Интервюта

Илхан Кючюк за Юропост: Европейските избори ще са истинска битка на европеизма срещу популизма и крайния национализъм

Г-н Кючюк, какви са Вашите надежди за Новата година, която е ключова за Европа?

2019 година ще бъде изключително важна както за Европа, така и за България. Европейските избори, които вече чукат на вратата, ще са истинска битка на европеизма срещу популизма и крайния национализъм, на мечтата за повече Европа срещу изолационизма и протекционизмa, на свободата и толерантността срещу затворените граници и езика на омразата. Именно тук е моята надежда, че всички проевропейски партии ще успеем да се противопоставим успешно на тези политики, които целят да подкoпaят устоите на Европа и на нашето общо бъдеще.

 Преди време казахте, че Брекзит е глупава и болезнена идея, която нeможе да се реализира в интерес на гражданите. Считате ли, че е възможен нов референдум?

 Продължавам да стоя зад тези думи и самият факт, че все още сме в задънената улица на Брекзит означава, че те са оправдани. Реално към момента в ЕС има единодушно съгласие за „развода“ с Великобритания и въпреки че на първоначален етап премиерът Мей го прие, не така стоят нещата в британския парламент и най-вече в консервативната партия, която продължава да бъде разделена по отношение на споразумението. Стигна се до там, че той беше наречен от бившия външен министър Борис Джонсън „колан на самоубиец”, а в последствие на Тереза Мей се наложи и да премине през вот на недоверие.

Това за всички в Европа е много притеснителен сигнал. Докато за нас, в ЕС, вече рамката е очертана и Юнкер, Туск и другите европейски лидери го заявиха категорично, то във Великобритания още се блъскат в двете крайности и е много трудно да прогнозираме как ще завърши всичко това. Ето защо, не изключвам и възможността за нов референдум, тъй като много хора промениха мнението си в светлината на възникващите проблеми, а и много млади хора, които не  можеха да гласуват преди, сега са на възраст, в която могат да го направят. На пръв поглед изглежда като логично решение да имат възможност да упражнят правото си на глас по въпрос, който ще засегне техните права и целия им живот в бъдеще. За съжаление, политическата обстановка във Великобритания е такава, че личното ми мнение е, че по-скоро бихме отишли към сценарий без сделка, което със сигурност ще се отрази сериозно върху правата на гражданите.

 На какъв етап е изпълнението на проекти „Ти и Брекзит“? Проектът „Ти и Брекзит“?

 В момента във Великобритания има над 250 000 български граждани, включително сезонни работници. Правата на българските и румънските граждани са в по-неблагоприятно правно положение, тъй като много от тях все още не са изпълнили критериите за "петгодишно пребиваване" поради по-късното присъединяване на Румъния и България към общия пазар. Отделно от това, много от българите в Лондон принадлежат към така наречената "трудно достижима група".

Ето защо решихме да създадем интернет платформата www.youandbrexit.bg, която има за цел да осигури правна консултация и полезна информация за българите, живеещи в Обединеното кралство по време на несигурността  на процеса "Брекзит". Опитваме се да им помогнем за гарантирането на техния бъдещ статут на уседналост, като им предоставяме по лесен и достъпен начин информация на зададените от тях въпроси. Радвам се да отбележа, че баронеса Джули Смит спомена този проект в дебат в Камарата на лордовете по темата "Брекзит" в началото на май 2018 г. като добър пример за инициатива за гарантиране на правата на гражданите на ЕС.

 Какво ще означава според Вас, Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка?

 Рационално е да се счита, че с наближаването на 29 март следващата година правителството на Великобритания се насочва към сценарий "без сделка". Това е опасна перспектива, защото поддръжниците на Брекзит продължават да поставят на карта бъдещето на страната си. Аз, като български гражданин и като европеец, се тревожа от подобен развой, защото Брекзит може да означава изход на Британия, по думите на г-жа Мей, но това също означава по-слаб растеж и по-слаба икономика в Обединеното кралство. По-малко средства за социално подпомагане, сигурност, научноизследователска и развойна дейност и др., но ще означава също и по-слаб Европейски съюз, след като губи толкова важна държава членка.

За съжаление, в целия този процес липсва това, с което обикновено са известни британците – прагматизмът и сигурната дипломация. Те влязоха в преговорите, сякаш сме воюващи страни, а не близки партньори повече от 40 години.

 Като заместник-председател на партия АЛДЕ бихте ли ни запознали по-подробно с новите идеи, с които либералите в Европа отиват на изборите за Европейски парламент?

 През май 2019 г. европейските граждани ще сме изправени пред решаващ избор, в който трябва да решим в каква Европа искаме да живеем. Ние, либералите, искаме Европа, в която правата на човека, върховенството на закона и демокрацията се прилагат еднакво за всички. Същевременно светът около нас се променя и изправя пред нови предизвикателства ежедневно и ЕС трябва да се адаптира към променящите се реалности, като предприеме дълбоки институционални и политически реформи, за да стане способен и водещ участник на световната сцена. Ето защо, на конгреса на АЛДЕ през ноември в Мадрид повече от хиляда делегати от цяла Европа приеха либералния Манифест за европейските избори.

Основни акценти в него са подкрепа на международното сътрудничество в областта на околната среда за постигане на Парижкото споразумение, поставяне на амбициозни бъдещи цели за подкрепа на научните изследвания и развитието на технологиите, засилване на единния пазар в цифровия сектор, повече инвестиции в образованието за създаване на интелигентна работна сила за бъдещето, насърчаване на свободната търговия, нова система на ЕС за убежище и миграция, която е основана на дългосрочна визия, създаване на общата европейската отбрана, борба срещу хибридните заплахи и други.

Какво е мнението на либералите за процеса „шпиценкандидат“ и според Вас трябва ли да настъпи промяна в начина на избор на топ-длъжностите в ЕС?

 В АЛДЕ се противопоставихме на сегашната процедура по избор на председател на ЕК. Ние сме за това той или тя да бъде директно избиран от гражданите на ЕС чрез транснационална електорална листа, а не посочван от най-голямата европейска политическа партия. Това би увеличило демократичната легитимност на европейските институции

Ето защо, АЛДЕ ще се въздържи от участие в тази надпревара, като същевременно няма и да подкрепи никой от кандидатите на другите партии. Нещо повече, на извънреден конгрес през февруари вместо „шпиценкандидат“  ние ще предложим екип от либерални лидери за нашата кампания. Убедени сме, че имаме силни лидери и този наш екип ще представи по-най добрия начин либералната визия за свободна, демократична, просперираща и обединена Европа.

 Как смятате, близо ли е Европа до своите граждани, чува ли ясно техните желания и стремежи, или се е отдалечила твърде много от тях?

 Истината е болезнена и ако искаме да преборим популизма трябва да я признаем. Милиони хора в Европа днес не харесват системата, в която са вкарани от политическия естаблишмънт. Те са силно разделени и въпреки че според последните изследвания на Евробарометър доверието към ЕС се е повишило през последната година, все още много хора не вярват, че ЕС е способен да решава техните проблеми. Нуждаем се от засилена връзка между гражданите на ЕС и институциите на Съюза и за нас в АЛДЕ това е основен приоритет. Неслучайно и работата по нашата политическа платформа включваше организирането в различни региони на Европа на експертни форуми с цел събиране на външни и насочващи идеи. Избрахме да дадем думата на гражданите на ЕС и те да участват максимално в изготвянето на манифеста и да споделят с нас своите възгледи за развитието на Европа. Нуждаем се да слезем при гражданите и да се вслушаме в техния глас, защото те са тези, които могат да инициират така необходимата реформа на ЕС.

На какво се дължи според Вас засилването на влиянието на евроскептични партии и движения в много страни членки?

Засилването на евроскептицизма е тревожна негативна тенденция в цяла Европа. Това е „идеология“, която в същността си е ориентирана около политиката на празни обещания, но която в действителност е неспособна да постигне резултати.

Смятам, че битката на политическия център срещу популистите и евроскпетичните партии ще продължава и занапред в рамките на ЕС и ние можем да се противопоставим на лъжите им с истина, както и на опитите им да заблудят гражданите на Европа. Необходимо е да покажем, че Европа може да действа в интерес на гражданите и чрез намирането на компромис да взима важни решения за своето бъдеще. В противен случай, свободата и солидарността ще продължат да бъдат под обстрел от хора, които не се свенят да пратят Европа 70 години назад.

 Младежко ДПС, чийто председател, сте навърши 20 години. С какво либералните идеи са привлекателни за младите хора?

 От самото  си създаване Младежко ДПС е либерално движение, което провъзгласява основните човешки права и свободи като своя политическа философия и отрича всяка форма на дискриминация. 20 години са и много, и малко. Много, защото красноречиво говорят за нашата история и опит, но и малко, защото бъдещето е пред нас. Тези години ни дадоха достатъчно основания да заявим, че сме част от модерното българско общество, но и ни накараха да осъзнаем отговорността, която носим - пред нашите приятели и съмишленици, пред нашите учители, пред България. Днес гордо можем да заявим, че Младежко ДПС е най-голямата младежка либерална организация в Европа. С работата си получихме високо признание и в международните либерални организации. Но за нас това не са елитарни позиции, а възможност да налагаме европейския дневен ред на младите хора.

(www.europost.eu,  09.01.19)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност