Интервюта

Йордан Цонев: България има нужда от нови приоритети, които да бъдат вкарани в програми на отделните партии (видео)

ДПС ще продължава да настоява да премахне изискването за уседналостта за избори. Искаме уседналостта да има съвсем друг характер, какъвто има в Европейския съюз.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Българските изселници в Турция имат къщи в България, плащат местни данъци и не им е беразлично кой кмет ще чисти и ще се грижи за сигурността в съответните населени места у нас. Каква е разликата с тези български граждани, които са в Канада например? Правим това в името на всички български граждани, заяви Цонев.

Ще настояваме и да отпадне забраната за агитация на чужд език. Защото питаме ГЕРБ – сега като дойде Макс Вебер, той на какъв език ще говори? По евроизборите има чужденци, посочи Йордан Цонев. 

ДПС е партията, която първа постави въпроса за НАТО и неизменно от 1990 година следва пронатовски курс. Затова казахме, че покупката на нови изтребители не е търговска сделка, а стратегически политически избор. Всички аргументи за националната сигурност сочеха, че трябва да се премине директно към преговори. Ние сме избрали НАТО като партньор на колективната сигурност, а САЩ са най-големият партньор в Алианса, най-мощният военно-промишлен комплекс, най-мощната армия, те се грижат за сигурността на партньорите в НАТО, грижат се и за нашата сигурност. Трябва да кажем това без лицемерие, защото не е честно американският народ да плаща цялата цена за нашата сигурност, заяви Цонев.

ДПС е с ясното съзнание, че националната сигурност на България не може да бъде защитена с ресурсите на България, а трябва да бъде защитена с ресурсите на НАТО и САЩ, добави той.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС каза, че в Движението са сериозни загрижени от нарастването на етническото напрежение след случая във Войводиново, при който двама братя от ромски произход пребиха военен, а в коментар вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че "циганите са станали много нагли". Има криминално деяние, което трябва да бъде наказано с цялата строгост на закона. Но не може да етнизираш криминалното деяние, защото по този начин създаваш етническо напрежение. Когато вицепремиер като Каракачанов говори подобни неща, това е опасно. Ние искаме да разберем премиерът ще се разграничи от думите на Каракачанов, защо министър-председателят мълчи, защо мълчи и президентът по тази опасна за етническия мир тема. Чакаме институциите да се произнесат, каза още Йордан Цонев.

Тази общност има нужда от общодържавна политика, добави той.

България има нужда от нови приоритети, които да бъдат вкарани в програми на отделните партии, които всички партии да следват, когато дойдат на власт. Когато страната се движи без посока, не се правят реформа, няка как страната да повиши жизненото си равнище и страната най-накрая да се отлепи от дъното. Основен приоритет трябва да е ускореното развитие, заключи Цонев.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност