Интервюта

Хасан Адемов: Законодателството за хората с увреждания поставя началото на истинските реформи в сектора

Хасан Адемов, народен представител от ПГ на ДПС и председател на социалната комисия към НС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приетите законодателни промени, засягащи хората с увреждания.

„Вие днес благодарихте на всички, които направиха възможно каузата лична помощ от страдание, през надежда да се превърне в реалност. Как се случи това?”, попита водещата Клара Маринова. Хасан Адемов отговори, че това се е получило с много усилия и компромиси от всички страни. Той припомни, че в началото исканията са били разнопосочни, например при появяването на законопроекта за личната помощ той е бил отхвърлен от почти всички народни представители, което е направило много трудно негово по-нататъшно придвижване. В крайна сметка обаче каузата се е оказала по-силна от всички прегради, които са съществували.

„Каква е философията на трите закона, какво донесоха те на хората с увреждания и какво не успяхте да направите?”, попита водещата Клара Маринова. Хасан Адемов припомни, че е имало едно споразумение между премиера, министъра на финансите, омбудсмана, министъра на труда и социалната политика, протестиращите майки и хора от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Идеята е била до 15 декември да се приемат Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, внесен от две парламентарни групи, но изготвен от омбудсмана. По начина, по който са били изготвени обаче, те не са имали връзка помежду си. Затова е била излъчена работна група от 20 човека от всички заинтересовани страни, които са работили малко повече от месец, за да се синхронизират текстовете. Очаква се може би на 7 декември в Народното събрание да бъде входиран и Закона за социалните услуги, последният от пакета закони, свързани с хората с увреждания, и следващата седмица ще бъде разглеждан в комисии. Той обаче влиза в сила на 1 януари 2020 г., така че има време да бъде разгледан и приет.

Хасан Адемов подчерта, че най-важна е философията на законодателството, а тя трябва да почива на правата на хората с увреждания, които са записани в Конвенцията на ООН, ратифицирана от Народното събрание. На първо място държавата трябва да компенсира функционалния дефицит. След това трябва да се прецени остатъчната трудоспособност, което предполага реформа на ТЕЛК. Тази реформа предполага въвеждането на принципите на международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето (ICF) на Световната здравна организация (СЗО). Например има хора на инвалидни колички, за които решението на ТЕЛК е, че са 100% нетрудоспособни, а те всъщност могат да бъдат трудоспособни.

Според Хасан Адемов това, че народните представители са приели Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ и предстои да приемат Закона за социалните услуги означава, че сме на прага на решаването на проблемите, защото оттук нататък следват сериозните реформи. Народният представител обясни, че хората с увреждания трябва да получат от 1-ви януари нова финансова подкрепа, която няма да зависи както досега от гарантирания минимален доход. Има 5 степенна скала на базата на която хората с увреждания ще получат финансова подкрепа с която да заменят досегашните интеграционни добавки. Оттук нататък е много важно подкрепата за тези хора да им даде възможност да преодоляват бариери, като достъп до образование, достъп до работни места, достъп до транспорт и т.н. Хората с увреждания искат точно това, а не само подпомагане.

„С този пакет от три закона ще бъдат ли решени реално проблемите на хората с увреждания?”, попита водещата Клара Маринова. Хасан Адемов отговори, че никой не е казал, че се решават всички проблеми на хората с увреждания, това са едва първите стъпки. Той беше категоричен, че очакванията са много големи и се надява да се продължи успешно по този път. Народният представител изрази задоволството си от наличието на функциониращо гражданство общество.

С кои политически сили би могло да си сътрудничи ДПС при едни следващи избори?

„Все повече писания започнаха да се появяват за бъдещо политическо сътрудничество между БСП и ДПС на евентуални предсрочни парламентарни избори. Като се погледне списъка на партиите, които имат възможност да влязат в следващия парламент, наистина се стига до извода, че вие нямате друг избор освен да си сътрудничите двете партии. Това възможно ли е?”, попита водещата Клара Маринова. Хасан Адемов отговори, че позицията на ДПС по този въпрос е много ясна и тя е, че България няма нужда от аритметични мнозинства и хипотетични събирания на една или друга партия. По-важно е страната ни да има някаква кауза, която да обедини всички български граждани. ДПС предлага програма за ускорено икономическо развитие на България, която да бъде подкрепена от голяма група български политици и да се търси съгласие тази програма да бъде изпълнявана независимо от това кой управлява. ДПС подготвя такъв документ, който е доста различен от „Визия за България” на БСП. Народният представител изрази мнение, че имаме нужда от по-мъдра политика по отношение на националния интерес, а националният интерес минава през икономическо развитие, което да доведе до по-високи доходи.

„Без да Ви разочаровам, но Вие сте забелязали, че двете големи партии ГЕРБ и БСП също поставят условия, не на принципа на аритметичния сбор, но на приемане на техните програми за управление. Ако така категорично поддържате всяка партия своята програма не можете да стигнете до онова, с което започна нашия разговор – големите компромиси от които има нужда българското общество! Как ще се стигне до тях?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че се надява здравият разум да проговори, защото ако всеки държи така силно на своя прочит на нещата, тогава много трудно бихме стигнали до една национална кауза. „Искам да завърша с това, колкото и да е клиширано, че това, което е записано на фасадата на Народното събрание, задължава политиците и обществото да търсим единение!”, завърши Хасан Адемов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 6 декември 2018 година.  

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност