Интервюта

Джейхан Ибрямов: Законът за вероизповеданията гарантира националната сигурност и предпазва от радикализация

Джейхан Ибрямов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Законът за вероизповеданията.

   „Има ли договорка между ГЕРБ и ДПС за опрощаване дълговете на мюфтийството? И още нещо много важно, чухме доста аргументи, че трябва да се опростят дълговете, за да не се радикализира това население, смятате ли, че това обяснение е нормално за 21-ви век?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов започна своя отговор с уточнението, че преди около година заедно с колегата си Хайри Садъков са напуснали комисията по вероизповедания и правата на човека и не участват в заседанията й в знак на протест срещу председателя Красимир Велчев. Той продължи, че по отношение на Закона за вероизповеданията са се изговорили доста лъжи. Народният представител беше категоричен, че няма никаква опасност в България от радикализиране на мюсюлманите. Просто законът урежда финансирането на вероизповеданията, като не е тайна, че досега мюсюлманското вероизповедание се е финансирало и от чужди държави и структури. Например имами са се обучавали в Саудитска Арабия, която не се припокрива напълно с традиционното разбиране за исляма. Затова Законът за вероизповеданията предпазва именно от такава радикализация. Ибрямов беше категоричен, че е необходимо да има финансиране за вероизповеданията от държавата с ясни правила и контрол. Той още веднъж подчерта, че не става въпрос за опрощаване задълженията на мюфтийството.

  „Никой не е против финансирането от държавата, но защо трябва да се опрощават стари дългове, след като те очевидно са изхарчени неправомерно?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че тези въпроси са били детайлно разискването на последните заседания на КСНС и всички партии са се обединили около тезата, че Законът за вероизповеданията трябва да се приведе в онзи вид, който да гарантира сигурността на вероизповеданията. Точно това се прави в момента, всичко друго е насаждане на омраза, ненавист и заиграване със страховете на хората. „Но от БПЦ обявиха, че нямат задължения. Ако БПЦ няма дългове, а мюфтийството има, нали разбирате, че това не е насаждане на омраза, а си е чист финансов въпрос!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Народният представител отговори: „Това не е опрощаване от типа – дал си ми 10 лева, сега ми ги опрощаваш. Има едни средства, които ще постъпят по сметка на мюфтийството и впоследствие задълженията, които то има, ще започне да си ги изплаща!”.

Съмненията за задкулисни договорки между ГЕРБ и ДПС.

  „Остава съмнение в българското общество, че вие с ГЕРБ започвате задкулисно да се договаряте и по големите въпроси гласувате заедно. Вие обявихте, че ще сте опозиция, но защо в повечето важни гласувания гласувате заедно с ГЕРБ?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че когато става дума за националната сигурност или свободите на българските граждани е нормално гласуването да съвпада. Той попита, когато гласуванията на БСП са съвпадали с тези на ГЕРБ, това задкулисна сделка ли е?

Отхвърлянето на предложението на ДПС за осъждане на надигащия се неонацизъм.

   Джейхан Ибрямов заяви, че парламентът е отхвърлил предложението да се гласува декларация против надигащият се неонацизъм не само в България, но и в Европа. Аргументите са били, че у нас няма такива прояви. „Когато се провежда „Луков марш” в центъра на София, когато имаш директор на дирекция, който все още работи в МО, с нацистки поздрав, когато се поругават гробища, когато се поругава синагогата по време на молитва! И нямаме фашшизъм? Имаме, и то яростен!”, категоричен бе народният представител. Той припомни, че заместник-областният управител на Ловеч в личния си профил е направил ужасен коментар срещу това човек свободно да избира своето вероизповедания. Според ДПС той трябва да подаде своята оставка, а Народното събрание да приеме закон, който да не позволява на хора, изповядващи такива идеологии, да работят в администрацията. Джейхан Ибрямов категорично заяви, че ДПС е точно онази партия, която защитава правата, свободите и европейските ценности и не прави разлика между хората.

Фокусирането върху българските, а не европейските въпроси в предизборната кампания за евровота.

   „Колкото се приближаваме към евроизборите, се изяснява, че българските избиратели се интересуват повече от битката ГЕРБ-БСП, отколкото от евровота. Дискутират се преди всичко вътрешно-политически, български икономически, социални, обществени проблеми. Коментират се състоянието и действията на нашенските власти и институции. Критикуват се всички и всичко. Защо така се случва у нас?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че у нас няма достатъчно политици, които да обясняват европейските ценности. „Трябва да разгърнем широко нашия мироглед и да кажем да на разнообразието и многообразието. Аз съм убеден, че българските политици, които са попаднали в българския парламент или в ЕП, са призвани да бъдат носители на тези ценности и хората винаги ще ни вярват, аз съм убеден в това нещо!”, завърши Джейхан Ибрямов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 7-ми март 2019 година.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност