Интервюта

Рамадан Аталай: Концепцията на Каракачанов за ромите създава напрежение

Българите и малцинствата трябва заедно да решат проблемите си, заяви в Сутрешния блок на БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той коментира представения от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов проект на концепция за интеграцията на ромите. "Концепцията на Каракачанов създава повече напрежение, отколкото реални решения на въпросите', каза Аталай.

Според ДПС подобен документ е нужен, но ВМРО не е подходящият му вносител. Аталай изказа притеснения във връзка с предлаганите задължителни мерки за ограничаване на раждаемостта и за възстановяване на строителни войски. Според него задължителните действия трябва да следват, а не да предхождат създаването на интеграционна среда за малцинствата, в която те могат да се самоуправляват и да участват в управлението на страната на общинско и държавно ниво. "Ако не намерим възможност и начин тези хора да ги образоваме, да ги социализираме, да създадем от тях онази средна класа, която някой ден да може да влезе в управлението на държавата, се сещам за 1994 г,. когато видях за първи път белите да напускат ЮАР. Дано да не дойде този ден. Дано двете общности да намерим допирна точка и да започнем да строим държавата", добави той. Депутатът посочи, че пропуски в създаването на среда, в която малцинствата да се чувстват интегрирани, има, както от страна на българската общност, така и от малцинствата, но те трябва заедно да намерят допирна точка.

Аталай е убеден, че образованието, социализацията на малцинствата, трябва да са водещи за разрешването на проблема

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност