20glasuvay

Интервюта

Янко Янков: Не е имало сделка между ДПС и ГЕРБ за повишаване на прага на преференцията в Изборния кодекс

Не е имало сделка между ДПС и ГЕРБ за повишаване на прага на преференцията в Изборния кодекс, заяви в предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР заместник-председателят на Движението за права и свободи Янко Янков. Той посочи, че не са били подкрепени предложенията на ДПС за машинното гласуване, уседналостта, употребата и на други езици по време на предизборната кампания.

„Тези предложения изобщо не бяха подкрепени“, коментира Янков.

Той нарече реакциите, последвали вдигането на прага на преференциите „недостойно поведение“ и посочи, че ДПС винаги е било против този начин на използването на преференциите.

Според него това е начин за манипулиране на мажоритарния вот.

„Това е манипулиране на изборните резултати и затова винаги сме били против преференциите“, коментира заместник-председателят на ДПС.

Янков каза, че притесненията на Движението са, че в много български общини с 9 преференциални гласа даден кандидат може да пренареди цялата партийна листа и от последно да отиде на второ място.

Според него това може да наруши структурата на представителство в общинските съвети, защото „всяка една партия си планира колко икономисти да има, колко юристи да има“.

„Хората, които са на първите места в листите, партиите ги номинират като специалисти, хора с голям политически опит, които имат много повече възможности и качества активно да представляват политиката на партията“, аргументира се заместник-председателят на ДПС.

„В крайна сметка политическата партия носи отговорност за политиките, които провежда“, каза още Янко Янков.

Той коментира, че пришиването на една партия към друга вреди на демокрацията и политическата система, а ДПС изразява отношение не толкова към партиите, колкото към политиките, които те провеждат.

„Никога априори ние не определяме отношението си към една партия. Утре, ако се наложи, избирателите ако решат, ние отново ще работим с ГЕРБ, ще работим с БСП – съобразно програмите, които са представени“, каза още Янко Янков.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност