Интервюта

Халил Летифов: Протестът на таксиметровите шофьори е справедлив и трябва да бъде чут

Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Протестът на таксиметровите шофьорите против нерегламентираните превози.

„Какво стои зад този протест и какво стои зад нерегламентираните превозвачи?”, попита водещата Клара Маринова. Халил Летифов отговори, че проблемът наистина е много сериозен, защото нерегламентираните превози съставляват около 30% от транспортния бранш в страната. Според него таксиметровите шофьори с право протестират, защото има фирми, които на базата на споделените пътувания извършват транспортни превози, които не се регистрират, не се плащат данъци и такси и не минават през разрешителния и лицензионен режим, на който са подложени всички останали превозвачи в страната.

Народният представител припомни, че това не е първият протест, през последните месеци представители на транспортния бранш са се срещали с премиера и с ресорната парламентарна комисия. Техните условия са били да се предприемат мерки, с които да се хващат тези нерегламентирани превози. Тук говорим не само за данъци, но и за сигурността на пътниците и подсигуряване на националната транспортна схема, защото над 80% от общините изпитват сериозни затруднения да изпълняват своята общинска транспортна схема.

„Какво досега е постигнато и защо днес хората излязоха на протест?”, попита водещата Клара Маринова. Халил Летифов отговори, че нерегламентираните превози трудно се доказват. Идеята е била да се ползват службите за сигурност, гранична полиция, за да следят излизанията, влизанията, конкретните маршрути, за да се доказва това движение. Народният представител беше категоричен, че борбата срещу нерегламентираните превози ще продължи, но за съжаление инструментите на властта са малко. Предложението на пътническия бранш е било нерегламентираните превози да се инкриминират, за да има доста по-рестриктивни мерки.

„Днешният протест какъв знак е, защото отдавна таксиметровите шофьори не сме ги виждали на протест?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това показва, че има чувствителност по тази тема, която е достатъчно болна и поставя таксиметровите шофьори в неравностойно положение. „За мен това е протест за справедливост и той трябва да бъде чут като такъв. Говорим за законност, за принципи и правила!”, категоричен бе той.

Съмненията за задкулисни договорки между ГЕРБ и ДПС.

„Ще Ви цитирам заглавие на колега журналист – „ГЕРБ управлява, а ДСП консумира властта”. Кратък коментар, но образно отразява много анализи, които прочетох тези дни за отношенията между двете партии ГЕРБ и ДПС. Към тази формула вчера се присъедини и „Воля” след разговорите между Цветанов и Марешки. Защо се налага тази междупартийна общност, защо се налага вие в различни ситуации да играете различна роля – или опозиция, или част от управлението на страната?”, попита водещата Клара Маринова. Халил Летифов отговори, че ДПС има своите ценности, които са на 29 години, те се следват неотлъчно и когато ДПС подкрепи някоя своя теза започва да се говори за коалиционност, скрито управление и задкулисие. Всъщност няма нищо задкулисно. Просто някои политици ще опитват да припишат на ДПС провалите на ГЕРБ във властта, но това няма как да се получи. В крайна сметка ГЕРБ управляват вече 10 години и не могат да избягат от този дълъг властови период. Народният представител подчерта, че ДПС има участия в коалиционни правителства, но това е ставало с единствената цел да се удовлетвори националния интерес и желанията на избирателите. „А това какво прави „Воля” ме озадачава, защото тази сряда г-н Марешки е разбрал, че ГЕРБ имат управленска програма, че там има интересни неща и че те имали добри намерения. Само че добрите намерения не са добри резултати. Тази му изненада след 2 години присъствие в парламента за мен беше изненада, че това е установил, но и това видяхме!”, заяви народният представител.

„Отдавна за ДПС се говори като за един голям балансьор в българската политика, защо сега пак се присетиха, че сте балансьор?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че причината е, че масово политическите партии залитат по демагогията и популизма. Политическата класа бяга от отговорното вземане на решения, което носи след себе си своите негативи. „Като че ли ДПС остана сираче в полето на разума! Ние носим своята отговорност, когато се наложи да вземем непопулярни решения го правим с повече усилие да го обясним на нашите избиратели. Но уви, не можем да кажем същото за останалите политически партии! Българският политически живот има крещяща нужда от балансьор, който да е изпълнен с разум!”, категоричен бе народният представител.

Евроизборите.

„БСП си избра водача на листата, ВМРО също. Как възприемате тези кандидатури и кога ще научим вашата листа и вашия водач?”, попита водещата Клара Маринова. Халил Летифов отговори, че тепърва ще се провеждат разширените заседания на ДПС по региони. Листата ще бъде подредена на заседание, вероятно в средата на април. „Журналистическата клюка прави водач на листата Филиз Хюсменова, един вече утвърден европолитик от вашите среди?”, попита водещата. Събеседникът й отговори, че Филиз Хюсменова е допринесла много за рейтинга и добрия политически образ както на ДПС, така и на страната, така че тя се ползва с пълното доверие. Кой ще бъде водач обаче ще се прецени след номинациите и цялата процедура.

„Прави впечатление, че българските избиратели се интересуват повече от вътрешните проблеми, отколкото от европейските, някак си избягваме от еврофокуса, защо това се случва?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че може би в някаква степен на хората Европа им се струва далечна. От друга страна част от политиците гледат на европейските институции като на „началници”, което създава впечатление у хората, че ни репресират или заповядват. Според народния представител трябва да променим дебата и да стане ясно, че българските представители в ЕП трябва да имат активна позиция, с която да участват във вземането на решенията. „Тази кампания ще върви в посока „за” или „против” Европа, „за” европейските ценности или „за” евроскептицизма, така че ние трябва да направим една добра кампания, не само ДПС, но и всички политически субекти, защото алтернатива на членството на България в ЕС няма. Ние трябва да върнем доверието какво в политическите партии, така и в европейските институции. Този популизъм и евроскептицизъм видяхме до какво докара една велика страна като Великобритания. Няма нужда България с нашата крехка икономика да влиза в подобни сценарии!”, завърши Халил Летифов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 21-ти март 2019 година.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност