20glasuvay

Интервюта

Участие на Рамадан Аталай в "Плюс-минус" по Нова ТВ

„Никога в мое присъствие с г-н Цветанов не е говорено за преференции. ГЕРБ явно имат вътрешни недоразумения между Цветанов и Борисов”.

Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова тв.

По думите му, когато зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е бил в стаята на ДПС в деня на гласуването на Изборния кодекс, с молба да се регистрират за кворума, разговорът е бил за машинното гласуване и за ЦИК, а не за преференциите.

За ДПС този въпрос не е бил проблемен, тъй като вдигането на прага на преференциите е било предложение на НФСБ, подкрепено от ГЕРБ и в този смисъл депутатите от Движението са били убедени, че то ще мине в зала. Те са настоявали за машинното гласуване.

"Цветанов не намери доблест да признае, че разговорът в стаята на ДПС беше за машинното гласуване и за ЦИК, а не за преференциите", подчерта Аталай.

Депутатът от ДПС се учуди защо тази сутрин в тв интервю Цветанов е декларирал, че Борисов е лидерът на ГЕРБ. "Някой да има съмнения за това", попита Аталай. На политически език обаче, тази декларация на Цветанов означава, че "явно има проблем между Цветанов и Борисов".

,,Манипулациите, че сме в коалиция с ГЕРБ вървят доста сериозно. Освен това с г-н Цветанов никога не сме обсъждани преференциите.

В Изборния кодекс има по-важни промени от преференциите. Преференциите са важни. Но много по-важно е да демократизираме изборния процес – да дадем възможност на тези 2 млн. души, които по една или друга причина напуснаха България, да им дадем възможност да гласуват. ДПС имаме предложение в тази насока. Защо преференциите са по-важни от това, че не може да се агитира на майчин език?”, попита Аталай.

„Преференциите в този Изборен кодекс са въведени от 2007 г. Първата година са участвали 24% , на следващите – 51%, на последните – 34%. Онова очакване на обществото да участва активно в преференциалния вот е минало пика си и се е разбрало, че в този си вид преференциите не са друго освен изкривяване на изборите”, заяви Аталай.

Депутатът от ДПС отхвърли обвиненията, че партията е пряко замесена във формирането на циганската престъпност през годините.

,,Кога ДПС е образувало гета? Кога сме казвали, че поддържаме гетата? Вижте, ако не въведем образование в тях и не ги социализираме навреме, не ни чака добро бъдеще'', посочи Аталай.

Относно кворума в Народното събрание, Аталай подчерта: „Задължението за кворума е на управляващите, дневният ред е на управляващите. От нас не могат да чакат за кворум”.
,,Нашата парламентарна група ще поддържа кворума тогава, когато преценим, че той е в интерес на националната сигурност на държавата'', заключи Рамадан Аталай.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност