Интервюта

Участие на Рамадан Аталай в "Беновска пита"

Рамадан Аталай, ДПС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Позицията на ДПС за изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за намеса във вътрешните работи на България.

   „Защо ДПС не излезе с позиция по повод изразената от външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу позиция, че той е въздействал върху българския закон за вероизповеданията?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че от медиите, които следи, не е видял нито ГЕРБ, нито БСП да излязат с официална позиция, освен с отделни изказвания на техните лидери. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ още в първия ден, когато са се случили тези недоразумения, е изказал становището на ДПС. Това становище гласи, че поне към ДПС не е имало никакъв натиск. Всеки, който е участвал в изготвянето на законопроекта, може да потвърди, че натиск от Турция или която и да е друга страна не е имало.

Законът за вероизповеданията и възможността за финансиране от чужбина. 

    „Защо обаче все пак в този закон остана възможността вероизповеданията да се финансират отвън?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че в първия вариант на закона не е имало такова предложение да остане възможността за финансиране отвън. Между първо и второ четене обаче са се провели срещи с представители на основните вероизповедания в България и е станало ясно, че всички те държат да остане възможността за финансиране от чужбина. „Понеже се създава впечатление, че само мюсюлманското вероизповедание ще получава субсидии и финансиране от външни държави, мисля, че трябва да се опрем на определени спогодби, които съществуват между България и Турция и спогодбата, която е подписана преди 20 години, мисля, че дава ясна картина кой, как откъде и по какъв начин може да финансира Главно мюфтийство! Смятам, че е време медиите да седнат и да прочетат това споразумение отпреди 20 години и смятам, че в България има достатъчно институции, които през тези години са се интересували кой, как, откъде и по какъв начин финансира държавата. Убеден съм, че е имало определени притеснения и затова на срещата при президента е било обсъдено и взето решение, което според мен е най-правилното всяка държава да финансира вероизповеданията си и да дадем онова, което е необходимо на духовниците в България, за да изпълняват задълженията си!“, обясни народният представител.  

   „Очаквате ли президентът да наложи вето и ако го направи, има ли нужда нещо да доработвате, ДПС, по този закон?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че не знае каква е позицията на президента, но лично той смята, че този закон показва пътя, по който държавата трябва да подкрепя вероизповеданията. Ако президентът наложи вето, то той трябва да обясни какви са притесненията му и ДПС ще се запознае с тях. „А на втората част от въпроса, ако Радев наложи вето, вие от ДПС имате ли нужда нещо да доработвате още в този закон на този етап?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че никой законопроект не е затворена книга, която повече не може да се отваря. Ако се наложи нещо да се допълни в интерес на обществото, от ДПС са готови. „По вероизповеданията моята идея е директната връзка с всевишния!“, заяви народният представител. „Кой „всевишния“ от всичките всевишни?“, попита водещата. Гостът й отговори: „Смятам за всевишният е онзи, който не е от България, ако имате предвид, то всевишният е един! Дали е Аллах, дали е Бог, за всяко човешко същество и не само за човешките същества!“. „Разбрах Ви – добротата, ума, градивността!“, добави водещата. Аталай отговори, че има предвид вярата.

Инициативата на председателя на ДОСТ Лютви Местан за регистриране на турско малцинство в България.

   „Връщам Ви с известно неудобство назад, но не мога да не го направя, вашият бивш председател на ДПС Лютви Местна излезе с много странен призив за признаване на някакви малцинства от друг етнос и други религии и главният прокурор Цацаров назначи проверка по тези искания?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че по време на тежките за държавата времена ДПС е доказало, че е за единението на България. Помолен да уточни кои тежки времена има предвид той обясни, че има предвид 80-те години, а не времето, когато Лютви Местан е бил председател на ДПС. „Лютви Местан не мога да го припозная като фактор, на когото би трябвало да се обръща чак такова внимание, но ако е направил нещо, което не е законно и е противоконституционно, Вие казахте кои са институциите, които трябва да се занимават с него. Аз лично имам отношение към този господин, такива хора, на които амбициите са много по-големи отколкото възможностите, не че ги няма и в други формации, и в ГЕРБ, и в БСП ги има достатъчно, но мисля, че ДПС намира начин как да покаже на тези личности, че времето им е приключило и ако не са в резонанса и посоката на политиката на ДПС, отиват в небитието и се занимават с такива въпроси да създават теми на журналистите!“, категоричен бе народният представител.

   „Не, това не е само тема на журналистите, тук трябва да разберем има ли някакъв скрит ход, който не разчитаме в момента!“, подчерта водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че това си е тема на Местан. „Той е толкова ясен, толкова голям нарцис, че имам чувството, че може и да си е самопосегнал!“, заяви народният представител. „Г-н Аталай, какви работи приказвате!“, обърна се към него водещата. Той й отговори: „Ако са лоши, поканете го и го питайте! Но да занимава той България в момента, когато всички политически формации се опитват по всички възможни начини как да стабилизират, как да създадат сигурност, как да ориентираме държавата към Европа, как да направим всичко възможно онова издание на следващото Народно събрание как да приеме план за ускорено развитие на държавата, да се върнем към такива теми, които не са теми на ежедневието, аз смятам, че не е сериозно!“.

ДПС + кого = на какво? 

    „Зададох тема на нашия разговор на пръв поглед малко фриволно, но всъщност сериозно – ДПС + кого = на какво?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Разбира се равно на просперитета и развитието на държавата! ДПС + всички онези политически формации, които виждат евроориентацията на България!“. „ГЕРБ такава ли е?“, попита водещата. Гостът й отговори, че ГЕРБ по принцип са създадени с такава идея, но не винаги приемат директивите и резолюциите, които идват от Европа. „Трябва ли да приемат пакета „Макрон“?“, продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й отговори, че ГЕРБ не могат да кажат, че единствено те се борят в тази посока. Защитата на българския бизнес не е задача само на ГЕРБ. За тази кауза се борят и евродепутатите от другите политически сили. Народният представител обаче подчерта, че ГЕРБ не спазват евродирективите, когато става дума за ползването на майчин език по време на предизборната кампания или правото на сънародниците ни в чужбина да гласуват.

С кои партии ДПС могат да си сътрудничат? 

    „Упрекват ви обаче, че вие сте скритият съюзник на ГЕРБ, БСП особено се упражняват в тези критики!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Времето е такова, че всеки се опитва да търси някакъв гръмоотвод, за да събере повече ябълки в кошницата си. Дано да не са изгнили!“. „И дано кобилата му да е здрава, за да ги носи!“, добави водещата. „Всяка политическа формация, която се включи в изграждането на онази програма, чрез която ние да постигнем възможност, докато достигнем до иновациите, ускореното развитие на държавата, ние го припознаваме като конкретната политическа формация, с която можем да управляваме заедно!”, заяви народният представител от ДПС. „Коя е най-близка от съществуващите формации до вашия идеал за припознаване?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че всички, с изключение на онези, които използват езика на омразата и настройват българските граждани едни срещу други. „Е, няма да гадаем! Кажете как се казва най-близката до вашия идеал за припознаване политическа формация?”, попита още веднъж водещата. Рамадан Аталай отговори, че такъв език на омразата напоследък се използва от БСП, а и ГЕРБ не изпускат възможността да го използват. Той заяви, че в изказването си от днес лидерът на ГЕРБ е заявил, че някои формации се опитват да разцепят ГЕРБ, а това не трябва да става, за да не идват БСП и ДПС на власт. „Единственият стремеж на премиера е БСП и ДПС да не дойдат на власт, а те да продължават да създават несигурност на бизнес средата, да продължават с всички онези неполитически решения, дори ежедневни решения, които взимат, да бъдат в услуга на някои лични интереси, по този начин държавата няма да се развива!”, категоричен бе той.

   „Аз след малко ще включа и г-н Каракачанов по телефона, ще го попитам и него дали езикът на омразата е тяхно основно изразно средство!”, заяви водещата. Събеседникът й отговори, че не става дума само за езика на омразата, понякога има и действия в тази посока. Той помоли водещата да проследи изказванията на Каракачанов преди да стане министър. Тя отвърна, че изказванията на лидера на ВМРО според нея са доста по-умерени от тези на Валери Симеонов например. „Каква еволюция виждате там или деградация?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че преди избори тонът на Каракачанов от умерен стига до крайно отричащ битието на ДПС. „А той не трябва да забравя през годините, когато често сме се срещали с него, на него са му предлагани определени позиции в управлението на държавата!”, подчерта народният представител от ДПС.

Проблемите на земеделските производители.

    Рамадан Аталай заяви, че опитът да се насочи омразата на обществото към турците и мюсюлманите в България, за да се изкарат няколко гласа повече, не е сериозна политика. Той изрази мнение, че се създава впечатлението, че основният проблем е едва ли не Законът за вероизповеданията, а покрай това остава на заден план какво се случва в страната. Народният представител се обърна с призив към управляващите, че земеделците в страната са в тежко състояние, особено дребните производители. Това, което искат земеделците по схемите за единното плащане и по преразпределителните плащания, при индикативните програми, трябва да се обърне внимание на земеделския производител и тези пари да стигат при тях преди началото на сезона, за да могат те да ги вложат в производството.

   „Споделял ли сте с министъра на земеделието Порожанов тези тревоги и тези предложения?“, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че ДПС отдавна алармира за това. Той подчерта, че с тези преразпределителни плащания и индикативни програми хората получават парите през юли, вместо това да става през февруари. Така земеделците са принудени да прибягват до банките и да теглят от тях пари. Има и казус, по който трябва да се връщат към държавата евросредства, получени през 2012 г. „Това са данъците, които би трябвало да платят към тези доходи, но никой, когато е излязла тази евродиректива, не е казал на земеделските производители. Проблемът е, че например в Силистра земеделската дирекция връща от 2012 г. да се събират парите и плащанията, а в Шумен и други градове е от 2017 г.!”, обясни народният представител. „Какво предлагате за конструктивното решаване? Каква норма предлагате на министър Порожанов?”, попита водещата. Рамадан Аталай отговори, че ДПС предлага на правителството онези средства, които са за земеделските производители, да се осигурят навреме. „Призивът ми към управляващите е  да обърнем спешно внимание на земеделските производители!”, призова гостът в студиото. Водещата обясни: „Запазвам си правото да поканя някой от тези министри другия път в студиото и Вие да ми дадете конкретно писмено предложение, което сте внесли в МС!”.

Оставките на Цветан Цветанов.

   „Ще ви липсва ли г-н Цветанов сега, като председател на ПГ на ГЕРБ?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „Г-н Цветанов ще липсва на ГЕРБ, ДПС едва ли си е сверявало часовника с г-н Цветанов, освен при изборните процеси. Защото организацията, която създава г-н Цветанов, този натиск от страна на ГЕРБ се проявява върху бизнеса и определени електорални единици, тогава обръщаме внимание на г-н Цветанов. Те не могат да разберат понякога в стремежа си да спечелят какво губят. В стремежа си да създадат организация с която да спечелят тези избори, те създават една формация, която прекрачва определени граници на толерантността!”. „Това е много странно заявление, кажете нещо по-конкретно!”, помоли водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори, че наложеният страх над бизнесмените и начинът на организиране на изборите извън столицата определено не отговарят на демократичните принципи.

   „Борисов сбърка ли, че махна Цветанов от председател на парламентарната група?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че не би искал да дава оценки на действията на премиера, но смята, че Цветан Цветанов не е махнат отникъде. Дори Цветанов е с по-силна позиция в момента, защото е получил подкрепата на премиера да се занимава с бъдещето на ГЕРБ, като е бил освободен от задължението всяка сутрин да е онзи „пъдар”, който да осигури 121 гласа в Народното събрание.

Изборният кодекс.

   Според Рамадан Аталай не е нормално ГЕРБ за една седмица между първо и второ четене да се отказват от предложения, зад които са заставали категорично, визирайки Изборния кодекс. „Да кажеш например за преференциите – ние чухме гласа на обществото. И когато заедно със СДС седнете на масата и поставяте г-н Йорданов на 6-то място и изведнъж изречението на г-н Борисов е да се внимава с преференциите. Значи какво сме чули от недоволството на обществото и какво не сте чули от нас. Ние казваме, че преференциите, и Бойко Борисов да чуе, изкривяват изборния процес! Нека всеки един, който е избран преференциално, да застане на трибуната и да каже как и по какъв начин е постигнал преференциите си, тогава да направят един анализ. Не, той не е чул общественото мнение, той е чул онези десетина до 100 човека, които излизат на жълтите павета, които се възприемат за красиви и за умни! Моите уважения към СДС, но в момента те се опитват да се наредят на последния вагон, последното купе за Европа!”, категоричен бе народният представител.

Кога ДПС ще обяви своята евролиста?

   „Кога ще обяви ДПС своята листа и, не Ви карам поименно, но вижте, ГЕРБ например почти цялата листа е същата? Вие ще имате ли големи промени?”, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори, че всички областни съвети вече са приключили със заседанията си. Оперативното бюро ще ги разгледа и в срока, определен от закона, ДПС ще регистрира своята листа. Още няма определена конкретна дата. „А ще го направите ли така тържествено, както ГЕРБ го направиха?”, попита водещата. Гостът й отговори, че според него е по-важно, когато минат изборите политическите формации да не правят изявления от коридорите на централите си. „Много добре го казахте това за коридорите, много разчитам обаче и всички колеги журналисти предполагам, че ще ме подкрепят, след европейските избори наистина да няма коридорни и в централите изявления, а наистина да спазвате регламента и да дойдете в НДК!”, призова водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че ДПС винаги са уважавали институциите. „Тоест призовавате Борисов да не прави „коридорни изявления” след изборите?”, попита водещата. Аталай отговори: „Да, да се яви там, където е определено мястото, като управляваща формация. С тези резултати, които ще ги получат, аз не казвам, че ще бъдат първа политическа сила или втора, да се явят пред журналистите, да обяснят защо и по какъв начин, ако са спечелили, са спечелили, какво в тяхната програма, което са казали, ще изпълняват! Така призовавам и ДПС. Смятам, че стремежът им към приемственост този път показа, че те нямат други кадри, които могат да подготвят и да изпратят за Европа! Предлагат същата стара листа!”, заяви народният представител.

  „А вие нова листа ли ще предлагате?!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Ние винаги има сериозен поглед и при нас също има приемственост!”, с което завърши участието си в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 31-ви март 2019 година.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност