Интервюта

Хасан Адемов: По каквито правила се осигуряваш по тях да се пенсионираш

Време е в България с каквито правила започва осигурителния ти път, с такива да се пенсионираш. Това заяви в интервю за Дарик председателят на социалната комисия в парламента и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов. Според него едва в края на тази година ще стане ясно ще има ли и колко ще бъдат ощетените нови пенсионери след промените в пенсионната формула от началото на 2019 г.
 
Според симулационен модел на НОИ, предоставен по искане на вестник „Сега“, 37 на сто от българите, които ще се пенсионират тази година ще бъдат с по-ниски пенсии в сравнение с пенсиите им, изчислени по старите правила. В новата формула вече влиза само осигурителният доход след 1 януари 2000-та година.

"Много е пресилено да говорим, че за 2019г. 37% от бъдещите пенсионери ще бъдат с намален размер на пенсиите. Никой сега не може да каже какъв е техният осигурителен доход, върху какъв и колко годишен осигурителен стаж ще се пенсионират. Не 10 хиляди, не 37 хиляди или там колкото и да са. Един човек да е ощетен, това представлява проблем. В хода на дискусията, експертите от НОИ и от Министерството на труда и социалната политика ни увериха, че ще има единични случаи, в които ще има намаляване на размера на пенсията по новия начин на изчисляване", обясни Хасан Адемов пред Дарик.

Ще има ли щети от новата формула за изчисляване на пенсиите и какви ще са те?

"Не са това единствените проблеми. Беше решено да се отложи отпадането на тавана на пенсиите. Второ - тежестта на година осигурителен стаж да трябваше да расте до 1,5. Сега това е заковано на 1,2 на база на обществен договор между законодателя, правителството и осигурените лица. Да има яснота - с каквито правила започват осигурителния си път, с такива правила, същите, да завърши твоя осигурителен принос към системата и евентуалното пенсиониране. Защото в противен случай, изчезва един много важен елемент от пенсионната система, а именно доверието. Ясно е, че не може да има пълна справедливост. По-големият въпрос е да има по-малко несправедливост и, ако има ощетени, те да бъдат единици, а не проценти, за които говорим с момента", каза още председателят на социалната комисия в парламента.
Цялото интервю може да чуете ТУК.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност