чудо за 3 дни”. Защо тази тема се задържа толкова дълго и как вие, политиците, ще излезете от нея?”, попита водещата Клара Маринова. Хасан Адемов отговори, че темата наистина е много близка и дразнеща за онези, които не могат да си позволят такива жилища, особено когато става дума за покупка на жилища от страна на хората по високите етажи на властта. За ДПС обаче е много важно по време на кампанията да не бъде загърбвана темата за самата Европа и нейното бъдеще. Не бива да пропускаме темата за Европа на две скорости. Типичен пример в това отношение е пакетът „Макрон”, както и двойният стандарт при храните, решен за наша радост съвсем наскоро. Народният представител подчерта важността на Многогодишната финансова рамка, дали кохезионните фондове ще продължат да бъдат инструмент за решаване на проблемите на всички български граждани, какво се случва с европейския стълб на социалните права, дали искаме социална Европа или Европа на популизмите и национализмите. „Ето това са важните въпроси, които могат да бъдат дискутирани, а всичко останало си е наша дискусия за вътрешна употреба!”, завърши Хасан Адемов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 18-ти април 2019 година.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност