Интервюта

Хасан Адемов: Децата трябва да посещават училище, но санкциониращите мерки към техните родители не са най-доброто решение

Хасан Адемов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Решението на Народното събрание новите пенсионери да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г.

   Хасан Адемов заяви, че на практика става дума за промяна на промените, които са били направени в края на миналата година. Тогава са се поправили част от действащите текстове, приети от своя страна през 2015 г. в рамките на така наречената реформа „Калфин”. Тогава е било прието от 1-ви януари 2019 г. да влязат в сила текстовете, свързани с промяна на индивидуалния пенсионен коефициент, от който зависи размера на пенсията. Промяната е предвиждала от началото на 2019 г. да отпаднат трите „златни години” с най-висок осигурителен доход. Тези промени са били приети, защото след 1997 г. има регистър на осигурените лица и НОИ лесно може да направи проверка, без да кара хората да търсят пенсионни документи. Нещо повече, до 2000 г. в българското пенсионно законодателство не е имало максимален осигурителен доход, което означава, че голяма част от българските граждани имат принос в осигурителната система точно преди 2000 г. По този начин се е стигнало до ситуация, в която много кандидат-пенсионери през 2019 г. са се оказали с рязко намален индивидуален коефициент. Проучване на НОИ е показало, че това засяга 37% от хората, които предстои да се пенсионират през настоящата година. Това обаче не означава автоматично, че им се изчислява по-ниска пенсия, защото тя се формира и от други компоненти, които са достатъчно динамични и променливи, като например средноосигурителния доход за страната 12 месеца преди пенсионирането. Този средноосигурителен доход умножен по условно казано намаления пенсионен коефициент може да даде размер на пенсията, който да не е по-малък. Публичните дискусии обаче, с показани отделни примери на драстично намален индивидуален пенсионен коефициент, са накарали управляващите да предприемат тази мярка с надеждата да се възстанови справедливостта и на нито един бъдещ пенсионер да не се намали пенсията. С приетите промени се дава преходен период до 2023 г., за да може тези, чиито индивидуален коефициент зависи от годините преди 2000 г., постепенно да намалее.

   Хасан Адемов заяви, че тази дискусия е съсредоточена изцяло в полето на търсене на справедливост. Той обясни, че да речем във Франция кандидатите за пенсионери избират 20 от най-добрите си години. В Германия пък при изчисляване размера на пенсията важат всички години. В момента в България всеки кандидат пенсионер ще може да посочва в молбата си за пенсиониране по кой модел да го направи. Тук обаче възниква въпросът да речем в отдалечените райони как някой кандидат пенсионер ще успее да изчисли кой модел е по-благоприятен за него, след като трудно би имал достъп до експертите на НОИ, които са добронамерени и оказват съдействие в тази посока. „Затова аз предложих да се опитаме по административен път НОИ, определяйки по-благоприятния размер, той да бъде размера на пенсията. Нали знаете, вече няколко години се бием в гърдите и казваме, че намаляваме административната тежест!”, заяви народният представител.

Решението за спиране на социалните помощи на родители, които не гарантират присъствието на децата си в училище.

    „Не смятате ли, че това е драстична мярка и ще има ли ефект тя?”, попита водещата Клара Маринова. Хасан Адемов отговори, че винаги си е задавал въпроса защо такива действия се предприемат точно преди избори. Според него антициганската концепция на Красимир Каракачанов неслучайно се появява два месеца преди избори. Народният представител подчерта, че дискусията по тези проблеми трябва да протича в по-спокойна обстановка. Адемов цитира чл. 51 от Конституцията, според който всички български граждани имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане. Това социално подпомагане е безусловно. Следващият член от основния закон гласи, че всички български граждани имат право на здравно осигуряване по ред и начин, определени със закон. „Това са хоризонтални политики и те не могат да се бият коя да бъде доминираща политика. Конституционните текстове са направени по начин, по който взаимно да се допълват и да надграждат политиките в интерес на българските граждани, а не да се дава превес на една политика!”, категоричен бе народният представител.

   Хасан Адемов подчерта, че от ДПС винаги са застъпвали тезата, че децата трябва да посещават училище от най-ранна детска възраст. Санкциониращите мерки обаче не вършат работа, необходими са насърчителни мерки. Факт е, че през последната година тези 1100 екипа, които работят сред общностите в риск, са успели да върнат в училище около 40 000 деца, което означава, че добрата дума и контактът могат да свършат по-добра работа от санкциониращите мерки. Народният представител призова да не пренасяме тази дискусия само върху ромската общност, защото сред децата, които не посещават училище, има и представители на други етноси. Според него обществото трябва да промени наслоените стереотипи и негативно отношение към определени групи, за да не се предизвиква обратната реакция на отчуждение и разделение. „Най-важното е да потърсим начин не само с финансови средства само и единствено, не със сопата, ако мога така да се изразя, а с промяна на отношението, за да може и те да отговорят със същото!”, завърши Хасан Адемов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 4-ти април 2019 година.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност